Ei rasisteja meidänkään kaduillemme

Teksti Noora Isomäki

Malmössä fasistien uhreiksi joutuneille feministeille järjestetään tukimielenosoitus Helsingissä viikonloppuna.

Naistenpäivänä 8. maaliskuuta Malmössä, Ruotsissa järjestettiin perinteinen Ta natten tillbaka -mielenosoitus (suom. otetaan yö takaisin), jossa vastustetaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tapahtuman lopulla joukko fasisteja ruotsalaisten puolueesta (Svenskarnas parti, SVP) hyökkäsi mielenosoittajien kimppuun aseinaan puukkoja ja lasipulloja. SVP on uusnatsitaustainen puolue, joka määrittelee itsensä nationalistiseksi.

Isku tapahtui lähellä Möllevångenin toria, jota pidetään monikulttuurisuuden ja vasemmistolaisuuden keskuksena. Puukotuksen seurauksena neljä henkilöä joutui sairaalaan, yksi tehohoitoon vakavien päävammojen takia. Yksi uhreista on tunnetusti taistellut rasistisia ja homofobisia asenteita vastaan jalkapallon kannattajien keskuudessa.

Malmöläiset reagoivat iskuun nopeasti. Jo sunnuntaina 9. maaliskuuta yli 1 500 ihmistä kerääntyi Möllevångenin torille hiljentymään, osoittamaan mieltään äärioikeistoa vastaan sekä osoittamaan tukensa iskun uhreille. Erilaisia tukimielenosoituksia on jo järjestetty eri puolilla Ruotsia sekä Tanskassa.

Suomessa Antirasismi X, Varis Helsinki ja lukuisat muut ryhmät kokoavat lauantaina 15. maaliskuuta Helsingin Narinkkatorille oman tukimielenosoituksensa.

”Tavoitteena on osoittaa että kaikilla on oltava oikeus käyttää katuja ja ettei tällä tavalla voi pelotella”, aktivisti Pipsa Toivonen kertoo Antirasismi X:stä tukimielenosoituksen ajatuksesta.

”Tapahtuma on hyvin spontaani, joten osallistujamäärästä on vaikea sanoa mitään tarkkaa. Kuitenkin synkästä taustasta huolimatta tarkoitus on marssia hyvillä mielin ja tuoda musiikkia, ääntä ja valoa Helsingin yöhön.”

Helsingissäkään väkivallan uhkaa ei Toivosen mukaan voi täysin sulkea pois.

”Helsingissä antifasistien toiminta kasvaa, kun taas fasistien toiminta on hyvin vähäistä. En lähtisi siis maalailemaan mitään kauhukuvia.”

Toivosen mukaan on myös hyvä muistaa, että väkivallan pelko voi joillekin väestöryhmille olla arkipäivää ja näin ei missään nimessä saisi olla. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään ulos menemistä.

Malmön isku on nostattanut keskustelua myös siitä, suhtaudutaanko äärioikeistolaisiin liikkeisiin Euroopassa liian kevyin mielin. Toivosen mukaan fasististen liikkeiden toiminnan vaikutuksia mitätöidään myös Suomessa.

”Yksi iso asia tässä on se, että rasistinen puhe on normalisoitunut ja siihen ei puututa. Tämä on aito ongelma.”

Ta natten tillbaka, Otetaan yö takaisin -mielenosoitus 15.3. kello 20 Helsingin Narinkkatorilla. Järjestäjinä Antirasismi X, Varis Helsinki, mukana myös Voima ja Fifi.

Kommentoi Facebookissa
Volter Kilpi 2019
Vocapeople