Elämä

Sikkimissä tervehditään kaikkia

Lukuaika: 2 minuuttia

Sikkimissä tervehditään kaikkia

Teksti Anna Pesonen

Intian Sikkimissä, huimien vuoristomaisemien keskellä, kukoistaa erikoinen kirjakauppa. Rachna Books tarjoaa suojaa monsuunisateelta, villitsee harvinaisuuksien keräilijän ja majoittaa väsyneen matkaajan.

Lokakuussa ja maalis-huhtikuussa on sesonkiaika matkustaa Intian Sikkimin ja Darjeelingin vuoristoon. Lähikaupungista Kolkatasta vuorilla lomansa viettävät bengaliperheet nauttivat raikkaasta ilmastosta. Ulkomaalaisia houkuttavat maisemat. Luonnon lisäksi Sikkimissä on erityinen vetonaulansa: kirjakauppa, jonka monenkirjava tarjonta kutsuu sisään.

Raschna Booksissa ei ole kyse vain kirjakaupasta. Sikkimin keskustassa sijaitsevassa paikassa toimivat näyttelytilat, elokuvaklubi, tapahtumat ja olohuonetyyppinen lukutila. Yläkerran matkailukodissa voi yöpyä.

Eurooppalaisvalokuvaajista viimeisimpänä esillä ovat olleet sveitsiläisen Markus Wildin dokumentoinnit Sikkimin arjesta. Rachna Booksin omistajan Raman Shrestan mukaan kävijöitä on Ranskasta, Espanjasta, Briteistä, Skandinaviasta ja ympäri maailmaa.

”Ihmiset tulevat, istahtavat vaihtamaan ajatuksiaan ja jatkavat matkaansa. Kesäkuussa monsuunisateiden alkaessa kirjakauppa antaa oivan suojan kuuroilta”, Shresta kertoo hymyillen.

Ainakin seitsemän-kahdeksan kertaa vuodessa omistaja suuntaa itse ulos Sikkimistä tekemään kirjahankintoja liikkeeseensä. Matkat suuntautuvat useimmin Delhiin ja Kolkataan, missä järjestetään Intian mittavia kirjatapahtumia.

Hyllyistä löytyy yksittäiskappaleita, kuten intialaisen elokuvan isän, Dadasaheb Phalken, elämänkerta ja Sirish Raon toimittama vauvaposterikirja Baby! (2003), joka kuuluu intialaisen populaarikulttuurin kuvastoon. Shresta muistaa harvinaisemman kuvateoksen olevan Chennaista Etelä-Intiasta.

Teos on osa intialaisen populaarikulttuurin laajempaa sarjaa jumalista, jumalattarista, politiikan henkilöistä ja tulitikkurasioista. Samoja julisteita myytiin kirjakaupassa vuonna 1979-80, jolloin paikka oli vielä Shrestan isän omistuksessa. Perheyritys oli juuri perustettu.

Suomessa intialaista julistetaidetta on ollut näkyvästi esillä ”India Express – Pyhää ja populaaria” –näyttelyssä Helsingin Tennispalatsissa vuonna 2006. Tänä vuonna Intia oli teemamaa lokakuun alussa järjestetyillä Turun kirjamessuilla.

Intia kiehtoo vuodesta toiseen etenkin värikkyytensä ja monimuotoisuutensa puolesta. Pinnan alla nousee esiin vakavampia teemoja maasta. Intialaisilta postkolonialistisen ajan runoilijoilta on julkaistu Suomessa kokoomateos Hän jota ei ole (2003), jonka kääntäjinä ovat Markus Jääskeläinen ja Merja Virolainen.

Sikkimin kirjakauppa on paikallinen ja paikallisille, mutta samalla liike ylläpitää yhteyksiä Eurooppaan ja muualle sähköpostin, nettisivustonsa ja näyttelyidensä välityksellä. Tänä päivänä edellytykset glokaalisti toimimiseen ovat kiitettävät. Hankkeet vaativat kuitenkin vaivannäköä.

Hankintoja ja projekteja toteutetaan Rachna Booksissa tunnepohjalta. Paikan tapahtumat ja kokoelmat kertovat omistajan mielenkiinnon kohteista, kuten elokuvista ja kirjallisuudesta. Isoihin ketjuihin verraten pienemmän kaupan etu on siinä, että useita erilaisia makuja kyetään huomioimaan ostoissa.

”Tärkeä paikallinen näkökulma on, että Sikkimin nuorison halutaan kasvavan laadukkaan kirjallisuuden parissa. Kun nuoret kehittyvät hyviä kirjoja ahmien, koko yhteiskunta voi paremmin”, Shresta toteaa kaupan periaatteista.

”Esillä oli äsken pieni tyttö, joka kirjoitti runoja nepaliksi. Toisessa musiikki-iltamassa saksalainen nainen soitti huilua ja autralialainen viulua.”

Lisäksi keikoilla on kuultu vaihtoehtobändejä ja erityisesti Bengalin alueella tunnettua, kiertävän ja omaa filosofiaansa seuraavan ryhmän, baul-musiikkia.

”Kauppa oli välissä suljettuna kahdeksan vuotta, kunnes 2001 se avattiin uudelleen. Aiemmin vain yhdestä pienestä huoneesta on laajennettu useita huoneita kattava tila”, Shresta esittelee.

Yksi paikan kävijöistä on Manish Raj Shresta, joka ei nimestään huolimatta ole Raman Shrestan sukulainen. Hän on dokumentintekijä, joka on tullut paikkaan vaihtamaan kuulumisia. Hän myös omistaa Sikkimin yhden kantapaikan, Lounge 31a:n. Kuten niin monissa pienissä paikoissa, täälläkin kaikki ihmiset vaikuttavat tuntevan toisensa – jollei muuten, niin vähintään ulkonäöltä. Kaupassa kukaan ei jää tervehtimättä.

Rachna Booksin So You Think You Can Photoshop -kuvankäsittelykilpailu on parhaillaan käynnissä ja avoin osanottajille ympäri maailmaa.

  • 8.5.2011