Talous

Bitcoin avaa laittoman silkkitien

Lukuaika: 3 minuuttia

Bitcoin avaa laittoman silkkitien

Teksti Mari Huotari

Uusi virtuaalinen valuutta mahdollistaa anonyymit rahansiirrot. Huumeita voi ostaa nyt digirahalla.

Maailma ilman valtioita ja kontrollia on jo pitkään saanut kannatusta internetissä varsin äänekkäiltä libertarismin kannattajilta. Bitcoinin, uuden virtuaalisen valuutan ansiosta libertaristien haikailema visio on askeleen lähempänä.

Avoimeen lähdekoodiin perustuva raha edistää kannattajiensa mielestä vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa, mutta anarkismilla on myös kääntöpuolensa: Anonyymien rahansiirtojen avulla erilaiset laittomuudet ovat vain klikkauksen päässä.

Virtuaalirahasta saattaa monille tulla ensimmäisenä mieleen varhaisteinien suosiman chat-sivuston Habbon Habbo-kolikot, joilla nuoret voivat sisustaa virtuaalisia “huoneitaan”. Vuonna 2009 kehitetyt bitcoinit ovat kuitenkin nousseet ilmiöksi, joka ravistelee perinteistä, valtioiden ja pankkien säätelemää rahaliikennettä.

Toukokuussa 2011 bitcoinien maailmanlaajuinen arvo oli yhteensä yli 50 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Bitcoin on virtuaalinen valuutta, joka siirtyy vertaisverkossa suoraan henkilöltä toiselle – pankkien kaltaisia välikäsiä ei siis tarvita. Valuutan tuottaminen, ostaminen ja vaihtaminen perustuu avoimen lähdekoodin ohjelmistoon, johon jokaisella internetin käyttäjällä on mahdollisuus päästä käsiksi.

Bitcoinien hankkimiseen tarvittavan ohjelmiston lataaminen ei maksa mitään.??Ilmaisia bitcoinit eivät kuitenkaan ole. Niiden markkina-arvo vaihtelee päivittäin riippuen kysynnästä, joka on viime kuukausien ajan ollut huikeassa nousussa.

Eri puolilla maailmaa toimii useita yrityksiä, jotka vaihtavat bitcoineja dollareiksi, euroiksi, jeneiksi ja useiksi muiksi valuutoiksi.

Eräs näistä on Otaniemessä Espoossa toimiva Bitcoin Exchange Finland.

Keskustelupalstoilla bitcoinien hurja arvonnousu herättää myös kritiikkiä: Ilmiötä epäillään kuplaksi ja “rahaleikiksi” ja valuutalla katsotaan olevan lähinnä spekulatiivista arvoa.

Mihin bitcoineja voi edes käyttää?

“Ostin joitain kuukausia sitten 250 Bitcoinia Silk Roadiin vähän reilulla 200 dollarilla tarkoituksena hankkia substansseja. Unohdin koko asian kun ei silloin löytynyt mieluista ja tänään toisen topicin innoittamana muistin taas SR:n ja loggasin sisään. JA MITÄ VITTUA NYT, 1BC=27$? onko mulla siis niinku oikeesti nyt ostovoimaa yli 6 500 dollarilla vai käsitänkö jotain aivan päin helvettiä?”

Vaikka bitcoineilla lähikaupassa asioiminen on vielä utopiaa, voi niitä jo nyt käyttää monenlaisten hyödykkeiden ostamiseen. Bitcoinin virallisilla sivuilla mainitaan esimerkkeinä muun muassa kirjat ja alpakkavillaiset sukat, minkä lisäksi korostetaan virtuaalisen valuutan luomia mahdollisuuksia eri alojen pienyrittäjille ja freelancereille.

Optimistisessa visiossa bitcoin tunnutaankin näkevän vapauden ja demokratian edistäjänä ja näin ollen myös uusien ideoiden ja innovaatioiden lisääjänä.

Pankkien tai luottokorttiyhtiöiden kaltaisten välikäsien hoitaman valvonnan puuttuminen onkin jo luonut bitcoinin ympärille varsin mielenkiintoisia innovaatioita.

Eräs niistä on Silk Road, internetissä toimiva kauppapaikka, jonka tuotevalikoima on nimensä mukaisesti monipuolinen, eksoottinen – ja äärimmäisen laiton.

Osa Silk Roadin valikoimasta näyttää ensivilkaisulla varsin harmittomalta: Koruja, tarvikkeita kotiin ja puutarhaan, ruokaa. Sivuston suurin tuoteryhmä on kuitenkin huumeet, joissa valinnanvaraa on hätkähdyttävän runsaasti.

Erilaisia kannabisjohdannaisia, ekstaasia, opioideja kuten heroiinia, psykedeelejä – maksuvälineeksi käyvät vain bitcoinit ja tilaukset toimitetaan kätevästi postissa vaikka kotiovelle.

Ennen ostopäätöstä eri myyjiä voi vertailla näille jätetyn palautteen perusteella.

“Palasin vihdoin matkaltani kuuhun”, suitsuttaa eräs ostaja myyjää, jolle hän on antanut palvelussa täydet pisteet.

Sivuston käyttöehdoissa kielletään tällä hetkellä esimerkiksi varastetut luottokortit ja joukkotuhoaseet – kaikki, jonka tarkoitus on vahingoittaa muita ihmisiä. Huumeet sen sijaan ovat osa libertarismin aatteen mukaista yksilönvapautta. Eettisten periaatteiden kanssa ristiriidassa eivät kuitenkaan ole käsiaseet, joiden ostaminen on niin ikään myös mahdollista Silk Roadissa.

Silk Roadia pääsee tarkastelemaan ainoastaan anonyymissä Tor-verkossa. Mediajulkisuuden takia Silk Road on myös tällä hetkellä suljettu uusilta käyttäjiltä. Kun anonyymi verkko ja kansainväliset markkinat yhdistetään bitcoin-valuuttaan, joka siirtyy suoraan käyttäjältä toiselle ilman välikäsiä ja jonka jäljittäminen on hankalaa, on viranomaisten vaikea puuttua internetissä tapahtuviin laittomuuksiin.

Vaikka Silk Roadin ylläpitäjät kenties pyrkivätkin luomaan rajoituksia sivustollaan tapahtuvalle kaupalle, kaikilla tuskin on samoja estoja. Yksilönvapautta korostavien verkkolibertaristien lisäksi bitcoin luo mahdollisuuksia myös kansainvälisille rikollisjärjestöille ja armeijoille.

Asiantuntijat ennustavat, että ymmärrettyään bitcoin-valuutan laajuuden ja kasvavan merkityksen eri valtiot pyrkivät kieltämään niiden kaupan. Toistaiseksi tekniikka näyttää kuitenkin ottaneen päättäjistä niskalenkin, mikä hyödyttänee ainakin erästä bitcoineihin sijoittanutta Silk Roadin asiakasta:

“Hahaha vitun siistiä :D. Kesälomakin alkoi sopivasti niin taidanpa perua kesätyöt, ostaa parilla tonnilla päihteitä ja vaihtaa loput euroiksi elämistä varten. Saa nähdä millainen kesä tulee :D”

Lainaukset Thorlaudalta, Tor-verkossa toimivalta anonyymilta keskustelukanavalta.

Lisää bitcoinista, Silk Roadista ja Tor-ohjelmasta.

Artikkeli julkaistu myös Voimassa 6/2011.

  • 5.4.2012