YhteiskuntaKirjoittanut laura rantanen

Kesän kiinnostavimmat lukuvinkit Miss Gay Finland -finalisteilta!

Lukuaika: 5 minuuttia

Kesän kiinnostavimmat lukuvinkit Miss Gay Finland -finalisteilta!

Teksti Laura Rantanen

Poimi tästä talteen kilpailijasuosikkisi ehdotukset ja hae luettavaa biitsille tai riippumattoon. Osaatko arvata ketkä Miss Gay Finland -kilpailijoista nimesivät lempparikseen Juoppohullun päiväkirjan? Entä kuka ahmii tietoa paleoliittisesta elämäntavasta?

1. Eppu Syrjänen, 18, Kokemäki

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja. Like 2002.

”Kirjaa ei voi jättää kesken ja sitä lukiessa aika menee nopeasti. Sitä haluaa lukea koko ajan vaan pitemmälle, että mitä seuraavaksi tapahtuu ja yhtäkkiä kirja on lopussa. Sain monet hyvät naurut siitä, päähenkilöt ovat mahtavia!”

Salla Simukka: Kun enkelit katsovat muualle. WSOY 2002.

”Hieno ja uskottava tarina (jos ne enkelit jättää pois), joka kertoo kahdesta tytöstä ja siinä on onnellinen loppu. Siitä tekee aidon tuntuisen kuvailu siitä, kuinka vaikea on myöntää itselleen ja muille, ettei ole hetero. Se on vaikea paikka jokaiselle. Suosittelen kirjaa kaikille ja olen itse lukenut sen monta kertaa.”

Anja Snellman: Lemmikkikaupan tytöt. Otava 2007.

”Jos kaipaa jännittävää kesälukemista niin tästä löytyy kaikki, huumeita, kidnappaus ja huoraamista. Alku oli vähän hankalaa luettavaa, siinä menee helposti sekaisin henkilöistä ja muista, mutta kun pääsee pidemmälle, niin juttu alkaa aueta. Tätäkään kirjaa ei pysty jättämään kesken.”

2. Heini Rasinen, 20, Helsinki (Jyväskylä)

Patrick McCabe: Breakfast on Pluto. Picador 1998.

”Kirjaa ei valitettavasti ole käännetty suomeksi, mutta englantia taitavalle, mustasta huumorista pitävälle lukijalle tämä on loistovalinta. Kirja kertoo transvestiitti Patrick ’Pussy’ Caben vaiheikkaan tarinan, yhdistellen kerronnassaan taitavasti elämäniloa ja tuskaa, valoisuutta ja synkkyyttä. Tätä kirjaa lukiessa saa vuoroin nauraa, vuoroin peitellä kasvojaan kauhistuksesta.”

Erlend Loe: Doppler. Johnny Kniga 2004.

”Erlend Loe lienee Norjan mahtavin lahja maailmalle. Voisin suositella hänen kirjoistaan jokaista, mutta ehkä juuri Doppler sopii hyväntuulisuutensa puolesta kaikkein parhaiten kesäiseksi ranta- ja mökkiluettavaksi. Tyhjää höttöä kirja ei missään nimessä ole, kepeästä otteestaan huolimatta se kyseenalaistaa yhteiskunnan normeja juuri sopivasti. Miehen ja hirven välistä ystävyyssuhdetta ei käsittääkseni kovin monessa kirjassa käsitellä.”

David Ebershoff: Tanskalainen tyttö. Otava 2000.

”Ensimmäinen ’queer’ kirja, jonka olen lukenut. Teos perustuu löyhästi tositarinaan tiettävästi Euroopan ensimmäisestä sukupuolenkorjausprosessin läpikäyvästä ihmisestä. Kaunis ja todentuntuinen teksti on oivaa luettavaa kesäksi.”

3. Jennimari Jokiperä, 24, Helsinki (Suomussalmi)

”Kirja- ja elokuvamakuni poikkeavat täysin toisistaan. En siedä kauhuelokuvia, koska pelkään niitä liikaa, mutta kauhu- ja jännityskirjallisuus tempaa mukaansa.”

Bram Stoker: Dracula. Otava 1977.

”Ehdoton suosikkikirjani, jonka pariin palaan yhä uudestaan. Tämä kirja saa mielikuvituksen laukkaamaan, niskakarvat pystyyn ja tätä ei vain voi laskea käsistään ennen kuin takakansi tulee vastaan. Stokerin kerrontatapa koukuttaa, ja vaikka kirja on paksu, se ei puuduta missään vaiheessa.”

Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut. WSOY 2003.

”Jännittävä kirja, johon tutustuin aika nuorella iällä. Rakastan sitä, kun kirjailija jaksaa yllättää.”

Stephen King: Uinu, uinu lemmikkini. Tammi 1986.

”Käsittämättömän ällöttävä, niskakarvat nousevat pystyyn muistellessa. Kamalan ihanan hyvä. Pitää otteessaan!”

