Taide

Töhryraati tutustuu taas kromipiissiin

Lukuaika: 2 minuuttia

Töhryraati tutustuu taas kromipiissiin

Teksti Kukka Ranta

Talvisen töhryraadin BOWE:n kirjainten muodot halkeilevat onnistuneesti. E-kirjaimen nenä on venynyt valehtelusta. Ihailua raadissa herättäneet kirjainten epämuodostumat ovat onnistuneet, mutta peruspiissiksi tituleeratussa töhryssä on ripaus liikaa blinkkiä.

”Siinä lukee BOWE ja se on ihan tosi hyvä! Ihan sairaan siisti kaksoiswee ja sen keskiosa, aivan himmeä yhdistelmä”, raati innostuu. Kaikki selostavat tohkeissaan toistensa päälle.

Kun Arnold tarkentaa lähemmäksi, hän huomaa ikävän puolen.

Arnold: ”Onko taustassa pinkkiä ja vihreätä?” Arnold vetäytyy kauemmaksi pettyneenä. ”Tosi törkeä.”

”Kromipiissihän on sellainen hieno graffitin laji, joka on pitkälti kiinni siitä, mistä graffitissa on kaiken kaikkiaan kyse, eli kirjainten muodosta. Kromipiississä ei voi kauheasti kirjaimilla brassailla, koska se on se kromi ja musta, jotka siitä pistää esiin.”

”Hullunkuriset linjat miellyttävät silmää. Tässä töhryssä halkeamat ovat onnistuneet todella hyvin verrattuna aikaisempaan EVE:een. BOWE on kuitenkin vähän hailakka. Se voisi toimia vielä paremmin muulla valinnalla, mutta siinä on kuitenkin tuollaista hyvää limamaisuutta. Kyllä tämä töhry saa nyt Arnoldilta kasin, että samaan malliin vaan!”

Ludvig: ”Jaa-a, BOWE on taidokkaasti tehty hopeoitu töhry. Arvostus herää letkeydelle ja jälleen kerran tällainen rentous on aistittavissa. Varsinkin W on yhdistetty loisteliaasti.”

”E-kirjain on selvästi valehdellut paljon, koska sen alaosa on halkeillut ja nenä on kasvanut kuin Pinokkiolla.”

”Hyvin on halkeillut, töhry on balanssissa. Olisi voinut vielä halkeilla enemmän tai vaikka kokonaankin. Kaikkea jännää olisi voinut tapahtua, mutta ehkä tässä on ihan riittävästi yhden jakson verran, lisää sitten seuraavassa. BOWE:lle kahdeksan.”

Jartsa: ”Tämä on hienoon paikkaan tehty krominen piissi. Mukava talvinen tunnelma, niin kuin kromipiississä pitää ollakin.”

”Sormet jäässä”, Arnold tunnelmoi.

”Mutta minkä takia taustaan on laitettu väriä”, ihmettelee Jartsa. ”Kun taustassa ei ilmeisesti ole ollut muita piissejä alla, niin tämän olisi voinut jättää pelkistetyksi. Muuten ihan hyvä suoritus, mutta jotain kuitenkin puuttuu, ei voi ihan huippupisteitä antaa.”

”E-kirjaimen loppu on aivan mahtava epämuotoisuudessaan. Toisaalta ajateltuna, olisiko tarvinnut noita valkoisia blinkkejä ja halkeamia laittaa ollenkaan, jos olisi jätetty pelkkää kromia ja mustaa vaan?”

”Sä voit photoshoppaa tästä kliinimmän version”, Arnold tokaisee väliin.

”Tämä piissi ei hirveästi jätä tilaa tulkinnalle, tämä on itsessään hieno perusgraffiti, hyvä perussuoritus, kahdeksan pistettä.”

Karita Pio: ”BOWE on lähtenyt graffitin kuningaslajin eli kromipiissiin vääntämiseen. Siinä nähdään kuka osaa piirtää lainit ja kuka ei.”

”Olen ihan samaa mieltä siitä, että jos seinä on ollut puhdas, niin ei ole mitään syytä laittaa taustaa. BOWE on onnistunut taustasta huolimatta ihan kivasti. Viimeisissä kirjaimissa on ikävän tunkkainen ja turvonnut tunnelma.”

”Kirjaimissa ei ole tehty selväksi mikä on roiske ja mikä on rako, kyseessä on vapaa tulkinta. Ja ihan samaa mieltä olen myös siitä, että blinkit olisi voinut jättää pois. Kasin arvoinen kromipiissi.”

Pena: ”Nämä ovat sellaiset kromipläjäykset, joista annan taputuksen tekijän olalle. Ei kuitenkaan paras näkemäni. Blinkit ei ylipäätänsä toimi mun mielestä kromipiisseissä. Parasta ovat itse musta ja kromi. Samoin yhdyn mielipiteeseen taustavärin nysväyksestä.”

”Tuntuu siltä, että tässä matoteemassa ollaan oltu aikaisemminkin. Loisteliaan W:n keskiosa on kuin kastemadon ihokudosta. Se on sellainen joustava kohta, kuten kastemadoissa tai haitaribusseissa.”

Tarkemman miettimisen jälkeen Penan fiilikset laimenevat.

”Tausta pilaa BOWE:n ja muutenkin taustan sävyt ovat todella huono väripari, eikä ne sovi kromin kanssa yhteen.” Penalta heltyy seitsemän.

Töhryraati puhkeaa jälleen kiihkeään keskustelun tohinaan. ”BOWE:en voisi sopia ihon väriset fillit? Tai vihreät? Tai vaaleanpunaisella linjat ja mustalla taustat?” Töhryraati haluaisi Photoshopin kokeilujaan varten.

Töhryraadin jäsenet ovat kaikki maalanneet yli kymmenen vuotta ja toimivat taidealalla. Kuvat on valittu Suomen suurimman graffititaidetta dokumentoivan verkkosivuston Kromin arkistosta.

  • 8.5.2011