Teksti Hanna Nikkanen
Kahden johtavan helsinkiläisen virkamiehen kerrotaan juopotelleen Romaniaan ja Bulgariaan suuntautuneella matkalla, vaikka tarkoitus oli löytää ratkaisuja kerjäläiskysymykseen. Siemenet Jarmo Räihän ja Hannu Hakalan poikamaiselle virkamatkalle kylvettiin sosiaalijohtaja Paavo Voutilaisen hellässä valvonnassa eräässä nyrkkeilyottelussa kaksi vuotta sitten.
Kaksi Helsingin kaupungin johtavaa virkamiestä on aiheuttanut pahennusta kerjäläisongelman ratkaisemiseen tähdänneellä virkamatkalla, Suomen Kuvalehti kirjoitti verkkosivuillaan perjantaina. Lehden mukaan miehet ovat kaupungin turvallisuuspäällikkö Hannu Hakala sekä sosiaaliviraston johtava asiantuntija, kaupungin kerjäläistyöryhmää johtava Jarmo Räihä.
Fifi on saanut erillisen vahvistuksen siitä, että seurueen joidenkin jäsenten käytös herätti matkakohteessa voimakasta pahennusta. Lähteen mukaan ”jopa työtehtävien hoitaminen on ollut aivan mitä sattuu”.
Räihä kiistää juopotelleensa itse Romaniaan ja Bulgariaan suuntautuneella matkalla, mutta kertoo Helsingin Sanomille Hakalan ryypänneen työajalla. Hakalaa lehti ei tavoittanut kommentoimaan väitteitä.
Suomen Kuvalehti vastasi Räihän kommenttiin julkistamalla kuvan, jossa Räihä juo tölkistä olutta romanialaisen Târgu Carbunestin kaupungin kadulla. Kuvassa Hakala istuu kadun reunalla oma tölkki vieressään.
Jarmo Räihä on parhaillaan syytettynä yhdestä avunannosta virkarikokseen. Syyte koskee Helsingin sosiaaliviraston johtaja Paavo Voutilaisen kalustehankintoja. Voutilaisen epäillään rikkoneen julkisia hankintoja koskevia kilpailuttamissäädöksiä muun muassa tilatessaan entiseltä työnantajaltaan Helsingin Diakonissalaitokselta 128 500 euron arvoisia konsulttipalveluita kaupungin kerjäläisprojektiin vuosina 2008 ja 2009.
Tonnin tarjoilulasku Areenan aitiosta
Räihän, Hakalan ja Voutilaisen tapa ratkoa romanikerjäläiskysymyksiä on aikaisemminkin herättänyt kummastusta. Kesäkuussa 2009 Susanna Kuparinen setvi Fifin jutussa Aitiopaikalla marraskuussa 2008 järjestettyä tapaamista, josta syntyi sosiaalitoimelle yli tuhannen euron lasku.
Helsingin kaupungin sosiaalivirasto ja turvallisuusjaosto kutsuivat tuolloin yhdessä koolle tapaamisen Hartwall Areenan aitioon. Siellä seurattiin Amin Asikaisen nyrkkeilyottelua ja keskusteltiin muun muassa nuorten helsinkiläisten päihdeongelmista sekä kerjäläisistä. Sosiaalitoimelle langennut lasku muodostui kuohuviinitarjoilusta, konjakista, oluesta, hiillostetusta lohesta, noin 400 euron buffetista sekä aition henkilökohtaisen tarjoilijan palkkiosta. Turvallisuusjaosto maksoi otteluliput.
Läsnä oli Räihän, Hakalan ja Voutilaisen lisäksi puolustusvoimien, poliisin ja Helsingin Diakonissalaitoksen edustajia. (Tästä joukosta ainakin ylikomisario Mika Pöyry matkusti kaksi vuotta myöhemmin Hakalan ja Räihän matkassa Romaniaan ja Bulgariaan.) Kuparisen haastattelussa Hakala ei muistanut valtuutettu Arto Bryggaren roolia, vaan väitti tämän osallistuneen tapaamiseen Elämä on parasta huumetta ry:n puheenjohtajana – vaikka Bryggare oli jättänyt tehtävän jo kuusi vuotta aikaisemmin.
Hakalan mukaan Areenan urheilutapahtuma oli hyvä paikka tavata, kun ”oli niin miehinen osallistujajoukko”. Hakalan mukaan vastaavissa illanvietoissa on yleensä ollut tapana katsella jääkiekkoa, mutta marraskuussa 2008 sopivaan ajankohtaan osui ainoastaan Amin Asikaisen nyrkkeilyottelu. ”Ajateltiin sitten, että mikäpäs siinä.”
Kuparinen huomioi kesällä 2009, että sosiaalijohtajan edustustilin käyttö oli edellisenä vuonna lisääntynyt selvästi. Muutos tapahtui samaan aikaan, kun hallinto-oikeus totesi Voutilaisen olevan pätevä virkaansa. Oikeuden päätöksen myötä kiistellyn johtajan asema virastossa vakiintui.
Edustuskulujen kasvu herätti alaisissa pahaa verta.
