Yhteiskunta

Kuplavettä kovilla kustannuksilla

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuplavettä kovilla kustannuksilla

Teksti Noora Isomäki

Uusi vastamainosvideo kääntää katseen hiilihapotusfirma SodaStreamin toimintaan Palestiinan miehitetyillä alueilla.

Suomalaisista median ammattilaisista, ihmisoikeusaktivisteista ja elokuvantekijöistä koostuva joukko julkaisi tänään 19. maaliskuuta vastamainosvideon, jonka tarkoitus on muistuttaa ihmisiä hiilihapotustuotteita myyvän SodaStreamin toimista Israelin siirtokunnissa.

Siirtokunnilla tarkoitetaan Israelin vuonna 1967 miehittämälle Länsirannalle rakennettuja asutus- tai teollisuuskeskuksia, joissa asuu tällä hetkellä noin puoli miljoonaa israelilaissiviiliä. Siirtokunnat ovat kansainvälisen lain mukaan laittomia, sillä miehittävä valtio ei lain mukaan saa siirtää siviiliväestöä miehitetylle alueelle. EU ja YK ovat tuominneet Israelin toiminnan siirtokuntien alueella.

SodaStreamin Länsirannalla Mishor Adumimissa, Jerusalemin lähellä sijaitseva tehdas hyötyy muun muassa siirtokunnan käyttöön laittomasti anastetuista maa- ja vesivaroista, halvasta työvoimasta, huomattavista verohelpotuksista ja puutteista ympäristöä ja työvoimaa suojelevassa lainsäädännössä.

Tammikuussa näyttelijä Scarlett Johansson tuli tahtomattaan nostaneeksi firman toiminnan siirtokunnissa esille mediaan. Johansson jätti silloin asemansa hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamissa ja siirtyi SodaStreamin mainoskasvoksi.

”Meidän projektimme tavoitteena on kiinnittää huomiota siirtokuntiin. Haluamme että ihmiset ottaisivat yhteyttä SodaStreamiin ja kertovat, että he pitävät yhtiön toimintaa valitettavana. Toivomme myös että ihmiset jättäisivät laitteet ostamatta, sillä firma tukee erottelujärjestelmää, joka täyttää apartheidin tunnusmerkit”, Heli Pekkonen kertoo. Hän on yksi SodaScream-vastamainoksen tekijöistä.

Siirtokuntien ongelmaan liittyy vahvasti alueiden luonnonvarojen ja paikallisväestön hyväksikäyttö. Palestiinan alueella esimerkiksi vesivarat ovat maailman pienimpiä.

”Erityisen irvokasta SodaStreamin toiminnassa on se, että miehityksen vuoksi Länsirannalla elävät palestiinalaiset kärsivät jatkuvasta vesipulasta. Israel hallinnoi vesivaroista paikoitellen jopa 95 prosenttia”, Pekkonen huomauttaa.

SodaStream puolustaa toimintaansa siirtokuntien alueella sanomalla, että tarjoaa työpaikkoja alueella asuville ihmisille välittämättä siitä, ovatko nämä israelilaisia vai palestiinalaisia.

”Tämä ei poista alueen köyhyyttä vaan tukee järjestelmää, joka estää palestiinalaisten omaa ja itsenäistä taloutta kasvamasta”, Pekkonen sanoo.

Vaikka kyseenalaiset tuotanto-olosuhteet ovat olleet esillä, SodaStreamin mainoskoneisto rynnii eteenpäin ja yhtiö muun muassa avasi kuukausi sitten maailman ensimmäisen soodabaarin Helsingin Jätkänsaaressa sijaitsevaan Verkkokauppa-liikkeeseen. Yritys aikoo olla mukana myös maailman vesipäivässä lauantaina.

”Suomalaisten kuivan arjen lievittämiseksi SodaStream saapuu maailman vesipäivänä lauantaina 22. maaliskuuta Turun kauppakeskus Myllyyn tarjoamaan kurkunkostuketta halukkaille”, SodaStream kertoo tiedotteessaan.

Tällä hetkellä SodaStream on reagoinut osoitettuihin ongelmiin muun muassa pyrkimällä häivyttämään tuotteidensa alkuperämaan näkyvistä.

”Laitteiden pakkauksista on vaikea löytää tietoa siitä, missä ne on tuotettu”, Pekkonen kertoo.

”Vaikka SodaStreamin Suomen-maajohtaja on sanonut, että Pohjoismaissa myytävät tuotteet on valmistettu yhtiön muissa tehtaissa, tahtoisimme ihmisten muistavan, että tuotteiden ostaminen rahoittaa yhtiön toimintaa myös laittomissa siirtokunnissa.”

  • 19.3.2014