HenkilökohtaistaKirjoittanut Mariyan Abdulkarim

Ympyrä sulkeutuu

Lukuaika: 2 minuuttia

Ympyrä sulkeutuu

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Maryan Abdulkarim

Kuusi vuotta Sharpevillen verilöylyn jälkeen alettiin viettää kansainvälistä rotusorron vastaista päivää. Se on tänään 21. maaliskuuta.

Maaliskuussa vuonna 1960 Sharpevillessa, Etelä-Afrikassa joukko ihmisiä kokoontuivat osoittamaan mieltään apartheidiä ja siihen liittyvää rasistista lainsäädäntöä vastaan. Poliisi avasi tulen ja ampui kuoliaaksi 69 ihmistä. Tämä tragedia on osa Etelä-Afrikan veristä tietä, pois syvän rasistisesta ja ei-valkoista väestönosaa sortavasta järjestelmästä.

Maaliskuussa 2014, tarkemmin viime viikon lauantaina, osallistuin mielenosoitukseen Helsingissä, jossa vastustettiin fasismia, naisvihaa ja rasismia. Tämä tapahtuma oli tukimielenosoitus viikkoa aiemmin Malmössä järjestetylle feministiselle mielenosoitukselle, jossa äärioikeiston jäsenet puukottivat kolmea henkilöä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Meidän mielenosoituksemme sujui hyvin, osallistujia oli päälle 500. Poliisi turvasi mielenosoitusta ja toimi yhteistyössä järjestäjien kanssa. Mielenosoitus päättyi monen osalta rentoon illanviettoon.

Näitä kahta mielenosoitusta on vaikea verrata keskenään. Niiden väliin mahtuu 54 vuotta, monenlaisia historiallisia tapahtumia sekä satojatuhansia kilometrejä.

Pohdin näitä demoja istuessani junassa kohti Helsinkiä aiemmin tällä viikolla. Olin vieraillut Porissa, jossa keskusteltiin antirasistisen viikon hengessä asenneilmapiiristä ja rasismista yhteiskunnassa. Keskustelutilaisuuden jälkeen sain kyydin asemalle eräältä paikalliselta. Tullessamme autolle, huomasin tuulilasissa värikkään lapun, jossa oli Etelä-Afrikan lippu taustalla ja tekstiä päällä. Lapun teksti oli rasistinen, ja siinä puolustettiin apartheidia. Lapun olivat toimittaneet samat kansallissosialistiset, naisvihaa harjoittavat henkilöt, jotka pyörittävät Suomen vastarintaliikettä. Heidän nettisivuillaan oli taisteluraportti (heidän terminsä) tuosta laputuksesta, jossa kaikki alueen autot laputettiin ja niitä lappusia jätettiin kaikkiin mahdollisiin paikkoihin.

Kuusi vuotta Sharpevillen verilöylyn jälkeen alettiin viettää kansainvälistä rotusorron vastaista päivää. Se on tänään 21. maaliskuuta. Suomessa on jo jonkun aikaa vietetty tämän päivän johdosta antirasistista viikkoa. Suomen vastarintaliike huomioi tänä vuonna tätä viikkoa, puolustamalla apartheidiä ja levittämällä rasistista sanomaa. Heidän toiminnastaan voisi vetää johtopäätöksenä, että Suomen vastarintaliikkeen jäsenien mukaan poliisi toimi oikein tulittaessaan kohti 69 ihmistä, tappaessaan nämä mielenosoittajat, koska he vastustivat apartheidia.

Antirasismi on yksinkertaisimmillaan kamppailua yhdenvertaisuuden puolesta. Se on sen puolustamista, että yhteiskunta on meidän kaikkien yhteinen ja meillä jokaisella on oikeus näkyä ja tulla kuulluksi täällä. Se on fasismin vastustamista.