Aktivismi

Töhryraati tarkastelee kuningaslajiaan

Lukuaika: 2 minuuttia

Töhryraati tarkastelee kuningaslajiaan

Teksti Kukka Ranta

Töhryraati perehtyy talvisissa tunnelmissa graffitin kuningaslajiin eli kromipiissien maailmaan. Kromi edustaa graffitin perinteisempiä puolia, jossa korostuu useimmiten musta ja itse kromi, joskus on roiskittu myös muita mausteita.

Kromia näkee paljon kaupungeissa ja paikoissa, joissa tulee toimia nopeasti muutamalla tyylitellyllä värillä, kromi myös loistaa kauas. Kromipiissi paljastaa tekijänsä taidot, siinä näkee kuka osaa piirtää lainit ja taitaa pelkistämisen salat.

Töhryssä lukee selkeästi EVE. Edustaako se uutta naissankaruutta vai onko teos mimmifrendille duunattu graffiti?

Arnold:</b> ”Tekijä on ilmiselvästi käsitellyt maskuliinisuuden ja feminiinisyyden välistä kriisiä. Tässä on miehekkäitä karvoja, halkeamia ja värimaailma on macho, mutta EVE on täysin feminiininen. Tausta on vähän liittymätön näihin piisseihin. Töhryssä on kontrastia, mutta kontrasti ei kuitenkaan toimi tässä.”

Arnold juuri ei tykännyt siitä, miten taustan punainen väri pomppaa liikaa turkoosista. Kirjainten muodot ovat liian feminiiniä Arnoldin makuun. EVE on pehmoillut liikaa, vaikka olisikin tyttöystävälle tehty, mutta tämä ei vaan pure Arnoldiin. ”Jos yrittää olla kova piissi niin silloin ei pitäisi olla noin pehmo.”

”Ei tää nyt kyllä oikein yllä, mietin vitosen ja kutosen välimaastoa. Ei, en haluaisi antaa vitosta enempää.” ”Anna sit vitonen”, Jartsa rohkaisee vieressä.

Ludvig: ”Tämä on kova pala purtavaksi näinkin pehmeäksi graffitiksi. Aloitetaan positiivisista. Kohde on tosi hyvä, jossa on hieno puhdas harmaa. Sitten negatiiviseen. Tekijä ei ole saanut kohdetta elämään ja graffiti jää kylmäksi. Tulee sellainen fiilis, että seinä olisi toivonut jotain muuta. Muuten ihan taidokkaasti tehty EVE, mutta huonosti asetellut mausteet. Varsinkin päälle menevät ontot tähdet häiritsevät katsomista. Painotan, että tämä on ihan hyvin tehty, mutta pystyn antamaan vaan femman.” Arnold heittää femmat ilmaan.

Jartsa: ”Ensin vähän ihmetyttää, että miksi on tehty noin paljon taustaa? Jos siinä on ollut paljon seinää, niin eikö pelkkä musta ja kromi olisi riittänyt?”

”On kyllä jämäkän näköinen paketti. Tykkään jälkimmäisen E:n yläosan pallukasta, joka näyttää paiseelta. Ilmeisesti tässä on yritetty tehdä kirjaimiin halkeamia, mutta muodot ovat oudon letkumaisia. En tiedä mitä niistä pitäisi ajatella tai mitä niille on tapahtunut?”

”Maalaus erottuu seinästä varmaan pitemmänkin matkan päähän. Harmaan sävystä voisi päätellä, että graffiti on kehäkolmosen ulkopuolella.” Muut nauravat huomiolle. ”Tai sitten kyseessä on 97 rakennettu tunneli, suurtunneli, harmaan sävystä päätellen”, Karita Pio yhtyy proffailuun.

Jartsa jää vielä pohtimaan, ”CRAP EVE, onko kyseessä sittenkään rakkauden osoitus tyttöystävälle vai onko haluttu viestittää jotain muuta? Annan kutosen.”

Karita Pio: ”Mua kiinnostaa ajatus siitä, ettei maalausta ole tehty rakkauden osoituksena, vaan se on voodoo nukke, jota on pistelty neuloilla kirjainten reunoihin. Tavallaan toi on graffitissa taiteellisesti hienoa ilmaisua, mutta en juuri muuta hienoa graffitillisesti näe, paitsi, että maalaus ehkä näkyy kauas jos on tilaa mennä.”

”EVE on aika menevä, 3D:n suunta vaihtuu radikaalisti puolessavälissä piissiä”, Karita Pio osoittaa havaintoaan tietokoneen ruudun kuvaa osoittaen muiden nauraessa hyväksyvästi, näin on! ”EVE on tyylitelty, sen ansiosta kutonen!”

Pena: ”Töhryssä on todella vauhdikkaat ja uudella tyylillä tehdyt murtumat, tämä on uutta innovaatiota! Ei ole ennen näkynyt”, muutkin nyökkäävät jälleen myötämielisesti. Pena kehaisee linjojen olevan todella skarpisti tehdyt, mutta Arnoldista ne ovat ärsyttävän tyylitellyt.

”Vaikka maalauksessa on punaista, tästä puuttuu punainen lanka.” Pena ei lähtisi sille linjalle, että tämä olisi mikään rakkauden osoitus. ”Se mitä muut sanovat sydämeksi, muodostuu Penalle pepuksi, ja tämän vuoksi maalaukselle irtoaa vitonen.” Raati ei enää hiljene naurultaan.

Yhteensä 27 pistettä.

Töhryraadin jäsenet ovat kaikki maalanneet yli kymmenen vuotta ja toimivat taidealalla. Kuvat on valittu Suomen suurimman graffititaidetta dokumentoivan verkkosivuston Kromin arkistosta.

  • 8.5.2011