Laki & oikeusKuvat Antti Kukkonen

EU rikkoo kansainvälistä oikeutta troolatessaan miehitetyn Länsi-Saharan aluevesillä

EU:n tuomioistuin on linjannut, että Marokon kanssa solmittua kalastussopimusta ei voi soveltaa miehitetyn Länsi-Saharan vesiin. Silti EU:n kalastuslaivat troolaavat Länsi-Saharan edustalla kaiken aikaa.

Lukuaika: 2 minuuttia

EU rikkoo kansainvälistä oikeutta troolatessaan miehitetyn Länsi-Saharan aluevesillä

Marokko on miehittänyt Länsi-Saharaa vuodesta 1975 saakka. Vaikka YK ei tunnusta Marokon oikeutta hallita Länsi-Saharan alueita, on Euroopan Unioni silti solminut Marokon kanssa kalastussopimuksia vuodesta 1988 lähtien. Niiden myötä EU-maiden kalastusalukset ovat päässeet kalastamaan myös miehitetyn Länsi-Saharan vesille.

Uusin kalastussopimus astui voimaan kesällä 2019. Se tuo Marokolle 40 miljoonaa euroa vuodessa vastineeksi siitä, että noin 130 EU-alusta saa kalastaa Marokon hallitsemilla vesillä – ja myös Länsi-Saharan edustalla. Komission itsensä mukaan 90 prosenttia sopimuksen alaisesta saaliista tulee Länsi-Saharan rikkailta kalavesiltä.

EU:n oma tuomioistuin antoi helmikuussa 2018 sitovan päätöksen, jonka mukaan kalastussopimusta ei voi soveltaa miehitetyn Länsi-Saharan vesillä, koska se loukkaisi länsisaharalaisten eli sahrawien itsemääräämisoikeutta. Sopimus voisi kattaa Länsi-Saharan aluevedet vain, jos Länsi-Saharan kansa antaa siihen suostumuksensa.

Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessorin Lauri Hannikaisen mukaan Länsi-Saharan kansan suostumus on ehdoton ennakkoehto, jotta kalastussopimus olisi yhteensopiva kansainvälisen oikeuden kanssa.

YK:n tunnustaman sahrawien edustajan, Länsi-Saharan vapautusrintaman Polisarion näkemyksen mukaan kalastussopimus pönkittää Marokon miehitysvaltaa. Siksi Polisario ei ole osallistunut mihinkään sopimusta sivuaviin neuvotteluihin EU:n kanssa, kertoo Polisarion lakimies Haddamin Moulud Said puhelimessa Genevestä.

Jos Länsi-Saharan laillinen edustaja ei anna suostumustaan, suostumus-kriteerin täyttäminen on melko mahdotonta.

 

EU:n komission mukaan kalastussopimus ei ole ristiriidassa EU-tuomioistuimen päätöksen kanssa, koska sopimus ”ei tunnusta Marokon oikeutta hallita Länsi-Saharaa”.

Komissio vetoaa siihen, että ”varoja ohjataan paikallisväestölle siten, että sahrawit saavat hyötyä siinä suhteessa kuin heidän vesillään kalastetaan”. Komissio väittää neuvotelleensa asiasta positiivisessa hengessä sahraweja edustavien kansalaisjärjestöjen kanssa.

On äärimmäisen työlästä saada EU:n komissiolta listaa järjestöistä, joiden kanssa se on neuvotellut. Länsi-Saharan asioita seuraavan kansalaisjärjestön WSRW (Western Sahara Resource Watch) mukaan komissio valehtelee, sillä suurin osa sen mainitsemista järjestöistä ei ole joko osallistunut neuvotteluihin tai saanut koskaan kutsuakaan niihin. Komissiolta ei saatu juttua varten listaa järjestöistä uutisen määräaikaan mennessä.

EU:n ja Marokon kalastussopimuksesta onkin tullut kiusallinen kivi EU:n kengässä. Toisaalta EU yrittää ohjata demokratian tieltä eksyneitä maita takaisin oikealle kurssille, toisaalta se itse viittaa kintaalla kansainväliselle oikeudelle silloin, kun sen omat taloudelliset edut ovat uhattuna.

Rauhanjärjestöt ovat nostaneet Länsi-Saharan kevään teemaksi. Aiheesta keskustellaan Sosiaalifoorumissa 26.4. ja Maailma kylässä -festivaalilla 23.5.

  • 9.3.2020
  • Kuvat Antti Kukkonen