Talous

Vaihda kumpparit pippurimyllyyn

Lukuaika: 2 minuuttia

Vaihda kumpparit pippurimyllyyn

Teksti Valpuri Alanen

Saitko lahjaksi kolmet sukset etkä yhtä ainutta sauvaa? Netcycler-palvelu löytää sinulle ihmisen, jolla on päinvastainen ongelma. Verkkovaihtokaupassa turhake vaihtuu aarteeseen eikä rahaa liiku lainkaan.

Keväällä 2010 avautunut, nettihuutokaupat haastava sivusto on selkeä, helppokäyttöinen ja mahdollistaa tavaroiden vaihtokaupan netissä. Rahaa ei palvelussa tarvita, vaihdettavat tavarat toimivat valuuttana.

”Lokakuussa sivustolla tapahtui 700 vaihtoa, mikä tarkoittaa noin 20 vaihtoa päivässä. Tällä hetkellä netissä näkyy jopa 10?500 vaihdettavaa tavaraa. Toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, tähän on tähdätty”, sanoo Johanna Kajosaari, Netcyclerin markkinointipäällikkö.

Käyttäjät lisäävät sivustolle kuvia tavaroista, joista he haluavat luopua ja listaavat tuotteita, joita he toivovat vaihdoissa tilalle. Palvelu yhdistää tavarat toiveisiin ja ehdottaa vaihtokauppaa. Jos käyttäjä toivoo pippurimyllyä ja haluaa luopua kumppareistaan, saa pippurimyllystä eroon haluava toiveidensa kumisaappaat.

Vaihdon voi suorittaa myös vaihtoringissä, jolloin mahdollisuudet vaihtokaupalle moninkertaistuvat. Ennen vaihtokauppaa sovitaan, missä vaihdon on määrä tapahtua. Paikkana voi olla koti, tai yleinen paikka, kuten lähikirjasto tai tori.

Netcyclerin tarkoituksena on auttaa ihmisiä muuttamaan kulutustottumuksiaan, vaihtamalla itselle tarpeettomat tavarat johonkin tarpeelliseen. Se säästää sekä rahaa että luonnonvaroja. Näistä jälkimmäinen on yritykselle erityisen tärkeää.

Vaihdettavien tai lahjoitettavien tavaroiden selaaminen on helppoa. Tavarat on jaoteltu selkeästi eri kategorioihin. Tarjolla on paljon erilaisia kirjoja ja lehtiä, elokuvia, vaatteita ja asusteita sekä huonekaluja ja elektroniikkaa.

Sivustolta on myös mahdollista hakea tavaroita sen mukaan, missä vaihdon on määrä tapahtua.

Tavaroiden selaaminen sivustolta onnistuu ilman rekisteröitymistä, mutta jos tavaroita haluaa vaihtaa, on rekisteröidyttävä. Rekisteröityminen on ilmaista, kuten myös muun palvelun käyttö.

Vaihtopalvelun lisäksi sivustolta löytyy paljon tietoa niin itse palvelusta kuin sitä ylläpitävästä yrityksestäkin. Palvelun käyttöohjeet, tietosuoja ja usein kysytyt kysymykset vastauksineen ovat helposti löydettävissä, kuten myös yrityksen visiot ja arvot.

Kilpailut rekisteröityneille käyttäjille ja yrityksen kuulumiset löytyvät blogista, samoin paljon asiaa sivuston käyttöön ja uusiin toimintoihin liittyen. Tietojen puutteesta ei siis yritystä voi moittia – jotkin asiat on toistettu sivustolla pariinkin otteeseen.

Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa yhteistyössä toimiva yritys rahoittaa toimintansa maksullisilla palveluilla, kuten postipalvelulla, joka toimittaa vaihdettavat tavarat perille, jos välimatka on niin pitkä ettei tavaroiden vaihtaminen kasvotusten ole järkevää. Toimintaa rahoittavat myös yksityiset sijoittajat.

Yritys pyrkii viemään palvelun muihin maihin.

”Toimintamme Saksassa on juuri alkanut, se on aivan uusi juttu. On mielenkiintoista seurata, kuinka toiminta siellä lähtee käyntiin. Yhteistyökumppanina toimii utopia.de, joka on myöskin ympäristöaiheista kiinnostunut yritys. Pyrimme tuomaan samanhenkiset ihmiset käyttämään sivustoamme”, Kajosaari kertoo.

”Tarkoituksemme on laajentaa toimintaamme vielä muihinkin Euroopan maihin, kevätkaudella on tarkoitus viedä Netcycler myös Britanniaan.”

www.netcycler.fi.

  • 8.5.2011