PolitiikkaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Tujusen jujut

Lukuaika: 2 minuuttia

Tujusen jujut

Teksti Tuomas Rantanen

Kohuttu elokuva tulee vahingossa osoittaneeksi, kuka kokoomuksen julkisuuskuvaa vartioi.

Tuukka Temosen ohjaama Presidentintekijät on nimensä mukaisesti elokuva presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjan taustavaikuttajista.

Mediakohusta päätellen elokuvan rajaus ei ole ollut kaikkien kokoomuksen puoluetoimistossa työskentelevien mieleen. Puoluesihteeri Taru Tujusen on vaatinut elokuvaa vedettäväksi pois levityksestä, koska siinä koetaan käytetyn aineistoa, jonka käyttämiselle ei ole lupaa.

Temonen on kiistänyt sopimusrikkeet. Samalla julkinen rettelö nostaa kiinnostusta elokuvaa kohtaan.

Politiikantoimittajat innostuvat aina, kun syntyy vaikutelma kurkistusaukosta politiikan kulisseihin. Tujusen reaktiot vahvistavat mielikuvaa jostain salaisesta aineistosta, joka ei sovi ulkopuolisten silmille. Mutta mitä saman puolueen soturina tunnetun Temosen elokuva meille oikeasti näyttää?

Niinistön kampanjaa seurataan lähinnä kampanjatyöryhmän kokouksissa. Niissä keskeiset taustavaikuttajat pohtivat selväjärkisesti ja itseään ruoskien käynnissä olevan vaalikampanjan mutkia.

Kampanjan alkuvaiheessa korostuu aito tuska siitä, että ylivoimaisen alkuasetelman takia yleisöä eivät vaalit tai ehdokkaat erityisemmin kiinnosta.

Sittemmin työtä teettää erityisesti se, että tuore haastaja on median ja yleisön silmissä aina kiinnostavampi kuin alkuasemastaan vääjäämättä tinkimään joutuva ennakkosuosikki.

Kampanjatyöryhmässä esiin nousevat näkemykset ovat ammattimaisia ja uskottavia.

Sen sijaan keskinäiset riidat, päälle kaatuvat kriisitilanteet ja latteat virhearviot loistavat poissaolollaan, vaikka niitäkin on täytynyt tallentua videolle. Temperamenttisena tunnettu Taru Tujunenkin vaikuttaa suorastaan leppoisalta.

Täysin sivurooliin jäävät kampanjan rahoitukseen liittyvät konkreettiset koukerot, vaikka Hjallis Harkimon pöllämystynyt olemus kokouksissa suorastaan huutaa nähtäville lisää aineistoa.

Presidentintekijät on näkökulmansa takia paljon kiinnostavampi kuin saman tuotantoyhtiön pari vuotta sitten julkaisema Rouva Presidentti, joka idoleeraa kohdettaan eli Tarja Halosta avoimesti.

On silti virhe kuvitella, että nyt tarjolla oleva kuva olisi rajaamaton. Se kohtelee kohteitaan valikoivan myötäsukaisesti. Näyttämön takaa ei paljastukaan kulissien nurja puoli, vaan toinen näyttämö.

Temosen ehdoton ansio on siinä, että hän tulee osoittaneeksi, että politiikkaa toden totta tehdään myös imagoviestinnällä ja markkinoinnilla. Poliitikoille, markkina-ammattilaisille ja toimittajille tämän ei kuitenkaan pitäisi olla mikään skuuppi.

Aineiston julkaisuoikeuksista käydyssä arvovaltataistelussa lienee viime kädessä kyse siitä, kuka saa päättää, minkälaista kuvaa politiikan tekemisestä vaalitaan.

Tuukka Temonen: Presidentintekijät. Ensi-ilta 14.3. Elokuva esitetään myös Tampereen elokuvajuhlilla 5.–9.3. Neljä tähteä.

Artikkeli on julkaistu myös Voimassa 2/2014.