Yhteiskunta

Naapurin voi ilmiantaa Tanskassa

Lukuaika: < 1 minuutti

Naapurin voi ilmiantaa Tanskassa

Teksti Janne Junttila

Tanskan hallitus kiristää sosiaalietuuksien käyttäjien valvontaa. Monien kuntien verkkosivulla voi kertoa nimettömästi epäilynsä sosiaalitukien väärinkäyttäjistä. Lentokentille ja Etelä-Eurooppaan taas kaavaillaan erityistä valvontaa eläkeläisiä varten. Perättömät ilmiannot ovat jo johtaneet oikeustaisteluihin.

Tavalliset tanskalaiset on kutsuttu mukaan talkoisiin, kun Tanskan hallitus kiristää sosiaalitukien väärinkäytön valvontaa. Useissa Tanskan kunnissa voi jo tehdä nimettömän ilmiannon, jos epäilee sosiaalitukien väärinkäyttöä.

Esimerkiksi Esbjergin kunnan verkkosivulla olevassa ”etuuspetoslomakkeessa” ilmiantaja kertoo ensin epäillyn nimen, sitten petoksen lajin ja kolmantena ”konkreettiset havainnot”. Omia yhteystietoja ei tarvitse antaa. Vastaavia ilmiantolomakkeita on noin joka kolmannen kunnan kotisivuilla.

Kunta voi tällaisen ilmiannon perusteella ryhtyä perimään takaisin jo maksettuja etuuksia. Osa ilmiannoista on aiheettomia, ja etuudensaaja joutuu hakemaan sosiaalitukia takaisin haastamalla kunnan oikeuteen.

Ilmiantoja on tehty esimerkiksi tapauksissa, joissa henkilö on saanut sosiaalietuutta yksinhuoltajuuden perusteella, mutta asunnolla on nähty toistuvasti henkilön ex-puoliso, kertoo sanomalehti Politiken. Ilmiannon kohteeksi joutunut yksinhuoltaja kertoo lehden haastattelussa, että vaikka pari on eronnut, saattaa isä hakea lapsen esimerkiksi koulusta. Kunta perii yksinhuoltajalta tukia takaisin tuhansia euroja.

Tanskan keskustaoikeistolainen hallitus suunnittelee myös muita keinoja sosiaalitukien väärinkäytön kitkemiseksi. Työministeri Inger Støjbergin (Venstre) tuoreen esityksen mukaan valvontaa lisättäisiin kotimaassa, rajanylityspaikoilla sekä etelän aurinkorannikoilla.

Esityksen mukaan etuusvalvojia lähetettäisiin Espanjaan ja Turkkiin paljastamaan ihmisiä, jotka saavat Tanskasta esimerkiksi eläkettä, mutta asuvat ulkomailla. Myös Kööpenhaminan lentokentällä ja muilla rajanylityspaikoilla Tanskan kansalaisten matkan kestoa ja määränpäätä kyseltäisiin tarkemmin. Kuntiin laadittaisiin esityksen mukaan tiukemmat ohjeet etuudensaajien valvontaan.

Etuuspetoksien paljastamiseksi haluttaisiin perustaa myös alueellisia valvontakomiteoita sekä yhdistää eri viranomaisrekistereiden tietoja.

  • 8.5.2011