Yhteiskunta

Tanska pisteyttää ulkomaalaiset

Lukuaika: 2 minuuttia

Tanska pisteyttää ulkomaalaiset

Teksti Janne Junttila

Tanska kiristää maahanmuuttopolitiikkaansa, joka jo entuudestaan on Euroopan tiukimpia. Myös vasemmisto-oppositio haluaa ulkomaisten aviokumppaneiden olevan kielitaitoisia ja työkykyisiä.

Maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue (DF) sopi tällä viikolla hallituspuolueiden kanssa uudesta pisteytysjärjestelmästä, joka vaikeuttaa perheenyhdistämisiä ja sekä avioitumista ulkomaalaisen kanssa.

Pisteytys estää maahanpääsyn henkilöiltä, joiden koulutus on huono ja jotka eivät puhu eurooppalaisia kieliä. Laki on erityisen tiukka alle 24-vuotiaille ulkomaalaisille.

Voidakseen muuttaa Tanskaan parisuhteen tai muun perhesuhteen vuoksi yli 24-vuotiaan ulkomaalaisen tulee saada uudesta pisteytysjärjestelmästä 60 pistettä. Alle 24-vuotiaan ulkomaalaisen tulee saada järjestelmän mukaan 120 pistettä.

Eniten pisteitä saa huippukoulutuksesta ja esimerkiksi englannin tai saksan liki täydellisestä osaamisesta. Pisteitä ropisee myös työkokemuksesta ammatissa, joka on ”positiivisella listalla”. Listalla on lähinnä asiantuntijatehtäviä. Työkokemus Tanskassa on pistejärjestelmän mukaan arvokkaampaa kuin vaikkapa Ruotsissa.

Esimerkiksi nuori aikuinen, joka ei puhu mitään skandinaavista kieltä tai jotain Euroopan pääkielistä, mutta jolla on kandidaatin tutkinto ulkomaisesta yliopistosta sekä työkokemusta asiantuntijatehtävistä ulkomailla (2,5 vuotta viimeisen kolmen vuoden aikana), ei pääsisi Tanskaan.

Tai pääsisi siinä tapauksessa (+20 pistettä), että hän sitoutuu olemaan muuttamatta tanskalaiseen ”ghettoon”, kuten ongelmalähiöitä täällä virallisesti nimitetään.

Tanskassa järjestetään parlamenttivaalit vuoden kuluessa. Vaalien ajankohdan päättää pääministeri. Tanskan kansanpuolue (DF) on nostattanut maahanmuuttopolitiikan otsikoihin myös kaksissa edellisissä vaaleissa. Viime vaaleissa (2005) puolue oli kolmanneksi suurin puolue.

Maassa on vähemmistöhallitusten perinne. Nykyinen hallituspohja on voinut jatkaa vuodesta 2001 lähtien luottaen oppositiossa olevan Tanskan kansanpuolueen tukeen.

Vaaleista on tulossa tasaväkiset, jos mielipidekyselyitä on uskominen. Viimeisimmän gallup-mittauksen (12.11.) mukaan oikeistohallituksen ja Tanskan kansanpuolueen liitto saisi 50,4 prosentin ja vasemmisto-oppositio 48,8 prosentin kannatuksen. Viime kuukausina vasemmisto on ollut hienoisessa johdossa.

Keskustaoikeistolainen hallitus on selvinnyt talouden taantumasta ja viime viikkojen ministeriskandaaleista. Uuden ulkomaalaisten pisteytysjärjestelmänkin hyväksyy Megafon-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan 45 prosenttia tanskalaisista.

Kiinnostavaa on, että keskustelu pisteytysjärjestelmästä saattaa vahingoittaa myös päävasemmistopuolueita. Demarit (S) ja sosialistinen kansanpuolue (SF) esittivät omaa vaihtoehtoista pisteytysjärjestelmää. Tämän seurauksena sosialistipuolueesta on eronnut toistasataa jäsentä, kertoo sanomalehti Information.

Vasemmistopuolueiden pisteytysjärjestelmässä on viisi kohtaa. Kustakin kriteeristä saa yhden pisteen, ja kahdella pisteellä pääsee maahan. Kriteereitä ovat muun muassa kohtuullinen 1) tanskan tai 2) englannin kielitaito. 3) Kahden vuoden työkokemus alalla, jolla on ”relevanssia” Tanskan työmarkkinoilla. 4) ”Relevantti” koulutus. 5) Sitoutuminen sopimukseen, jonka mukaan henkilö on työ- ja koulutusmarkkinoiden käytettävissä.

Maahanmuuton ”työperäisyys” on siis ulkomaalaisavioliittojen kriteeri, vaikka hallitus vaihtuisikin. Vasemmisto on Tanskassa viilannut linjaansa piirun verran oikealle.

Jos hallituksen pisteytysjärjestelmää tulkitaan tiukasti, ammattikorkean käynyt kielitaidoton suomalaisnuori ei saisi muuttaa maahan. Tämä ei olisi mikään ihme. Tanska on viime vuosina karkottanut kymmeniä sosiaalitukea, esimerkiksi äitiyspäivärahaa, saavia pohjoismaalaisia vastoin Pohjoismaiden välisiä sopimuksia.

Kun Pohjoismaiden neuvosto, siis muiden Pohjoismaiden kansanedustajat, ovat halunneet saada asiaan selityksen, on vastuullinen tanskalaisministeri kieltäytynyt tapaamasta kollegoitaan. ____________________________________________________

NÄIN PISTEITÄ SAA

Otteita järjestelmästä, joka koskee ulkomaalaisten perheenyhdistämisiä ja avioliittoja ulkomaalaisten kanssa.

Tutkinto

Maisterintutkinto Tanskasta tai jostain maailman top 20 -huippuyliopistosta. (120 p.)

Maisterintutkinto muusta ulkomaisesta yliopistosta. (80 p.)

Ulkomainen kanditutkinto. (50 p.)

Ulkomainen ammattikoulututkinto (40 p.)

Työkokemus

2 vuoden työkokemus Tanskassa ammatissa, joka on mainittu ”positiivisella listalla”. (Listalla olevat ammatit ovat lähinnä asiantuntijatehtäviä.) (80 p.)

2,5 vuoden työkokemus lista-ammatissa ulkomailla viimeisen kolmen vuoden aikana. (40 p.)

Kielivaatimukset

Tanskan, ruotsin tai norjan kielitaito, joka vastaa kielitasoa C1 (liki täydellinen kielitaito). (50 p.)

Englannin, saksan, ranskan tai espanjan kielitaito tasoa C1. (40 p.)

Lisäpisteet (voi saada yhteensä vain 20 p.)

Suoritettuna tanskan kielen kakkostason koe (vastaa tasoa B1-B2, keskitason kielitaito). (20 p.)

Henkilö ei hakeudu asumaan maahanmuuttajalähiöön. (20 p.)

Omavaraisuus (10 p.)

  • 8.5.2011