Hämeentie 48Kirjoittanut henri salonen

Klass mot klass

Lukuaika: 4 minuuttia

Klass mot klass

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Henri Salonen

Ruotsin eduskuntavaalit 2010: Monarkia on hiljaa kun demokratia puhuu.

Länsinaapurimme käy vaaleihin nyrkit pystyssä kahteen suureen rintamaan ja yhteen hylkiöjoukkoon asettuen.

Ruotsissa valitaan sunnuntaina 19.9. uusi eduskunta. Talouslamasta toipumassa olevan maan näkyvin vaaliteema näissä vaaleissa on selkeästi työ. ”Työ, työ, työ”, huutavat eri puolueiden vaalimainokset kaikkialla Tukholmassa. Erityisesti suuret puolueet kuten sosiaalidemokraatit, keskusta ja kokoomuksen ruotsalainen sisarpuolue Moderata samligspartiet eivät muusta tunnu kampanjoivankaan.

Moderata tuntuu olevan hyvin samanlaisella ulosannilla vaaleissa mukana kuin kokoomus Suomen 2007 eduskuntavaaleissa. Ehkäpä suomalaisten aatesisarustensa mallin mukaisesti moderaterna on nyt Ruotsissakin julistautunut ainoaksi työväenpuolueeksi. Metroa odotellessa moderatanin puheenjohtaja ja istuva pääministeri Fredrik Reinfeld hymyilee minulle toistuvissa suurissa vaalimainoksissa: Ainoastaan työväenpuolue voi korjata työllisyys ongelman.

Kampanjointi on ollut kiihkeää läpi vaalikauden ja loanheitto sekä aggressiivinen nahistelu on ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Toisin kuin suomalaisessa tyypillisessä vaaliväittelyssä, jossa ehdokkaat lähes poikkeuksetta aloittavat vasta-argumentointinsa: ”Olen muuten kanssasi samaa mieltä, mutta…” Suomalaisille tyypillisen, kaiken poliittisen terävyyden syövä konsensushenki on tämän päivän Ruotsista kaukana. Erityisen paljon Ruotsissa energiaa on käytetty siihen miten vastapuolen vaaliteesit saadaan naurunalaiseksi ja vaikuttamaan idioottimaisilta. Puolueet ja yksittäiset ehdokkaat ovatkin syyttäneet toisiaan suoranaisesta valehtelusta vaalien alla.

Tämä ilmapallon perusteella oikeistopuolueen kannattaja ei vielä pääse äänestämään.

Erityisen konkreettisesti vastakkainasettelu ja kaduntallaajien poliittinen aktivismi kaduilla näkyy vaalimainoksissa, joihin on kirjoitettu omia ironisia terveisiä ehdokkaille. Kansalaisten yleinen poliittisuus ja kiinnostuneisuus tuntuvatkin olevan vaaleja kohtaan voimakkaampaa Ruotsissa kuin Suomessa. Lisäksi vaalit ovat tuoneet kaduille runsaasti muutakin poliittista toimintaa kuin puolueiden vaalimökeissä pönötystä.

Kohupuolue Sverigedemokraterna eli Ruotsidemokraatit näkyi myös Tukholman pääaseman aukiolla kampanjoimassa. Maahanmuuttovastaisuudella kampanjoiva liike sai yhdistettyä koko istuvan eduskunnan puoluekannoista riippumatta julistamaan, etteivät he tule ikinä tekemään yhteistyötä ruotsindemokraattien kanssa. Oli ilahduttavaa havaita, että aivan Ruotsidemokraattien vaalikojun edessä nuoret maahanmuuttajat jakoivat heidän rasisminvastaista kampanjamateriaaliaan. Täysin sulassa sovussa, vaikka etäisyyttä oli vain muutama metri SD:n aktivisteihin. Viime viikolla eräs SD:n 24-vuotias poliitikko joutui julman pahoinpitelyn kohteeksi. Kaksi naamioitunutta miestä viilsi hänelle hakaristin otsaan ja Aftonbladetin haastattelun mukaan nimitti häntä rasistiksi.

Poliittiset pahoinpitelyt eivät ole Ruotsissa uusi ilmiö. Aiemmin yksittäisiä henkilöitä on pahoinpidelty lähinnä uusnatsien toimesta äärivasemmiston keskittyessä mellakkapoliisien kivittämiseen mellakoissa. Mitään taustoja iskun tekijöistä tai motiiveista ei ole tarkemmin selvinnyt.

Jos työväenluokka ratkaisee nämä vaalit, ajattelin kartoittaa, mitkä puolueet todella olivat valmiit menemään ”työväenluokan” luo. Lähiöt tuntuivat parhaalta paikalta tarkistaa puolueiden katukampanjat. Tai no… Työttömät työnhakijat ja työtä hakematta jättävät mukaan lukien.