4. Kaisa Varkila, 31, Helsinki (Lammi)

”Luen säännöllisesti ja lähes kaikki lukemani kirjat ovat viime vuosina liittyneet jotenkin ammattiini, uraani tai elämäntapaani. Nämä kirjat ovat muuttaneet ajatteluani ja saaneet minut pistämään itseäni enemmän likoon niin työssä kuin harrasteissani. Kirjat kuvaavat hyvin omia kiinnostuksen kohteitani.”

Roy F. Baumaister & John Tierny: Willpower – Rediscovering the Greatest Human Strength. The Penguin Press 2011.

”Ihmisen käyttäytymistä käsittelevä kirjallisuus on aina ollut lukulistallani. Tämä psykologian näkökulmasta kirjoitettu jokanaisen ja -miehen kirja avaa hyvin sitä, miten mieletön ja rajaton ihmisen tahdonvoima ja päättäväisyys on. Kirjassa kuvataan käytännönläheisesti erilaisia tutkimuksia sekä eläviä esimerkkejä, mikä tekee tästä hyvin lukijaystävällisen teoksen. Tietoisella ja päättäväisellä mielellä pääsee lähes mihin vain!”

John Kim: Mind/Set – a therapeutic approach to the mental game. CreateSpace 2012.

”Kyseessä on enemmänkin työkirja. John Kim soveltaa terapeutin taustaansa nerokkaasti muun muassa crossfit-harjoittelun tai muun tavoitteellisen treenaamisen maailmaan. Tämän kirjan avulla olen saanut purettua paremmin omia mentaalisia blokkejani ja pelkojani, jotka ovat liittyneet niin uravalintoihin, urheiluharrastuksiini kuin minäkuvaani. John Kim kirjoittaa raflaavasti ja nokkelasti ja myös siksi tämä työkirja tuli ahmittua hetkessä. Se aiheutti valaistumisen tuntemuksia! Itsensä kehittäjälle ehdoton ett måste.”

Robb Wolf: The Paleo Solution – The original human diet. Victory Belt Publishing 2010.

”Terveellinen elämäntapa on tullut äärettömän tärkeäksi peruspilariksi elämässäni. Remontoin ravintotottumukseni noin 1,5 vuotta sitten tutustuttuani niin kutsuttuun paleoliittiseen ruokavalioon ja elämäntyyliin. Robb Wolf on yksi tämän ruokavalion guruista, ja kyseinen kirja on hieno ja perusteellinen johdatus paleon maailmaan. Lukiessani kirjaa hämmästelin, oivalsin ja nauroin ääneen vuoron perään. Kirja viihdyttää ja tarjoaa kovaa faktaa kaikille ravintoasioista kiinnostuneille.”

5. Ksenia Lelesh, 21, Helsinki (Ukraina)

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo. WSOY 2012. (Ilmestynyt 1813.)

”Tämä 1800-luvulle sijoittuva, valloittava klassikkoromaani on ehdoton suosikkini, jossa seurataan ennakkoluuloisen Elizabeth Bennetin ja ylpeän herra Darcyn rakkaustarinaa.”

Mary Higgins Clark: Where Are The Children. (Ilmestynyt 1974. Suomeksi Missä lapset ovat. Tammi 1990.)

”Kirjailijan esikoisteos ja bestselleri. Vangitseva tarina naisesta, joka on epäilty lastensa murhasta. Kirja imaisee lukijan mukaansa.”

Riikka Pulkkinen: Raja. Gummerus 2006.

”Psykologinen romaani, jossa käsitellään vaikeitakin teemoja. Se on kerrottu neljän eri päähenkilön näkökulmasta ja on oivaa kesälukemista Pulkkisen mielenkiintoisen kirjoitustyylin vuoksi.”

6. Leena Luuri, 33, Kotka (Heinola)

Jonas Gardnell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin. 1 osa: Rakkaus. WSOY 2012.

”Katsoin keväällä televisiosta kirjatrilogiasta tehdyn vaikuttavan draamasarjan ja herkistyin kyyneliin joka jaksossa. Tänä kesänä aion lukea tämän trilogian aloitusosan, sillä uskon sen olevan yhtä koskettava kuin tv-sarja. Trilogia on raadollisen hyvä katsaus homoseksuaalisuuden pohjoismaiseen lähihistoriaan, aids-epidemiaan ja 1980-luvulla vallinneeseen asennemaailmaan.”

Tommy Tabermann: Eroottiset runot -kokoelma. Gummerus 2009.

”Riippumatto, aurinko ja eroottiset runot, rentoutumista niin mielelle kuin keholle. Tommy kirjoittaa eroottisesta rakkaudesta kauniisti ja aidosti, sanat sujahtelevat ihon alle kuin hellepäivän lämpö. Sopii niin vastarakastuneille, itsellisille, kuin yhdessä tai yksin luettavaksi. Vaikka runot kertovat miehen ja naisen välisestä erotiikasta, mieli muuttaa helposti kirjoitukset omaa suhdetta kuvaaviksi: pääosassa on kaksi ihmistä. Eikä sitä edes tarvitse toista tunteakseen rakkautta ja intohimoa, kun voi luoda lämpimän ihmissuhteen myös itseensä.”

