YhteiskuntaKirjoittanut Hanna Nikkanen

Salakuvaus paljasti eläinsuojelutarkastusten tehottomuuden

Lukuaika: < 1 minuutti

Salakuvaus paljasti eläinsuojelutarkastusten tehottomuuden

Teksti Hanna Nikkanen

Sikatiloilla salakuvanneet aktivistit yrittivät hälyttää eläinlääkärin apuun. Nyt kuvaajat julkistavat mustasaarelaiselta sikatilalta kahdella eri vierailulla kuvattua materiaalia. Kuvauspäivien välissä läänineläinlääkäri totesi, ettei tilalla ole mitään huomautettavaa.

Sikatiloilla vierailleiden eläinoikeusaktivistien mukaan eläinlääkärit eivät tee asianmukaisia eläinsuojelutarkastuksia edes ilmiantojen perusteella.

Kuvaajat kertovat vieralleensa mustasaarelaisella tilalla syyskuun lopussa ja dokumentoineensa siellä poikkeuksellisen räikeitä epäkohtia: karsinoissa lojuvia kuolleita ja kuolevia eläimiä, paiseita, haavoja ja murtuneita raajoja. Aktivistit ottivat yhteyttä läänineläinlääkäri Matti Nybergiin, joka lupasi, että tila tarkastetaan.

”Inga dåliga grisar hittades”, Nyberg vastasi samana päivänä tehdyn eläinsuojelutarkastuksen jälkeen: huonokuntoisia sikoja ei löytynyt. Nybergin sähköpostiviestin mukaan tilalta oli kyllä löytynyt kaksi kuollutta sikaa, mutta tarkastuksen tehnyt Esa Kääntee ei havainnut syitä huomautukseen.

Lue aktivistien ja Nybergin välinen kirjeenvaihto: viesti 1viesti 2viesti 3.

Marraskuun alussa kuvaajat palasivat Mustasaareen. Olot eivät olleet muuttuneet.

sikatehtaat.fi-sivustolla julkaistu video kuvaa Mustasaaren sikatilan oloja syys- ja marraskuussa.

Oikeutta eläimille -yhdystykselle tarkastusten riittämättömyys ei tullut yllätyksenä. Uusi eläinlääkintähuoltolaki lisää tarkastuksia vain nimellisesti, mutta ei muuta perimmäistä suhtautumista eläimiin. Samaan aikaan eläinlääkäreiden voi olla vaikea puuttua tilanteeseen siksi, että tilalliset maksavat eläinlääkäreiden palkan. Aktiivisuus voisi maksaa eläinlääkärille hänen työnsä.

”Mikään ei muutu niin kauan kuin eläimet nähdään ainoastaan raaka-aineina ja tuotantovälineinä”, yhdistyksen Anne Nieminen pohtii.

”Eläinlääkärin voi toki siksikin olla vaikea puuttua tilanteeseen, että on laillista pitää sikoja pienissä ja virikkeettömissä oloissa.”

Lue myös Heidi Huhtalan jutut Paluu sikatiloille ja Sikatilojen kuvaaja esittäytyy.