Elämä

Raivotautiset rakit

Lukuaika: 2 minuuttia

Raivotautiset rakit

Teksti Jutta Orovala

Romaniassa on ymmärretty että laajamittainen kulkukoirien rokottaminen ja steriloiminen ovat tappamista tehokkaampi, mutta myös humaanimpi tapa saada rabies ja kulkukoiraongelma hallintaan.

Lokakuun lopussa Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto yhdessä Suomen Kennelliiton ja Suomen Eläinlääkäriliiton kanssa järjestivät yleisöluentotilaisuuden  ”Älä tuo pimeää koiraa”.  Kaikilla tilaisuuden puhujilla oli yhteinen huoli siitä, että rabies saattaa rantautua Suomeen maahantuotujen koirien mukana. Huoli ei ole turha, sillä jos rabiesta sairastava eläin pääsee puremaan ihmistä eikä estolääkitystä aloiteta heti, tauti johtaa aina kuolemaan muutamassa päivässä.

Suomi on luokiteltu rabiesvapaaksi maaksi samoin kuin muut Pohjoismaat ja valtaosa läntisen Euroopan maista. Itä-Euroopasta rabies ei ole kuitenkaan kadonnut. Yksi taudin kanssa kamppaileva maa on Romania. Vuonna 2007 Romaniassa todettiin rabies 108:lla kotieläimellä (koirat suurimpana ryhmänä) ja 269:lla villieläimellä (ketut suurimpana ryhmänä) ja yhdellä ihmisellä.

Eniten rabieksen pelkoa ihmisissä aiheuttavat maan arviolta miljoonat kulkukoirat. Rabiesta ja kulkukoiraongelmaa on Romaniassa pyritty vuosikymmeniä ratkaisemaan myrkyttämällä kulkukoiria. Koirien myrkyttäminen ei ole kuitenkaan  poistanut rabiesta eikä kulkukoiraongelmaa. Vasta hiljattain Romaniassa on ymmärretty että laajamittainen kulkukoirien rokottaminen ja  steriloiminen ovat tappamista tehokkaampi, mutta myös humaanimpi tapa saada rabies ja kulkukoiraongelma hallintaan.

Romanian kulkukoiria rokotetaan maan koiratarhoilla, joihin huonokuntoiset koirat otetaan hoitoon, mutta usein tarhoilla henkilökunnan ja rahan puute estävät tarpeeksi tehokkaat rokotuskampanjat.

Eläinsuojelujärjestö Pro Animals Finland ry (PAFi ry) on auttanut Romanian kulkukoiria vuodesta 2005 lähtien yhteistyössä paikallisen Pro Animals Romania –yhdistyksen kanssa. Me haluamme auttaa koiria paikallisesti, ei niin, että etsimme koteja Romanian koirille Suomesta”, Pro Animals Finland yhdistyksen perustaja ja puheenjohtaja Kiia Vasko sanoo. Hän viittaa niihin lukuisiin Suomessa toimiviin yhdistyksiin, jotka järjestävät virolaisille, venäläisille, espanjalaisille ja romanialaisille löytökoirille koteja Suomesta.  PAFi ry onkin järjestänyt useita paikallisia projekteja koirien ja ihmisten auttamiseksi, mm koirien sterilointiprojektin, eläinsuojeluvalistusprojektin kouluissa sekä kaverikoiratoimintaa vanhainkodeissa. 

Vasko ei ole törmännyt rabiesta sairastaviin koiriin lukuisilla Romanian matkoillaan.

”Tg-Jiussa, missä toimimme, oli tavattu vuosi sitten rabiesta sairastanut kettu ja sekin kauempana kaupungista, mutta nykyisellä koiratarhalla, missä on aina noin 400 koiraa, ei ole koskaan esiintynyt rabiesta”, Vasko kertoo.

”Jotta koirien rabies rokotukset turvataan jatkossakin kaikille alueen koirille Tg-Jiuhun tarvitaan uusi EU-standardit täyttävä eläinsuojelukeskus”, Vasko sanoo.  ”Sen lisäksi että uuden eläinsuojelukeskuksen myötä kyettäisiin aloittamaan laajamittaiset kulkukoirien rokotus- ja sterilointiohjelmat se mahdollistaisi eläinlääkäripalvelujen tarjoamisen maaseudun köyhimmän väestön eläimille eli loppukädessä eläinsuojelukeskus vaikuttaisi koko yhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen”, Vasko jatkaa.

Romanian valtio tai Gorjin lääni eivät tue  eläinsuojelukeskushanketta, mutta PAFi ei ole luovuttanut, vaan pyrkii lähitulevaisuudessa saamaan yhden tai useamman ison yhteistyökumppanin hankkeelle. ”Kun olemme toteuttaneet tämän tavoitteen, niin on helpompi hakea mm. EU-tukea hankkeelle”,  Vasko pohtii. Eläinsuojelukeskushankkeen kokonaiskustannusarvio on 250 000 euroa.

Vaikka Pro Animals Finland ei Romanian hylätyille koirille etsikään koteja Suomesta, on Vasko itse adoptoinut kolme koiraa Tg-Jiun tarhalta. Vasko painottaa, että mikäli haluaa adoptoida koiran Tg-Jiun tarhalta, on itse mentävä paikan päälle tutustumaan tarhan koiriin ja nähtävä vaivaa sen eteen että koiralla on maahantuontimääräysten mukaiset rokotukset ja madotukset kunnossa ennen Suomeen tuontia. Romaniasta tuotavan koiran on oltava rokotettu rabiesta vastaan vähintään 21 vuorokautta ennen Suomeen tuloa.

Kannattaa myös muistaa että jollei koiran maahantuontipaperit ole kunnossa, koira voidaan palauttaa lähtömaahan tai lopettaa viranomaisten toimesta. Pimeää koiraa ei siis kannata tuoda Romaniasta – eikä mistään muustakaan maasta.

  • 8.5.2011