YleinenKirjoittanut tuuli hakulinen

Epäkaupallista kauppaa – Spasibo!

Lukuaika: < 1 minuutti

Epäkaupallista kauppaa – Spasibo!

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Tuuli Hakulinen

Nuoret pietarilaiset naiset keksivät eettisen tavan harrastaa shoppailua.

Spasibo-kauppa on pullollaan käytettyjä lasten ja aikuisten vaatteita sekä kaikenlaisia muita käytettyjä tavaroita: koruja, kenkiä, leluja, huonekaluja… Kaikki tuotteet on saatu lahjoituksina. Tuotto menee kokonaisuudessaan ”Lasten sydämet” -säätiölle, joka auttaa sydänvikaisia lapsia. Ajatus on Pietarille uusi.

Kirppareita kaupungista kyllä löytyy, mutta niiden tarjonta tulee yleensä ulkomailta ja on suhteessa suomalaisiin kirppiksiin kallista. Spasibo-kaupan myyjät ovat asettaneet tuotteilleen maksimihinnaksi 500 ruplaa, eli n. 15 euroa. Sen enempää ei saa mikään maksaa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vähän päälle parikymppiset tytöt Zara, Julia ja Dasha saivat idean hyväntekeväisyyskaupasta matkustellessaan Iso-Britanniassa. Ensimmäinen, lastenvaatteita kierrättävä Spasibo-kauppa avattiin maaliskuussa.

Kaupasta tuli heti menestys, ja sinne alettiin tuomaan lastenvaatteiden lisäksi aikuistenvaatteita ja tavaroita. Perustajat päättivät ottaa riskin ja vuokrasivat keskustasta suuremmat tilat – vanhan talon sokkeloisen kellarin – jonne avattiin toinen Spasibo.

Vaatteiden ja tavaroiden lisäksi Spasibossa myydään myös lippuja hyväntekeväisyyskonsertteihin ja taidetta. Kauppa on avoin kaikenlaisille uusille ideoille – kunhan niissä on kaunis ajatus.

Kahdessa kuukaudessa toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Tavaraa ja asiakkaita riittää – ja rahaa kertyy ”Lasten sydämet” -säätiölle. Menestyksen innoittamana tytöt ovat taas laajentaneet toimintaa. Spasibon tiloissa toimii askartelupaja lapsille. Suunnitelmissa on konsertteja kaupan tiloissa – ja tietenkin kaikki ohjelma on maksutonta.

Spasibo-kauppa sijaisee Pietarin keskustassa, osoitteessa 9 Sovetskaja ul. 22, sisäpihalla. Porttikoodi 136.