YleinenKirjoittanut Sonja Hyppänen

Lasten suusta

Lukuaika: 2 minuuttia

Lasten suusta

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Sonja Hyppänen

”Toivon, että valaanpyytäjät ovat silloin fiksumpia ja valaanpyynti on lopetettu kokonaan kaikkialla maailmassa.”

Merileijonanosa työpäivästäni kuluu sähköpostien ääressä tai puhelin korvalla. Sähköpostini pursuaa teknisiä maileja täynnä laivan moottorin osien kuvauksia ja numeroita, kirjanpitäjän muistutuksia ja saapuvien miehistönjäsenten lentotietoja. Tänään inboxiini tupsahti jotain virkistävää:

“Hei, olen 12-vuotias poika Victorian osavaltiosta ja olen suurin faninne. Haluan kovasti purjehtia kanssanne kun olen vanhempi, mutta toivon myös todella, ettei siihen ole enää tarvetta. Toivon, että valaanpyytäjät ovat silloin fiksumpia ja valaanpyynti on lopetettu kokonaan kaikkialla maailmassa.”

mainos

Valitettavasti valaanpyytäjät eivät näytä tulevan fiksummiksi ihan heti. Hiljattain Färsaarten Sandoyssa tapettiin sadan eväpallopäävalaan parvesta 33, EU-maa Tanskan ystävällisellä avustuksella. 14 Sea Shepherdin vapaaehtoista vangittiin heidän yrittäessä estää valasjahtia ja aktivistien kolme nopeaa venettä takavarikoitiin. Kaikki pidätetyt on jo päästetty vapaaksi, mutta kahdeksan hengen venetiimi odottaa yhä oikeudenkäyntiään ja veneet ovat soveliaasti virkavallan hallussa todistusaineistona syyskuun lopulle.

Vaikka Tanska on sitoutunut valaanpyynnin kieltäviin EU-lakeihin, tukee se avoimesti Färsaarten valaanpyyntiä. Tanskan hallitusta tästä kritisoiva sähköpostien naputtaja saa bumerangina takaisin standardivastauksen, jossa todetaan muun muassa seuraavaa: “Tanska tunnustaa merten resurssien, kuten merinisäkkäiden, hyödyntämisen tärkeyden Färsaarille, kansainväliset lait ja suojelupyrkimykset huomioonottaen.”

Merinisäkkäiden hyödyntämisen varmistamiseksi Färsaarilla onkin paikalla Tanskan laivastoa ja poliisivoimia, jotta maa voi omien sanojensa mukaan varmistaa valasjahdin rauhallisen toteutumisen, sillä onhan se laillista toimintaa Färsaarilla. Maa on siis lähettänyt virkavaltaansa puolustamaan aktiviteettia, joka on sen kotivesillä laitonta ja Euroopan unionin tuomitsemaa.

Viisaammiksi eivät ole valaanpyytäjät käymässä myöskään Japanissa. Maan JARPA II valaanpyyntiohjelma Eteläisen jäämeren valaidensuojelualueella sai tämän vuoden maaliskuussa kylmää kyytiä Haagin Kansainvälisen tuomioistuimen todettua sen olevan kaukana tieteestä. Tutkimusohjelmaa kritisoitiin muun muassa tulosten puutteesta eikä oikeus nähnyt sen oikeuttavan tuhannen valaan tappamista vuodessa.

Tänä vuonna valaanpyyntilaivasto on todennut noudattavansa Haagin päätöstä ja vannoo tekevänsä vain valashavaintoihin ja koepaloihin perustuvaa tutkimusta, jota se tosin aikoo käyttää apuna tappokiintiöiden määrittämiseen tulevaisuudessa. Japanin kalastusministeriö aikoo paljastaa maan uuden tieteellisen valaanpyyntiohjelman syyskuun puolivälissä Sloveniassa pidettävässä Kansainvälisen valaanpyyntikomitean kokouksessa. Uudella ohjelmallaan maa haluaa harppunoida erityisesti lahtivalaita, joita Japanin kalastusministeriön diplomaatti nimitti jo joitain vuosia sitten merten torakoiksi.

Japanin uusi tieteellinen valaanpyyntiohjelma tulee kohtaamaan paljon kritiikkiä, se on varma. Tämä ei kuitenkaan pysäytä harppuunalaivoja ensi vuonna, sillä maa ei tarvitse valaanpyyntikomission enemmistön kannatusta toimilleen. Tiedekortin käyttäminen hämmentää, sillä vaikka kaupallinen valaanpyynti on ollut kiellettyä maailman merillä vuodesta 1986, uhoaa Japanin pääministeri avoimesti aloittavansa sen uudestaan. Valitettavasti näyttää siltä, että nuorelle tukijallemme saattaa olla miehistöpaikka avoinna vielä tulevaisuudessa.