Aktivismi

Video: Erkki Pirtola Performansessa

Lukuaika: < 1 minuutti

Video: Erkki Pirtola Performansessa

Teksti Erkki Pirtola

Muna lensi mansessa, kun Tampereen Hirvitalon taiteilijat juhlivat kesän loppua. Hilpeä fiesta päättyi rauhanomaiseen kahakkaan.

Hirvitalon performanssifiesta keräsi elokuussa sankan joukon taidesissejä Pispalan rinteeseen otsikolla politiikka. Fiesta laajeni Hirvitalolta Pyhäjärveen ja myös kaupungille.

Sebastian Boulter esitti tyylikkään sukupuolenvaihdosshownsa porno- ja väkivaltaviihdettä suoltavan tv:n varjossa. Lopulta töllö pimeni feminiinisestä moukarin iskusta.

Persuryhmä Scandinavian punks pyydysteli kaupungilla ”leijonaa”. Persjunteiksi naamioituneet punkkarit ajoivat leijona-asuista ”maahantunkeutujaa” kiinni.

He vaativat, että kaikki leijonat ja niiden kuvat (jääkiekkoleijoniltakin!) pitää poistaa Suomesta ja vaakunaeläimeksi karhun, oravan tai sillin.

Puoliksi suomalainen Amal Laala jakoi osallistujille suomisuulappuja ja kyseli torilla kulkijoilta heidän asenteistaan. Juuri kukaan ei vastannut.

Yleisöä hiukan pelotti Philip Pedersenin kehotusesitys tulla hänen perässään paikalliseen Anttilaan täyttämään ostoskori kaikenlaisella romppeella ja koristella niillä dramaattisesti jokin toinen myyntiosasto. Rohkeimmat lähtivät. Koomisella häirinnällä oli tarkoitus osoittaa kaiken krääsän turhuus.

Päivät huipentuivat rajuihin munanheittokisoihin Taidemuseon puistopihalla. Mustiksi maalatuista munista vaivalloisesti tehdyn neliön rikkoi pikkulapsi. Välillä teoksen äiti Caroline Trigo kävi pyöriskelemässä sen päällä mustissa trikoissa. Esityksen jälkeen rieha vasta alkoi: munasota kaikki kaikkia vastaan, jonka jälkeen jengi poistui paikalta tyytyväisenä vaatteet ja naamat keltuaisessa.

Lue lisää artikkelista Performansessa, joka julkaistiin Voimassa 7/2011.

Erkki Pirtolalle myönnettiin syyskuussa valtion kuvataidepalkinto.

  • 4.10.2011