YhteiskuntaKirjoittanut jukka vuorio

Valtaajat oikeudessa Jyväskylässä

Lukuaika: 2 minuuttia

Valtaajat oikeudessa Jyväskylässä

Teksti Jukka Vuorio

Senaatti-kiinteistöt ja Jyväskylän yliopisto vaativat talonvaltaajilta mittavia vahingonkorvauksia, joita ei perustella mitenkään. Voiko valtaaja joutua maksamaan korjaustöistä, joita ei ikinä tehdä?

Aprillipäivänä 2008 Jyväskylän yliopiston aiemmin käyttämä Polaari-rakennus vallattiin. Valtaus piiritettiin ja häädettiin näyttävästi heti seuraavana päivänä.

Nyt 21 valtaajan ryhmälle, joka kutsuu itseään Autonomiseksi tiedekunnaksi, vaaditaan tuomiota hallinnan loukkausten ja niskottelujen lisäksi törkeästä vahingonteosta, josta vähimmäisrangaistus on neljä kuukautta vankeutta. Lisäksi Senaatti-kiinteistöt ja Jyväskylän yliopisto vaativat yhteensä noin 35 000 euron korvauksia.

Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, joka tarjoaa tilaa vuokralle ensisijaisesti valtionhallinnon asiakkaille. Senaatti omistaa lukuisia rakennuksia myös Jyväskylässä, niiden joukossa yliopiston Seminaarinmäen kampuksella olevan Polaari-rakennuksen.

Ennen valtausta Polaari oli ollut tyhjillään vuoden 2006 elokuusta alkaen, jolloin yliopiston vuokrasopimusta ei uusittu sisäilmaongelmien vuoksi. Valtauksen jälkeen talo on ollut vailla käyttöä puolitoista vuotta.

Upi, 26, pidätettiin valtaukselta ja vietiin putkaan. Noora, 25, otettiin kiinni myöhemmin, koska hän oli edustanut valtaajia mediassa.

”Valtauksen sisälle piiritettiin seitsemän tunnin ajaksi parikymmentä valtaajaa. Piirityksen aikana pois sai lähteä vain poliisiauton kyydissä. Ulkopuolella oli arvioni mukaan noin sata poliisia, suuri osa mellakkavarusteissa. Mukana näytti olevan myös kyynelkaasukanistereita. Tosin sitten piirityksen aikana poliisien seuraksi ilmestyi myös noin sadan hengen tukimielenosoitus valtaajille”, Noora sanoo.

”Monesta valtaajasta piiritys, kiinniotto ja pidätys tuntuivat ylilyönneiltä. Minut kuljetettiin putkaan Äänekoskelle, 44 kilometrin päähän Jyväskylästä. Siellä otettiin sormenjäljet, dna-testit ja valokuvat ja tietysti kuulusteltiin. Vietettyäni putkassa kaksi ja puoli vuorokautta pääsin ulos. Jyväskylään piti hankkiutua omin neuvoin”, Upi kertoo. ”Jyväskylän edellinen talonvaltaus on nähty 1990-luvulla, joten poliiseilla ei ole kokemusta miten toimia valtaajien kanssa. Ehkä ylilyönnit johtuivat kokemattomuudesta. Se ei tosin tee toimintaa yhtään puolusteltavammaksi.”

Polaarista oli suunniteltu toiminta- ja sosiaalikeskusta, jonka toimintaan kuuluisivat muun muassa bändien treenitilat ja keikat, tanssit, taiteilijoiden työtilat, työpajat ja kasviskeittiö. Autonominen tiedekunta oli puuhaamassa lisäksi yliopistosta erillisiä opintopiirejä. Yksi ilmainen kasvisruuanjako ehdittiin vuorokauden aikana jo toteuttaakin.

Senaatti-kiinteistöjen 30 000 euron ja yliopiston 5 000 euron esittämiä korvausvaatimuksia perustellaan rikkoutuneilla huonekaluilla sekä siivous- ja maalauskustannuksilla.

”Polaaria ei ole siivottu tai puhdistettu, eikä sille ole tehty muitakaan toimenpiteitä. Rakennuksen ohi kävellessä näkee, että barrikaditkin ovat vielä paikoillaan. Senaatilla ei ole esittää mitään konkreettista perustetta vaatimuksilleen. Lisäksi Senaatti on ilmaissut halunsa purkaa koko rakennus, jolloin korjaamisessa ja siivoamisessa ei olisi edes mitään järkeä”, Upi kertoo.

”Valtaajille ollaan määräämässä yhteisvastuullisesti tuota korvaussummaa, mikä on naurettavaa, koska ei ole olemassa mitään todisteita siitä, kuka olisi tehnyt nämä väitetyt vauriot tai edes koska ne on tehty. Syytettyjen joukossa on ihmisiä, jotka olivat juuri sattuneet tulemaan paikalle katsomaan valtausta”, Noora sanoo.

”Jos Polaarin tehtäisi vuokraamisen edellyttämä sisäilmaremontti, se varmaan vaatisi seinien ja lattioiden auki repimistä, joten siinäkään mielessä vaatimuksissa ei ole järkeä”, Upi lisää.

Perinteisesti aktivistit ovat järjestäneet toistensa tukemiseksi tukikeikkoja, joiden lipputulot on lahjoitettu esimerkiksi sakkoja saaneille. Nyt korvaussumman määrä vaatisi jo ulkopuolista lahjoittajaa.

”30 000 euroa on niin iso summa, että on ihan selvää ettei sitä saada millään tukikeikoilla kasaan. Jos ei mitään todella yllättävää tapahdu, niin maksamattahan se jää. Korvausvaatimukset vaikuttavat suuruudessaan ja perustelemattomuudessaan tarkoituksellisesta syrjäyttämistoimenpiteeltä”, Noora sanoo.

”Jää nähtäväksi, halutaanko meistä tehdä varoittava esimerkki vai onko lopputulos oikeudenmukainen”, Upi miettii.

Helsingissä ja Tampereella tuntemattomiksi jääneet aktivistit ovat heitelleet Senaatti-kiinteistön rakennuksia maalipommeilla ja ilmoittaneet netissä tekojen olleen tuen osoitus Jyväskylän valtaajille.

”Maalipommi on näkyvä vastalause ja pysyy paikalla kauemmin kuin esimerkiksi mielenosoitus”, kommentoi Noora.

”Hienoa, että muissakin kaupungeissa on havaittu Senaatti-kiinteistöjen toiminta ja reagoitu siihen”, sanoo Upi.

Senaatti-kiinteistöjen yhteiskuntavastuupolitiikan mukaan liikelaitos haluaa luoda hyvinvointia toimintaympäristöönsä innovatiivisin ratkaisuin. Päätöksenteossaan Senaatti ilmoittaa ottavansa huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät näkökohdat rakennusten kulttuuriarvoja unohtamatta.

Valtausoikeudenkäynti Jyväskylän käräjäoikeudessa (Vapaudenkatu 54) 22. –24. syyskuuta.

22. syyskuuta järjestetään tukimielenosoitus oikeustalon edessä klo 13 alkaen. 23. syyskuuta valtaajat toivovat tukijoiden saapuvan seuraamaan oikeudenkäyntiä klo 9 alkaen. 24. syyskuuta järjestetään katubileet valtaajien kunniaksi, kokoontuminen Kirkkopuistossa klo 12.