”Normaalisti sosiaalitoimessa suhtaudutaan tarkasti alkoholitarjoiluihin ja baari-istunnoissa on ollut tapana, että jokainen ostaa juomansa itse”, sosiaalitoimen virkamies kommentoi asiaa jutussa Miljardin euron mies. ”Virastomme vastuulla on erilaisia päihdeongelmaisia ja heikossa asemassa olevia kaupunkilaisia, joten alkoholitarjoilua ja tuhlaamista pidetään mauttomana, etenkin kun budjetit pienenevät ja palveluja joudutaan karsimaan. Virkamiesten odotetaan näyttävän esimerkkiä.”
Siksi Kuparinen kysyikin kesällä 2009 Hakalalta, mihin kuohuviinin ja nyrkkeilyviihteen täyttämiä iltamia tarvittiin, jos tarkoitus oli lähinnä hoitaa kaupungin projektien käytännön järjestelyjä – siis tehdä perinteistä virkamiestyötä. Mitä arvokasta kalliit ja kosteat illanvietot tuovat mukanaan, Kuparinen kysyi turvallisuuspäälliköltä.
”En pysty vastaamaan tuohon”, Hakala totesi. ”Antiikin ajoilta asti on ollut tällaista sosiaalista kanssakäymistä, ihmiset ovat aina syöneet.”
Mitä tekee johtava asiantuntija?
Kohuista ja virkarikossyytteistä huolimatta Räihä on noussut yhä näkyvämpään rooliin sosiaaliviraston asiantuntijana, joka saa usein yksin kommentoida kaupungin toimintaa kerjäläiskysymyksessä. Kaupunginjohtaja Pajusen ja sosiaalijohtaja Voutilaisen lähipiiriin kuuluvan ”johtavan asiantuntijan” työnkuva ja tehtävään kuuluvat pätevyysvaatimukset ovat jääneet epäselviksi.
Räihän kova linja romanikysymyksessä on herättänyt närää erityisesti nuorisoasiainkeskuksessa. Sosiaaliviraston kieltäytyessä hoitamasta romanien asioita nuorisoasiainkeskus on joutunut kantamaan yhä suurempaa vastuuta kysymyksestä, joka ei varsinaisesti sille kuuluisi.
”Räihästä paistaa vahva asenteellisuus, joka ei mielestäni sovi asiantuntijan rooliin”, kommentoi nuorisolautakunnan puheenjohtaja Emma Kari. ”Romanian-matkan jälkeen hän on puhunut siellä näkemistään asioista hyvin moralistisella äänensävyllä.”
Karin mukaan Räihä on matkan jälkeen paheksunut esimerkiksi perheenäitien päätöstä lähteä kerjäämään sekä spekuloinut yksittäisten ihmisten tulonlähteillä. ”Se ei vain mielestäni ole sosiaaliviraston tehtävä eikä kerro asiantuntijuudesta”, Kari toteaa.
Kissa ja hiiri -leikkiä Kalasatamassa
Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan sosiaalikeskus Sataman romanileirin viimeviikkoisen tulipalon jälkeen kaupunki katkaisi leirin asukkailta sähköt. Yhden auton tuhonneen palon syytä ei tutkittu. Romanit yöpyivät sen jälkeen sosiaalikeskuksessa ja turvautuivat keskusta pyörittävien aktivistien apuun, sillä sosiaalivirasto ei tarjonnut apua. Vasta torstaina 25. marraskuuta romanit haettiin sosiaalikeskuksesta kaupungin järjestämään hätämajoitukseen.
Heti palon jälkeen Räihä vakuutti toimittajille, että kenenkään ei anneta jäätyä hankeen, vaan hätämajoitus järjestyy varmasti. Emma Karin mukaan lausunnoille ei löytynyt katetta, vaan Räihä kysyi vielä torstaina Sataman nuorilta, eivätkö he itse voisi ”hoitaa asiaa loppuun asti”.
”On järjetöntä, että yksittäisten nuorten ja nuorisoasiainkeskuksen odotettiin järjestävän romanien hätämajoitus”, Kari sanoo.
Vastakkainasettelu sosiaalikeskus Sataman sekä kaupunginjohtaja Jussi Pajusen asettaman kerjäläistyöryhmän, jota Räihä johtaa, välillä on jatkunut viime vuodesta asti. Kerjäläistyöryhmä on vaatinut leirin purkamista useita eri reittejä vedoten muun muassa jätehuoltoon sekä sosiaalikeskuksen vuokrasopimuksen ehtoihin. Kissa ja hiiri -leikkiä muistuttavassa tilanteessa kaupunginhallitus ja nuorisolautakunta ovat kerta toisensa jälkeen estäneet virkamiesvetoista työryhmää toteuttamasta häätöaikeitaan.
Jarmo Räihä kertoi Romaniaan ja Bulgariaan suuntautuneesta matkastaan Ylen Aamu-tv:ssä 22. marraskuuta.
Lue myös Susanna Kuparisen artikkelit Paavo Voutilaisen rahankäytöstä, jota tutkitaan nyt kahtena virkavelvollisuuden rikkomisena: Miljardin euron mies, Aitiopaikalla, ”En ollut paikalla”, Kerjäläisten kaverit, Sanaa sanaa vastaan, Sisäinen tarkastus suomii Voutilaista, Kaupunginjohtaja tukee Voutilaista ja Kaupunginhallitus ei tutki Voutilaisen ostoja.
Juttua on korjattu 18.1.2011, sillä toisin kuin alkuperäisessä jutussa väitettiin, Räihä on syytettynä vain yhdestä avunannosta virkarikokseen. Lue oikaisu täältä.