Professori goes Pussy Riot

Teksti Hannele Huhtala

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaisen viime perjantaina Helsingissä järjestämä Maailmanpoliittinen kaupunkikävely herätti huomioita myös Venäjällä. Osana tapahtumaa pyydettiin Venäjää vapauttamaan punkyhtye Pussy Riotin jäsenet.

Helsingissä perjantaina 3. elokuuta järjestetty mielenilmaus on saanut kansainvälistä huomioita. Mielenilmauksessa vaadittiin Venäjällä vangittuja Pussy Riot -punkyhtyeen jäsenten vapauttamista. Keskustelua on herättänyt se, että tempaus järjestettiin Uspenskin katedraalin edessä.

”Uskon, että oikeus- ja muut toimet Pussy Riotin esiintyjiä vastaan Venäjällä sisältävät monenlaisia uhkia ihmisoikeuksille ja ilmaisunvapaudelle. Siinä on yksi syy siihen, miksi tämä performanssi sisällytettiin osaksi Maailmanpoliittista kävelyä. Kuten kaiken poliittisen taiteen kohdalla, Uspenskin katedraalilla tapahtuneen performanssinkaan monia merkityksiä ei pidä yksinkertaistaa ja vähätellä vain yhdeksi tietyksi sanomaksi”, maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen sanoo.

Teivainen järjesti Maailmanpoliittisen kaupunkikävelyn osana urbaanin taiteen URB-festivaalia perjantaina 3. elokuuta.

Pussy Riot -yhtyeen jäsenien vapauttamista on vaatinut laaja joukko ihmisoikeusaktivisteja sekä muusikoita Madonnasta Jarvis Cockeriin.

_______________

Teivo Teivaisen selvennykset

7. elokuuta 2012 Helsingissä.

1. Elokuun 3. päivänä toteutettiin Maailmanpoliittinen kaupunkikävely, jonka olin järjestänyt osana nykytaiteen museon Kiasman URB-festivaalia. Tapahtuman idea oli kävellä ympäri kaupunkia ja kysyä samalla provosoivia kysymyksiä paikallisten teemojen ja paikkojen monikansallisista ulottuvuuksista. Kävely sisälsi useita pysähdyksiä, joiden aikana nähtiin muun muassa finanssimarkkinoiden pahamaineisten supertähtien performanssi valtiovarainministeriön edessä. Joitakin kävelyn perusideoita löytää Kiasman nettisivuilta.

2. Yksi pysähdyksistä oli Uspenskin katedraalilla, joka on ortodoksien kirkko Helsingissä. Pussy Riotiin liittyvä performanssi toteutettiin katedraalin edessä. Sen vuoksi tämä esitys on otettu yllättävän kiihtyneesti vastaan eri medioissa, erityisesti – vaikkakaan ei ainoastaan – Venäjällä. Koska osa saadusta huomiosta on perustunut harhaanjohtavaan tietoon, päätin kirjoittaa nämä selventävät rivit.

3. Olen saanut muutamia aggressiivisia, performanssia koskevia sähköpostiviestejä Venäjältä, mutta tässä ei ole kyse kansallisista jaotteluista. Olen saanut Venäjältä enemmän henkilökohtaista tukea kuin uhkauksia, ja debatti koskee ihmisoikeuksia ja ilmaisunvapautta. Maailmanpoliittisilla kävelyilläni olen tutkinut useita paikkoja, jotka liittyvät suomalais-venäläisiin suhteisiin, ja olen ehdottanut – monien muiden seikkojen lisäksi – että Suomen kouluissa pitäisi opettaa kyrillisiä kirjaimia.

4. Tämä laajasti huomiota kerännyt performanssi koostui kahdesta nimettömästä henkilöstä, jotka olivat pukeutuneet Pussy Riotin varusteita muistuttaviin vaatteisiin. Ei ollut sattumaa, että me kolme olimme siellä samanaikaisesti. Nuo kaksi muuta eivät halua paljastaa henkilöllisyyttään.

5. Kerroin kävelyn osanottajille ennen kuin lähestyimme katedraalia, että Suomen ortodoksinen kirkko on Konstantinopolin, ei Moskovan, alainen. Sanoin tämän myös siksi, että performanssi välttyisi liiallisen yksinkertaistavilta poliittisilta tulkinnoilta.

6. Uspenskin katedraali valikoitiin Maailmanpoliittisen kävelyn yhdeksi pysähdyspaikaksi monestakin syystä. Yksi oli se, että Suomen ortodoksisen kirkon tiedottaja kommentoi samana aamuna Pussy Riotia Helsingin Sanomissa. Hän oli verrannut Pussy Riotin performanssia Venäjällä suomalaisten seksuaalivähemmistöjen kuviteltuun esitykseen kansallissankari Mannerheimin haudalla itsenäisyyspäivänä. Minusta nämä huomiot olivat kiinnostavia ja pohdin niitä performanssin aikana.

7. Tiesimme, että Uspenskin katedraali suljetaan neljältä iltapäivällä. Kävely alkoi viideltä, ja saavuimme katedraalin lähettyville hiukan ennen kuutta. Siksi venäläisten tiedotusvälineiden tiedot siitä, että kirkko olisi nimenomaisesti sulkenut ovensa performanssimme vuoksi, ovat vääriä. Ehkä se, että Venäjällä kirkot saattavat olla auki lähes koko ajan, antoi tilaa sille väärinkäsitykselle, että Uspenskin katedraali olisi sulkenut ovensa meistä johtuen.

8. Henkilökohtaisesti uskon, että oikeus- ja muut toimet Pussy Riotin jäseniä vastaan Venäjällä sisältävät monenlaisia uhkia ihmisoikeuksille ja ilmaisunvapaudelle. Siinä on yksi syy siihen, miksi tämä performanssi sisällytettiin osaksi Maailmanpoliittista kävelyä. Kuten kaiken poliittisen taiteen kohdalla, Uspenskin katedraalilla tapahtuneen performanssinkaan monia merkityksiä ei pidä yksinkertaistaa ja vähätellä vain yhdeksi tietyksi sanomaksi.

9. Vapauttakaa Pussy Riot.

Teivo Teivainen

_______________

Fifi uutisoi Pussy Riot -jäsenten pidättämisestä: Aktivisteja pidätetty Moskovassa.

Lue myös Veli Itäläisen artikkeli Pimppimellakka omin sanoin.

Kommentoi Facebookissa
Querelle 2019
Route Couture