AktivismiKirjoittanut Antti Rautiainen

Pussy Riot saapui Helsinkiin

Lukuaika: 2 minuuttia

Pussy Riot saapui Helsinkiin

Teksti Antti Rautiainen

Viikonlopuksi Suomeen saapuneet Pussy Riotin jäsenet jatkavat taistelua Venäjän hallinnon kiristäessä otettaan.

Tänään 24. toukokuuta Pussy Riotin jäsenet ”Aluslaatta” ja ”Ajovalo” saapuivat Helsinkiin lyhyelle Suomen kiertueelle, johon kuuluu kirjan julkaisutilaisuus ja esiintyminen Maailma kylässä -festivaaleilla. Kiireestä huolimatta he ehtivät lyhyesti vastata muutamaan Fifin kysymykseen.

Koska ensimmäinen levynne ilmestyy?

Levy on kaupallinen käsite, yhtyeemme on alusta ollut kaupallisuuden vastainen. Kaikki kappaleemme ovat avoimesti ja vapaasti saatavilla internetissä. Tarkoituksemme ei ollut koskaan julkaista levyä eikä levyä ole tulossa.

Uskallatteko jatkaa esiintymisiä?

Kyllä, mutta toistaiseksi se ei ole suunnitelmissamme. Tällä hetkellä päämäärämme on levittää tietoa yhtyeemme tilanteesta ja saada sen jäsenet ulos vankilasta.

Mitä kuuluu yhtyeen vangituille jäsenille Mašalle (Maria Aljohina) ja Nadjalle (Nadežda Tolokonnikova)?

Molemmille kuuluu huonoa, mutta eri tavalla. Nadja on vankileirillä, jossa ollaan totuttu poliittisiin ja muuten kuuluisiin vankeihin. Muutama viikko sitten käydyssä ehdonalaisoikeudenkäynnissä asianajaja vetosi myös vankilan moniin puutteisiin, minkä vankilan hallinto on kostanut estämällä Nadjan kaiken kommunikaation ulkomaailman kanssa. Lisäksi hän kärsii jatkuvasta pahasta päänsärystä, mihin ei ole tarjottu asianmukaista hoitoa.

Mašan vankileirillä ei olla totuttu median ja ulkomaailman mielenkiintoon, ja hallinto on yrittänyt kääntää muita vankeja häntä vastaan.

Molempia pidetään ahtaissa tiloissa jopa sadan muun vangin kanssa, ja he joutuvat tekemään raskasta työtä.

Olitteko yllättyneitä Mašan päätöksestä aloittaa nälkälakko?

Kyllä. Nälkälakko on vaarallinen protestimuoto. Tutkintavankeuden aikana nälkälakko ei vaikuttanut viranomaisiin mitenkään, ja Maša on kärsinyt paljon sen terveysvaikutuksista.

Mitä Venäjälle kuuluu nyt?

Tilanne Venäjällä vaikeutuu, koska uusia lakeja säädetään toisinajattelua vastaan. Esimerkiksi taannoin hyväksyttiin uusi laki ”uskovaisten tunteiden loukkaamista vastaan”, jota kutsutaan epäviralliseksi Pussy Riot -laiksi. Siinä missä Pussy Riot -oikeudenkäynti oli laiton farssi, uusi laki tekee samanlaiset prosessit täysin laillisiksi. Laki ei koske kaikkien uskontokuntien edustajia, vaan pelkästään ortodoksikristittyjä.

Yhtyeemme yrittää taistella tätä ja muita repressiivisiä lakeja vastaan, mutta tällä hetkellä protestimielialat ovat heikentyneet. Protestien aaltoilu, nousut ja laskut ovat kuitenkin luonnollisia.

Entä mitä kuuluu Venäjän oppositiolle?

Potentiaali on suuri, mutta nyt oppositio on hajanainen, ja lisäksi rivimielenosoittajien ja opposition halut ja pyrkimykset ovat menneet eri suuntiin. Ihmiset eivät halua seurata nykyistä johtoa. He haluavat jotain avoimempaa, läpinäkyvämpää ja rehellisempää.

Oletteko koskaan katuneet toimintaanne?

Emme!