YhteiskuntaKirjoittanut Suvi Auvinen

”Olisi ihanaa asua täällä”

Lukuaika: 3 minuuttia

”Olisi ihanaa asua täällä”

Teksti Suvi Auvinen

Helsingissä vallattiin viikonvaihteessa rakennus Itä-Euroopan romanien kodeiksi. Ja tapahtui sitä muuallakin: ”Talonvaltaustoimintapäiviksi” nimetty viikonloppu sai valtaajat ympäri Suomen villiintymään. Suvi Auvinen tutustui Helsingin tapahtumiin, tapasi yllättäviä tuttuja ja sai kuulla toimittajan oikeuksista siviilipoliiseilta.

Helsingin Kalasataman metroaseman välittömässä läheisyydessä kohoaa vanha satamarakennus. Vuosia tyhjillään ollut talo on nyt ilmiselvästi käytössä: ulko-oven edessä kannetaan suuria höyryäviä kattiloita samalla kun yläkerran ikkunasta pudotetaan banderollia, joka vaatii kotia kaikille. Kyseessä on sitoutumattomien kansalaisaktiivien valtaus. Taloa ei tosin ole vallattu heidän omaan käyttöönsä, vaan Helsingissä asuville Romanian romaneille.

”Romanit tarvitsevat paikan, jossa laittaa ruokaa, käydä suihkussa ja majoittua”, selittävät valtaukseen osallistuneet Erika Ikonen ja Sanni Aaltonen. ”Helsingin kaupungilla on omistuksessaan tyhjiä taloja ja tiloja, ja mielestämme Suomen kaltaisessa maassa täytyy olla mahdollista luovuttaa edes jokin niistä romanien käyttöön. Tarkoitus ei ole kuitenkaan saada nimenomaan tätä taloa, vaan nostaa keskustelua aiheesta ja painostaa kaupunkia tekemään päätöksiä.”

Pihalla huomaan tutun hahmon. Tammikuussa Suomesta uhkailun ja painostuksen alla pois muuttanut Romanian romani Printisor ”Prince” Buse jutustelee muiden romanimiesten kanssa. Prince kertoo palanneensa viikko sitten Suomeen oltuaan kolmisen kuukautta Romaniassa.

”Olot olivat kamalat. Romaniassa meillä ei ole asuntoa, ei vettä, ei sähköä, ei mahdollisuuksia saada töitä. Minulle ei jäänyt muita mahdollisuuksia kuin palata Suomeen.”

Prince ihastelee vallattua taloa: ”Monet romanit asuvat Sosiaalikeskus Sataman pihalla ja me pidämme siitä paikasta. Siellä meillä ei kuitenkaan ole vessoja, suihkuja eikä lämmitysmahdollisuuksia. Olisi ihanaa asua tällaisessa talossa, meitä mahtuisi tänne niin monia.”

Vallatussa talossa on useita suihkutiloja, kaksi saunaa, suuri laitoskeittiö, ruokasali sekä lukuisia yksittäisiä huoneita.

Suomessa on viikonlopun aikana Helsingin lisäksi vallattu taloja ainakin Turussa, Tampereella ja Oulussa. Erika Ikonen, miksi valtaajat ovat yhtä aikaa liikkeellä?

”Tahdoimme näyttää, että eri puolilla Suomea on tarvetta tiloille ja ihmisiä, jotka ovat valmiita ottamaan niitä haltuunsa. Halusimme osoittaa joukkovoimaa ja innostaa uusiakin ihmisiä mukaan toimintaan. Tämä oli kuitenkin vain lähtölaukaus tulevalle toiminnalle eikä se jää yhteen viikonloppuun. Helsingissä meillä on jo valtaamalla saatu sosiaalikeskus, joten ei ollut mitään syytä lähteä valtaamaan taloa sellaiseen käyttöön. Lähdimme miettimään eri poliittisia kysymyksiä joihin tahdomme ottaa kantaa, ja meille se oli tämä romanikysymys.”

Sanni Aaltonen, miksi te valtaatte talon nimenomaan romaneille?

”Kukaan ei varmaan haluaisi tehdä asuntovaltauksia, koska kukaan ei haluaisi että asunnottomuutta olisi. Romanit kuitenkin ovat Suomessa yksi näkyvimmistä asunnottomien ryhmistä ja heitä vainotaan koko Euroopassa. Heillä tulee kuitenkin olla samat mahdollisuudet kuin muillakin EU-kansalaisilla muuttaa toimeentulon perässä toiseen maahan. Suomessa he ovat kokeneet hyvin voimakasta vastustusta, mutta me haluamme sanoa, että heillä, kuten kaikilla muillakin, tulee olla oikeus asumiseen. Romaneilla itsellään on hyvin rajatut mahdollisuudet vaikuttaa oloihinsa Suomessa.”

Talon pihalla tarjoillaan ruokaa. Ollessamme syömässä ovea lähestyy äkkiä päättäväisesti kaksi tuulipukuihin sonnustautunutta nuorehkoa miestä.

”Kytät tulee!”, huuto kiirii pihalla, ja talon ovi vedetään miesten nenän edestä kiinni.

”Joo joo, kytät tulee”, toinen saapujista toteaa. Esittäytymättä he alkavat kysellä joukon johtajaa tai puhemiestä ja valtaajien suunnitelmia. Kun pomoa ei löydy, he ryhtyvät uhkailemaan mellakkapoliiseilla.

Kuvatessani poliisit hermostuvat. He ehdottavat, etten kuvaa heitä ja vastapalveluksena he eivät kuvaa minua. Ilmoitan paikan olevan julkinen, ja että minua toimittajana saa kuvata niin paljon kuin tahtoo – kuin myös virantoimituksessa julkisella paikalla olevia poliiseja. Poliisit kuitenkin kieltävät minua kuvaamasta enempää tai julkaisemasta ottamiani kuvia missään.

Pian virkavallan poistuttua valtaajat saavat puhelimitse neuvotteluyhteyden kaupungin viranomaisiin. Päättäjät kertovat vuokranneensa vallatun talon yhdistyksille ja käskevät valtaajia häipymään ennen kuin pyytävät poliisit poistamaan nämä tyhjästä talosta. Neuvottelun päätteeksi valtaajat päätyvät lähtemään talosta.

”Meidän ei ole mitään mieltä pitää väkisin hallussa romaneille vallattua taloa, johon he eivät voi tulla”, Aaltonen sanoo. ”Romanit eivät voi joutua vastakkain virkavallan kanssa, sillä heitä uhkaa aina karkotus. Olemme saavuttaneet valtauksella sen, mitä tavoittelimmekin: mediahuomiota asialle ja viestin kaupungille, että romanien asia on meidän muidenkin asia, emmekä aio luovuttaa ennen kuin kaupunki alkaa konkreettisesti toimimaan romanien hyväksi. Sillä, että meidät olisi kannettu kiljuen ulos talosta ei olisi voitettu enää mitään.”

Tietoja valtausviikonlopun tapahtumista ympäri Suomea löytyy Talonvaltaustoimintapäivät-blogista.