TaideKirjoittanut Hannele Huhtala

Erkki Pirtolalle valtion kuvataidepalkinto

Lukuaika: < 1 minuutti

Erkki Pirtolalle valtion kuvataidepalkinto

Teksti Hannele Huhtala

Erkki Pirtola on kulkenut valtavirrasta sivussa, kyseenalaistanut kulloisenkin aikakauden taidekäsityksiä, haastanut yhtä lailla työläisrealismin kuin abstraktin taiteenkin hegemonian, luonut omaperäistä vastapuhetta ja innoittanut lukemattomia ihmisiä tarttumaan taiteen mahdollisuuksiin, palkintoa perustellaan.

Valtion kuvataidetoimikunta on myöntänyt kuvataiteen valtionpalkinnon taiteilija Erkki Pirtolalle. Suuruudeltaan 15 000 euron arvoiset palkinnot jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki tiistaina 27. syyskuuta Helsingissä.

Eri taiteenalojen valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kunkin taiteen alan hyväksi.

Tämänvuotisen palkinnon perusteluksi sanottiin, että Erkki Pirtola on suomalaisen vaihtoehtotaiteen johtohahmoja, ”taiteilija jonka yli neljäkymmentävuotiseen uraan mahtuu lähes koko kuvataiteen muutosten kirjo”.

”Erkki Pirtola on yksi 1960-luvun lopussa esiin nousseita sarjakuvan uudistajia Suomessa, 1980-luvun alussa toimineen Ö-ryhmän moottori ja 2000-luvulla ITE-taiteen puolestapuhuja. Pirtola on sekä omaperäinen maalari että videon käytön pioneeri. Tämän lisäksi hänet tunnetaan työstään kuvataidekriitikkona ja opettajana.”

”Kaikissa toimissaan Erkki Pirtola on kulkenut valtavirrasta sivussa, kyseenalaistanut kulloisenkin aikakauden taidekäsityksiä, haastanut yhtä lailla työläisrealismin kuin abstraktin taiteenkin hegemonian, luonut omaperäistä vastapuhetta ja innoittanut lukemattomia ihmisiä tarttumaan taiteen mahdollisuuksiin.”

Erkki Pirtola on kirjoittanut Voima-lehteen eri ITE-taiteilijoista vuosien varrella.

Lue viimeisimmät artikkelit Performansessa!, Tavallinen ©Hessu, Transsymbolisti Pispalasta, Sentraalisantran CD-seireeni & Anarkisti, humoristi, zen-filosofi.

Katso myös videot Transsymbolisti Pispalasta, Tuija Teiska, rättitaiteilija & Matti Waskilampi – valtakunnan pottuilija.

Lisää Erkki Pirtolan artikkeleita & videoita löytyy Fifistä hakusanoilla Erkki Pirtola.