Tukholman pahamaineisimmissa maahanmuuttajalähiöissä Tenstassa ja Rinkebyssä ei ollut paikalla kuin sosiaalidemokraatit ja Vänsterpartiet (Suomen Vasemmistoliiton sisarpuolue), sekä vihreät vain Rinkebyssä. Vanhan valtapuolueen demareiden puolueväkeä tuntui löytyvän kampanjoimassa kaikkialta kaupungissa. Toki myös muiden puolueiden kampanjat olivat selkeästi näkyvissä kaikissa asuinlähiöissä. Katukuvasta eniten mainostilaa ostanut ja sitä kautta näkyvin oli nykyinen päähallituspuolue moderata. Nyt lanseerattuna uusiksi, Nya moderaterna.

”Vastusta uutta rasismia”, vasemmistopuolueet vinoilevat uudelle oikeistolle, Nya moderata -puolueelle.

Kotoista parlamentarismia ravistellutta vaalirahoituskohua ei Ruotsista vastaavasti löydy, sillä vaalirahoitustaan ei tarvitse ilmoittaa, jos sitä on saanut yksittäiseltä taholta yli 20 000 kruunua eli noin 2000 euroa. Kuulostaako oudolta? Sitä se onkin. Vaalirahoituksen läpinäkyvyydestä ei ole varsinaista lakia olemassa. Puolueet ovat ainoastaan näin keskenään sopineet lahjoitusten alkuperän salaamiseksi.

Myös EU on huomauttanut Ruotsille vaalirahoituksen läpinäkyvyyden puutteesta. Vasemmistolta on tullut keskustelunavaus siitä, että rahoittajat tulisi tehdä näkyväksi, mutta yllättäen oikeisto on vastustanut kaikkea tuollaista höpönlöpöä, että äänestäjät saisivat tietää, ketkä mitäkin puolueita ja ehdokkaita rahoittavat. Etenkin kuin ruotsalaisissa listavaaleissa äänestetään ennen kaikkea henkilöä, olisi kohtuullista tietää kenellä on intressejä tai halua rahoittaa yksittäisiä ehdokkaita.

”Ilmastokaaos ja ohiajava Tukholma. Kyllä metrolle! Ei raitiovaunuliikenteelle!” Kyseinen moderata-juliste on ärsyttänyt punavihreitä, sillä se vihjaa, että punavihreät eivät muka haluaisi laajentaa metroverkostoa, mikä ei pidä paikkaansa. Kuva Slussenin metroasemalta.

Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan oikeistokoalitio Alliansen olisi voittamassa punavihreän Redgröna-vaaliliiton. Keskinäinen mediasyyttely on käynyt myös viimeisinä päivinä kuumana sillä vasemmisto syyttä valtamediaa oikeiston suosimisesta ja mielipidemittauksia epävarmojen äänestäjien manipulointina. Julkirasismin rajoilla häilyvä Ruotsidemokraatit sekä Ruotsin oikeistokoalitio Alliansen on kirvoittanut monia tunnettuja artisteja tuottamaan Alliansenin ja SD:n vastaisia vaalikappaleita. Esimerkiksi tunnettu gansta-rap yhtye Kartellen (jonka yksi jäsen lusii tälläkin hetkellä Turussa elinkautista murhasta), joka on yleisesti tunnettu todella vihamielisestä suhtautumisesta kaikkea valtiovaltaa kohtaan yllätti kappaleella, jossa kehotetaan äänestämään oikeistokoalitiota vastaan.

Myös ruotsalainen rap-artisti Promoe ja lukuisat muut ovat kantaneet kortensa kekoon saadakseen musiikkinsa kuuntelijat äänestämään keskusta-porvareita ja Ruotsidemokraatteja vastaan. Ruotsi on identiteetiltään paljon vahvempi luokkayhteiskunta ja jopa oikeisto ei kavahda puhua yhteiskuntaluokista vaalien alla. Luokkavihollisella on nimi ja postiosoite, eikä tätä pelätä huutaa ääneen leppoisesta menostaan ja diplomaattisuudestaan tunnetussa Ruotsissa ennen viikonlopun äänestystä.

Heja Sverige och lycka till!

Espanjasta Ruotsiin vaaleja varten matkustaneen Zeitgeist-liikkeen aktivistit olivat hämmentävän skarppeja ja asiallisia tyyppejä. Kuva Sergelin torilta, Tukholman ydinkeskustasta.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Feminist Initiative eli feministinen aloite erottui pinkillä vaaliteltallaan muista puolueista Tuhkolman Sergelin torilla.