YleinenKirjoittanut voima

Legendaarisessa Habbo-hotellissa panostetaan syrjimättömyyteen

Moderointi sekä yhteisösäännöt tekevät palvelusta nuorille turvallisen.

Lukuaika: 2 minuuttia

Legendaarisessa Habbo-hotellissa panostetaan syrjimättömyyteen

Habbo-hotelli on suomalainen 2000-luvun alussa perustettu vintage-grafiikkaa käyttävä verkkoyhteisö. Se on yli 13-vuotiaille tarkoitettu virtuaalimaailma, jossa voi luoda oman hahmon, tavata kavereita tai hankkia uusia, chattailla, rakentaa huoneita, järjestää ja pelata pelejä.

Suosituimmillaan palvelu oli 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Virtuaalihotelliin, josta on tarjolla versioita eri kielillä, rekisteröitiin vuoteen 2011 mennessä yli 200 miljoonaa avataria ympäri maailman. Monet nykyisistä suomenkielisen version aktiivisista käyttäjistä ovat aloittaneet ‘habboilun’ nuorina ja kasvaneet sen parissa aikuisiksi.

Palvelun suosio on vuosien varrella hiipunut. Viime keväänä kävijämäärät taas nousivat, mutta aktiivisten pelaajien mukaan vain hetkellisesti. Kulta-aikojen eli hotellin ensimmäisen vuosikymmenen tuhansien kävijöiden aikaiseen suosioon ei päästy. Nykyisin hotellin suomenkielistä versiota käyttää kerrallaan enimmillään satoja kävijöitä.

Ruutukaappaus Habbo-hotellin huoneesta. Uusien ystävien lisäksi Habbo-maailmassa kiehtovat itseilmaisun mahdollisuudet.

Habbo korostaa nuorten hyvinvointia ja syrjimättömyyttä. Virtuaalimaailma noudattaa eri maiden ja järjestöjen ohjeita turvallisuuden takaamiseksi. Valvontatiimi antaa varoituksia ja porttikieltoja käyttäjille, jotka eivät noudata Habbon sääntöjä. Alusta asti moni on epäillyt palvelussa pesivän rahallista voittoa tavoittelevia huijareita, pedofiileja ja nettikiusaajia.

mainos

Habbo ei hyväksy kiusaamista tai syrjintää missään muodossa. Jos havaitsee syrjintää, siitä voi ilmoittaa moderaattoreille, jotka vastaavat jatkotoimenpiteistä. 

‘’Jos ihmiset hölmöilevät, muut puolustavat ja pyytävät lopettamaan’’, vuonna 2006 habboilun aloittanut Emilia Hakkarainen kommentoi. 

Käytännössä moderointi toimii. Toimittajan testijaksolla kolmessa tunnissa estetyksi joutui kaksi käyttäjää. Toinen käyttäytyi häiritsevästi, ja toinen etsi treffiseuraa nuorista tytöistä. Moderaattorit ottivat molemmissa tapauksissa asian hoidettavaksi minuutissa häiriöilmoituksen tekemisen jälkeen.

Turvallisuutta vahvistaa myös itsemoderointi: käyttäjillä on mahdollisuus hiljentää tai estää asiattomasti käyttäytyviä pelaajia. Palvelusta löytyy lista ongelmatilanteista sekä toimintaohjeita niiden varalta. Tarjolla on myös nuorempien käyttäjien vanhemmille suunnattu opas työkaluista, joilla taataan lasten turvallisuus alustalla.

Sukupuolten ja etnisyyden moninaisuutta lisää mahdollisuus muokata avatariaan. Käyttäjät voivat ilmaista itseään avatarinsa avulla monipuolisesti.

Vuosien varrella Habbossa on tehty paljon nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi. HUBU-bussi oli Ehkäisevän päihdetyön eli EHYT ry:n hotellissa toimiva infobussi, jossa järjestettiin keskustelusessioita käyttäjiä kiinnostavista aiheista, kuten koulukiusaamisesta, huumeista, yksinäisyydestä ja harrastuksista. Suuren suosion saavuttanut bussi oli avoinna säännöllisesti kerran viikossa monen vuoden ajan.

Suosion laskusta huolimatta Habbossa on paljon potentiaalia. Virtuaalimaailman lähes rajattomat mahdollisuudet antavat mielikuvituksen kukkia. Sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Lisäksi sillä on eväät toimia koronaystävällisenä tapaamispaikkana, minkä ansiosta se on edelleen hyödyksi yksinäisyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemisessä.

  • 26.1.2021
  • Kirjoittanut voima