Vanhat kunnon sarjakuva-albumit! Tintti, Asterix, Ahmed Ahne, Lucky Luke!

”Kun kuumuus hellii aivot sulamispisteeseen, ei välttämättä jaksa lukea raskasta lyriikkaa. Silloin sarjakuvat tarjoavat kevyen, ulkona kätevästi nautittavan vaihtoehdon seikkailuelokuville ja kirjasarjoille. Kokonainen seikkailu värikuvineen ohuissa kansissa! Palaan mielessäni aina lapsuuteni laiskoihin, huolettomiin kesälomiin selaillessani sarjakuvakirjoja. Ihana tunne, suosittelen. Aina ei tarvitse suorittaa.”

7. Mira Anton, 21, Helsinki (Vantaa)

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja. Like 2002.

”Kannattaa lukea, jos haluaa hyvät naurut ja lukea hauskasti kirjoitettua tarinaa.”

Suzanne Collins: Nälkäpeli – Matkija Närhi. WSOY 2013.

”Mielenkiintoinen ja jännittävä kirja, jossa nuori nainen on valmis riskeeraamaan koko elämänsä voittaakseen julman tosi-tv-kilpailun ja pelastaakseen läheisensä.”

”Kolmosta top kolmeen minulla ei ole.”

8. Riikka Tuominen, 19, Helsinki

Augusten Burroughs: Kuivilla. Sammakko 2009.

”Ei ehkä maailman kepeintä luettavaa, vaikka sisältääkin paljon huumoria. Rankka selviytymistarina, joka muistuttaa elämän hienoudesta ja siitä, että ihminen on kykeneväinen muuttamaan elämänsä suuntaa.”

J.K Rowling: Harry Potter -kirjasarja.

”Harry Potterit sopivat jokaiseen elämään hetkeen. Niitä voi lukea missä mielentilassa tahansa, ihan milloin vain. Sopivat hetkiin, jolloin haluaa ehkä unohtaa hetkeksi oman elämänsä kuviot ja uppoutua siihen uskomattomaan maailmaan, jonka Rowling on kirjoihinsa luonut.”

Shel Silverstein: Antelias Puu. Pieni karhu 1999.

”Lasten kuvakirja, jonka sanoma tekee vaikutuksen jokaiseen ihmiseen iästä riippumatta. Kauniit kuvat ja tekstinpätkät kiteyttävät kaikkein kauneimman asian elämässä: pyyteettömän rakkauden. Rakkaus antaa kaiken vaatimatta mitään takaisin. Tämän kirjan voisi lukea vaikka auringonlaskua katsellessa. Se olisi varmaan aika mahtava kokemus.”

9. Sallamaari Heikkinen, 26, Helsinki (Nurmijärvi)

Kathryn Stockett: Piiat. WSOY 2010.

”Lämmin, hauska ja kipeä kuvaus rotuerottelun ajan Mississipistä. Kiinnostava ja hyvin kirjoitettu, vetäisee mukaansa.”

J.K Rowling: Paikka vapaana. Otava 2012.

”Luen sitä juuri itse. En vielä tiedä onko se hyvä, mutta passelilta kesäkirjalta tuntuu! Rowling kirjoittaa värikkäästi ja mukaansatempaavasti.”

Pirkko Saisio: Punainen erokirja. WSOY 2003.

”Yksi lempikirjoistani. Saision kieli on uskomattoman kaunista ja kuvaus oman homoseksuaalisuuden ymmärtämisestä ja 70-80-luvun Helsingin ilmapiiristä hienoa. Punaisen erokirjan lukee parissa tunnissa, niin se vie mennessään.”

10. Sanna Reinikainen, 21, Helsinki (Espoo)

John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas. Random House 2006. (Suomeksi Poika raidallisessa pyjamassa. Bazar 2009.)

”Helppolukuinen, mutta mieleenpainuva kirja 9-vuotiaan pojan seikkailusta ja erilaisen ystävän löytämisestä. Koskettava kirja.”

Sofi Oksanen: Stalinin lehmät. WSOY 2003.

”Ehdottomasti lukemisen arvoinen teos, sillä se käsittelee monia tärkeitä aiheita.”

David Safier: Huono karma. Bazar 2011.

”Loistava ja humoristinen kirja, jota voi lukea vaikka lomalla rannalla löhötessä. Naurattaa ja jättää hyvälle tuulelle lukemisen jälkeenkin.”

Suomen ensimmäinen Miss Gay Finland valitaan Helsingin ravintola dtm:ssä 26.6. Yleisön suosikki valitaan tekstiviestiäänestyksellä. Äänestys on käynnissä 26.6. asti.