Kuvituskuva. Vesijohto kuljettaa Miehitetyn palestiinalaisalueen pohjavettä israelilaiseen siirtokuntaan.

Laki & oikeusKirjoittanut Julius HalmeKuvat Pinja Nikki

Maahantuonti laittomista siirtokunnista saattaa päättyä – lakialoite etenee eduskuntaan

Lakialoite keräsi 35 allekirjoitusta kansanedustajilta.

Lukuaika: < 1 minuutti

Maahantuonti laittomista siirtokunnista saattaa päättyä – lakialoite etenee eduskuntaan

Kuvituskuva. Vesijohto kuljettaa Miehitetyn palestiinalaisalueen pohjavettä israelilaiseen siirtokuntaan.

Kansanedustaja Veronika Honkasalon (vas.) alullepanema lakialoite keräsi 35 allekirjoitusta kansanedustajilta. Allekirjoittaneita oli vasemmistoliitosta, SDP:stä, vihreistä ja RKP:sta.

Laki kieltäisi tuotteiden maahantuonnin Palestiinan ja Syyrian alueilla sijaitsevien Israelin laittomien siirtokuntien alueilta. Se koskisi myös muita alueita, joiden miehityksen yhteydessä rikotaan vakavasti kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Aloitteen tarkoitus on lopettaa Israelin laittomien siirtokuntien tukeminen. Lakialoite luovutetaan eduskunnalle helmikuussa.

Laki ei nimeäisi määritelmän täyttäviä alueita, vaan ne säädettäisiin valtioneuvoston asetuksella lain edellytysten mukaisesti. Tällaisia alueita olisivat mahdollisesti Länsi-Sahara ja Krimin niemimaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Maahantuontikieltoa valvoisi tulli. Kiellon rikkomisesta rangaistaisiin rikoslain salakuljetusta, lievää salakuljetusta, laittomaan tuontitavaraan ryhtymistä ja lievää laittomaan tuontitavaraan ryhtymistä koskevien säännösten mukaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tuoreessa raportissa todetaan, että Israelin valtion palestiinalaisiin kohdistamat sortotoimet täyttävät apartheidin tunnusmerkistön.

Kaupankäynti laittomien siirtokuntien kanssa on Geneven sopimuksen vastaista. Amnesty on todennut, että tuonti siirtokunnista on laitonta, koska se tukee laitonta toimintaa, ihmisoikeusjärjestö on vaatinut kieltämään tuonnin.