Laki & oikeusKirjoittanut Julius Halme

Tuomioistuin mitätöi kauppasopimuksia Länsi-Saharan hyväksi

Myös kansalaisaloite Israelin laittomia siirtokuntia koskevasta kauppakiellosta etenee.

Lukuaika: < 1 minuutti

Tuomioistuin mitätöi kauppasopimuksia Länsi-Saharan hyväksi

”Tämä on voitto oikeudenmukaisuudelle ja Länsi-Saharan kansalle. Toivomme, että EU:n jäsenvaltiot nyt vihdoin noudattavat tuomioistuimen tuomioita ja jättävät Länsi-Saharan EU:n ja Marokon suhteiden laajan soveltamisalan ulkopuolelle. Unionin on korkea aika lakata olemasta osa Afrikan viimeisen siirtomaan ongelmaa ja tulla osaksi ratkaisua ”, sanoo Sylvia Valentin, Western Sahara Resource Watchin (WSRW) puheenjohtaja.

Syyskuun 29. päivä annetussa päätöksessä todetaan myös, että Länsi-Saharan vapautusrintama, Polisario, voi edustaa sahrawi-kansaa Euroopan tuomioistuimissa. Päätös on vakava isku EU-komission pyrkimykselle ohittaa sahrawien oikeudet Marokon eduksi miehitettyä Länsi-Saharaa koskevissa sopimuksissa.

Länsi-Saharan kartta. Kuvitus: Antti Kukkonen

Aiemmin syyskuussa tuomioistuimen selvityspyynnön jälkeen EU-komissio rekisteröi kansalaisaloitteen, joka kieltäisi kaupankäynnin Palestiinan alueella sijaitsevien Israelin miehittämien laittomien siirtokuntien kanssa.

”Jos komissio tosiaan tunnustaa toimivaltansa laittomien siirtokuntien kanssa käytävän kaupankäynnin lopettamiseen, miksi se on sallinut sen jatkuvan vuosikaudet? Tämä on rikkonut ja rikkoo edelleen EU:n sitoumuksia kansainvälisen lain puitteissa”, kommentoi yksi kansalaisaloitteen alullepanijoista, Tom Moerenhout, tuomioistuimen päätöksen tulosta.

mainos

Kaupankäynti laittomien siirtokuntien kanssa on Geneven sopimuksen vastaista. Amnesty on todennut, että tuonti siirtokunnista on laitonta, koska se tukee laitonta toimintaa, ja vaatinut kieltämään tuonnin.