Elämä

Osuuskunta 82 etsii kotia punkille

Lukuaika: 2 minuuttia

Osuuskunta 82 etsii kotia punkille

Teksti Miina Poikolainen

Osuuskunta 82 perustettiin vuosi sitten turhautumisesta siihen, ettei Helsingissä ole punkkareille omaa paikkaa. Jos sopiva tila löytyy, kaupungissa on jo vuoden loppuun mennessä vegaaninen kahvila ja baari, jossa järjestetään keikkoja.

Punk-keikoistaan tunnettujen Vuoritalon ja Factoryn myynnin jälkeen Helsingin punk-skene on ollut koditon. Tilannetta korjaamaan perustettiin Osuuskunta 82. Osuuskunnan Sini ja Karoliina, miksi punkkarit tarvitsevat oman baarin?

”Olemme joutuneet tekemään kompromisseja keikkoja järkätessämme. Ihmiset, jotka eivät itse ole mukana tässä jutussa, käärivät rahat meidän tekemästämme työstä”, Sini toteaa.

Sini ja Karoliina ovat osa kymmenhenkistä osuuskuntaa eivätkä kerro sukunimiään, koska toiminnan ei ole tarkoitus henkilöityä kehenkään.

”Haluamme luoda samanlaisen paikan kuin esimerkiksi Tampereen Vastavirta, jossa voi kuunnella musaa ja tavata ihmisiä. Haluamme turvallisen ilmapiirin, jossa hengailla”, Sini sanoo.

Karoliina ihmettelee, ettei Helsingin kokoisesta kaupungista löydy paikkaa, johon voisi töiden jälkeen tulla kahville ja syömään vegaanisia herkkuja sekä jäädä illaksi katsomaan keikkaa. Koska kyseessä on baari, alaikäisille ei ole tiedossa helpotusta.

”Koska haluamme myydä olutta, paikan on pakko olla K-18. Tarkoitus ei ole tehdä rahaa kaljamyynnillä, vaan kattaa kulut”, Sini perustelee.

Paikalle on selvästi tilausta. Lähes kaikki Osuuskunnan kymmenkunta tukikeikkaa ovat olleet loppuunmyytyjä, ja tulevan tilan remontoimiseen on tarjoutunut suuri joukko apukäsiä.

”Ollaan saatu tosi paljon innostunutta ja kannustavaa palautetta. Suuri kiitos myös kaikille, jotka ovat meitä auttaneet. Otamme mielellämme apua vastaan, koska haluamme tämän olevan kaikkien yhteinen juttu”, Sini sanoo.

Äkkiä tulee mieleen, että tällaista toimintaahan on jo Oranssilla. Miksei se riitä? Karoliina ja Sini eivät kuitenkaan innostu.

”He tekevät hyvää työtä, mutta meidän suunnittelemamme paikka on ihan erilainen lähtökohdiltaan. Oranssilla on oma juttunsa. He järjestävät ikärajattomia keikkoja, joissa ei ole alkoholimyyntiä. Sillekin on todella suuri tarve”, he perustelevat.

Osuuskunnan jäsenillä on vuosien kokemus kansalaisaktivismista ja järjestötoiminnasta. Osaamista löytyy myös ravintola-alalta, kahvilatyöstä ja keikkojen järkkäämisestä.

Ensimmäisen vuoden aikana on tehty tarvittava pohjatyö kuten kustannusarvio ja liiketoimintasuunnitelma. Rahaa on kerätty myymällä lahjoitustavaroita ja Osuuskunnan oheistuotteita kirpputoreilla sekä erilaisissa tapahtumissa.

”Me otettiin alusta asti sellainen asenne, että otetaan asioista selvää ja tehdään tämä juttu hyvin”, Sini ja Karoliina sanovat.

Nyt pitää enää löytää paikka, jossa toteuttaa suunnitelma. Alusta lähtien oli selvää, että tila ei voi olla vallattu, koska tarkoitus on perustaa laillinen ja pitkällä tähtäimellä kannattava baari. Haussa on julkisten yhteyksien varrelta paikka, josta löytyy keittiö, keikkatila vähintään 100 hengelle sekä rauhallisempi kahvila- ja oleskelutila.

Voisi kuvitella, että monikaan ei halua punkkareita vuokralaisikseen tai naapureikseen. Sini ja Karoliina eivät kuitenkaan pelkää.

”Punkkikeikoilla ihmiset käyttäytyy hyvin verrattuna keskustan paikkoihin. Emme usko, että siitä tulee ongelma.”

Punk tarkoittaa Sinille ja Karoliinalle vapautta tehdä asioita, mahdollisuutta olla oma itsensä, ihmisten ja eläinten tasavertaisuutta ja muiden kunnioittamista.

”Sekä tietysti mahtavaa musaa, hyviä ystäviä ja solidaarisuutta”, Sini lisää.

Tarkoitus ei ole perustaa paikkaa pelkästään punkkareille. Ajatuksena on järjestää työpajoja sekä kulttuuri- ja galleriatoimintaa. Myös erilaiset vähemmistöt ja järjestöt voisivat saada paikan kokoontua ja järjestää oman näköisiä bileitä.

”Vaikka punk on lähtökohta, emme sulje mitään musiikkityyliä pois kunhan bändi edustaa kanssamme samoja arvoja ja on DIY-henkinen”, Sini huomauttaa.

Sini ja Karoliina muistuttavat, että tulevassa paikassa ei sallita seksismiä, homofobiaa tai rasismia.

”Ikävä kyllä nämä asiat eivät ole kaikille itsestään selviä. Se on järkyttävää. Sitten, kun näitä periaatteita ei tarvitse enää erikseen alleviivata, tavoitteemme on saavutettu.”

Osuuskunta Facebookissa: http://www.facebook.com/pages/Osuuskunta-82/180621181977368

OSK82 esittää: 27.8. Sir Oliver, Helsinki: Besthöven (bra), Kontatto (ita), Noia (ita), Diskelmä, 9.9. Vastavirta-klubi, Tampere: 1981, Petturin palkka, 7 Miljander Link, tuotot Osuuskunnan tukemiseen, 10.9 Sir Oliver: Hävitys, Ward, Konkurssi, Viimeiset sekunnit & 14.10. Lepakkomies: Maakuntaradio, Urban Unrest, 53 Stabwounds.

  • 24.8.2011