PolitiikkaKirjoittanut teemu muhonen

Aktivisteja pidätetty Moskovassa

Lukuaika: < 1 minuutti

Aktivisteja pidätetty Moskovassa

Teksti Teemu Muhonen

Feministipunkyhtye Pussy Riotin jäseniä on pidätetty viikonloppuna Venäjällä. Avoimesti Vladimir Putinia vastustavan ryhmän jäsenet pidätettiin Venäjän presidentinvaalien alla.

Kaksi moskovalaisen punkyhtye Pussy Riotin jäsentä on pidätetty eilen. Pussy Riot on venäläinen feministiyhtye, joka on vastustanut Vladimir Putinia avoimesti. Pääministeri Putin valittiin eilen Venäjän seuraavaksi presidentiksi.

Poliisi oli jo lauantaina pidättänyt kolme yhtyeen naisjäsentä ja yhden miehen yhtyeen taustaryhmästä. Pidätettyjen ryhmän jäsenten nimet ovat Nadežda Tolokonnikova ja Marija Alehina. Samalla pidätettiin Nadeždan aviomies, taideryhmä Voinan aktivisti Pjotr Verzilov ja vielä yksi nainen. Nimet on julkaistu Pussy Riotin verkkosivuilla ja pidätetyille pyydetään apua.

Pidätykset liittyvät “hartaushetkeen”, jonka Pussy Riot järjesti kaksi viikkoa sitten Venäjän ortodoksikirkon suurimmassa kirkossa, Kristus Vapahtajan katedraalissa. Ryhmä pyysi laulussaan Neitsyt Mariaa karkottamaan Venäjän pääministerin Vladimir Putinin.

Pussy Riot syytti upporikasta patriarkka Kirilliä Putinin ehdokkuuden tukemisesta ja pyrkimyksestä hillitä kansalaisten poliittista aktiivisuutta.

Putin on ottanut Pussy Riotin ”hartaushetken” tutkinnan omaan henkilökohtaiseen valvontaansa.

Pidätettyjä syytetään muun muassa törkeästä julkisen rauhan rikkomisesta. He voivat saada enimmillään seitsemän vuoden vankeustuomiot.

Pussy Riot nousi otsikoihin ensimmäistä kertaa tämän vuoden tammikuussa, kun se esitti hallituksenvastaisen laulun Punaisella torilla. Kaksi yhtyeen jäsentä pidätettiin, mutta he pääsivät vapaiksi pieniä sakkoja vastaan.

Pussy Riotin esiintymisryhmään kuuluu noin kymmenen henkeä. He peittävät kasvonsa värikkäillä kommandopipoilla sekä esiintyessään että antaessaan haastatteluja, joissa he esiintyvät aina peitenimillä. Yhtyeellä on lisäksi 15 hengen taustaryhmä, joka kuvaa esitykset ja laittaa ne internetiin.

Lisää videoita Pussy Riotin Youtube-profiilissa.

Kuvia Pussy Riotin aktioista löytyy osoitteessa pussy-riot.livejournal.com.