PolitiikkaKirjoittanut Kristiina Koivunen

Turkki patoaa kansalaisjärjestöjä

Lukuaika: 2 minuuttia

Turkki patoaa kansalaisjärjestöjä

Teksti Kristiina Koivunen

Turkki & sen ajama pato Tigris-joella kuristavat kansalaisjärjestöjen toimintaa Kurdistanissa.

Historiallisen Hasankeyfin kaupungin pelastamiseksi toiminut turkkilainen kansalaisjärjestö Initiative to keep Hasankeyf alive on joutunut ennen näkemättömiin vaikeuksiin.

Tigris-jokeen rakennetaan Ilisu-patoa, ja vesimassat uhkaavat peittää sekä Hasankeyfin kaupungin että kymmeniä sen lähellä olevia kyliä.

”Emme uskalla enää liikkua tekojärven alle jäävällä maaseudulla. Sotilaat ovat uhanneet ampua meidät, jos menemme vielä sinne”, kertoo eräs yhdistyksessä toiminut henkilö nimettömässä haastattelussa Kurdistanin autonomisella alueella Irakissa.

Useita Hasankeyfia puolustaneita aktivisteja on vangittu tai etsintäkuulutettu. Bayram Altun vangittiin 14. huhtikuuta 2009.

”Turkissa oli 29. maaliskuuta 2009 paikallisvaalit, joissa sittemmin lakkautettu kurdipuolue DTP pärjäsi erittäin hyvin. Kurdeilla on nyt hallinnassaan 99 kaupunkia ja kuntaa. Kurdipoliitikkojen ja -aktivistien vangitseminen alkoi heti vaalien jälkeen”, Hasankeyfin puolesta toimiva henkilö kertoo. Kaltereiden takana on 5 700 kurdipoliitikkoa ja kansalaisaktivistia.

”Bayram Altun on ollut useita kertoja oikeudessa. Mutta kuten monet muutkin kurdit nykyään, hän kieltäytyy puhumasta turkkia oikeudessa. Kun hän puhuu kurdia, tuomari sulkee mikrofonin ja päättää istunnon. Asiaa ei ole käsitelty lainkaan, vaikka hän on ollut melkein kolme vuotta vangittuna”, haastateltava kertoo.

”Altunin syytteessä mainitaan yhtenä rikoksena hänen toimintansa Hasankeyfin puolesta. Viranomaisten linja on, että kansalaisjärjestöt toimivat Turkin valtion yhtenäisyyttä vastaan, kun ne lobbaavat Euroopassa Hasankeyfin puolesta.”

Initiative to keep Hasankeyf alive -yhdistyksellä oli kolme toimistoa, mutta viranomaiset sulkivat Turkin suurimmassa kurdikaupungissa Diyarbakirissa olevan toimiston. Batmanin ja Hasankeyfin toimistot ovat jäljellä.

Hasankeyf on Tigrisin varrella oleva ikivanha kaupunki. Se on tärkeä erityisesti kurdeille, mutta myös useille muille kansoille, kuten assyrialaisille. Ne ovat nykyään vähemmistöjä Turkissa, mutta tuhansia vuosia sitten, ennen turkkilaisten tuloa, ne hallitsivat tätä aluetta. Hasankeyfin paikka olisi Unescon maailmanperintölistalla, mutta sen sijaan Turkin valtio tuhoaa sen rakentamalla Ilisu-padon, jonka tekojärven alle Hasankeyf jää. 80 000 ihmistä joutuu muuttamaan pois Hasankeyfistä ja sen lähellä olevistä kylistä tekojärven alta.

Hasankeyf sijaitsee 35 kilometriä öljyntuotantokaupunki Batmanista etelään. Tie jatkuu Hasankeyfista Cizreen ja Irakin rajalle.

Hasankeyfin puolesta on käyty kansainvälistäkin kampanjaa yli kymmenen vuotta. Se ei ole ollut täysin tuloksetonta: ulkomaiset rahoittajat ja esimerkiksi Siemens ovat vetäytyneet hankkeesta, mutta sitä jatketaan turkkilaisin voimin.

Taistelut Kurdistanin työväenpuoleen ja Turkin armeijan välillä ovat kiihtyneet viime kuukausina erityisesti Irakin rajan lähellä sijaitsevissa Sirnakin ja Hakkarin lääneissä. Sirnakiin kuljetaan Hasankeyfin kautta.

”Kaatuneiden sissien ruumiita tuodaan Sirnakista melkein joka päivä tätä tietä pitkin säilytettäväksi Batmanin sairaalan ruumishuoneelle. Ilmapiiri on todella kireä. Batmanissa on jatkuvasti mielenosoituksia, kun omaiset ja muut kurdit vaativat saada sissien ruumiit. Teillä on paljon sotilaita ja tiesulkuja”, kertoo järjestön aktivisti.

”Ihmiset yrittävät vain selviytyä päivästä toiseen sodan keskellä. Ei tällaisissa oloissa voi tehdä työtä kulttuurin puolesta”, hän selittää. Monet Hasankeyfiä ympäröivien kylien asukkaista eivät edelleenkään ymmärrä padon rakentamisen seurauksia.

”Tiedotusvälineet ovat meille tärkeitä, mutta nyt Turkissa on niin kireä ilmapiiri, että toimittajat eivät uskalla kirjoittaa Ilisu-padosta. Recep Tayyip Erdoganin hallitus yrittää tukahduttaa kaiken: tiedotusvälineet, puolueet, ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöt ja kaupungit, joiden johdossa ei ole AKP-puolue”, hän jatkaa. ”Vaikka ulkomailla Turkin pääministeri Erdogan puhuu Turkin uudistamisesta nimellä Democratic opening!”

”Arkeologisia kaivauksia ei ole vieläkään aloitettu Hasankeyfissa. Rehellisen tiedon sijasta viranomaiset välittävät käsittämätöntä propagandaa. Kun eri puolilla maailmaa on ollut pahoja tulvia, he väittävät, että myrskyn seurauksena Batmanin kaupunki jää tulvan alle, jos Ilisu-patoa ei rakenneta. Vaikka Batman sijaitsee Ilisun yläjuoksulla”, hän puuskahtaa.