Teksti Anna-Sofia Joro
Meitä on täällä monenlaista tallaajaa. Toisilla on piikit ja toisilla höyhenet, kuten lastenlaulu tietää. Toisilla on sanoja, joilla vaatia oikeuksiaan. Toisilta taas puuttuvat kieli ja oikeudet.
Kuvataiteilija Terike Haapoja haluaa kysyä, millainen olisi poliittinen järjestelmä, jossa yhteiskunnan miljoonat äänettömät saisivat oikeutensa ja äänensä kuuluviin.
Haapojalle läheisin oikeudettomien ryhmä ovat eläimet.
”Eläimet on tehty erilaisiksi, toisiksi. Rajoitetuista oikeuksista kärsivät monet muutkin oliot, kuten paperittomat, vangit, lapset, vakavasti sairaat.”
”Perusoikeudet on reunoiltaan harmaa alue. Keskustelu jämähtää tietylle tasolle, koska kielemme ei kanna pidemmälle.”
Haapoja kehitteli Toisten puolue -nimisen projektin, koska halusi tarjota konkreettisen kanavan uudenlaiselle keskustelulle.
”Toisten puolue on utopia poliittisesta järjestelmästä, jossa myös oikeudettomilla on valtaa. Monet ehdotuksistamme eivät istu nyky-yhteiskuntaan, mutta kuvitelmahan on aina askel kohti todellisuutta”, puolueen nettisivuilla kerrotaan.
Toisten puolue -niminen teos on myös esillä Helsingissä galleria Kalhama & Piippo Contemporaryssa.
Haapoja on tehnyt laajaa taustatyötä puolueen periaateohjelmaa varten ja haastatteli 12:a asiantuntijaa muun muassa ympäristö- ja eläinoikeuden, filosofian ja taiteen aloilta.
Galleriassa 20 kaiutinta ja videoprojisoinnit syytävät ilmoille editoituja poliittisia keskusteluja, joihin mahtuu myös ristiriitaisia pointteja.
”Tarkastelen teoksessa, miten vapaa pohtiva keskustelu muuttuu poliittiseksi agendaksi ja faktoiksi.”
Taiteen tavat kyseenalaistaa ihmisen ja luonnon erontekoa ovat kiinnostaneet Haapojaa pitkään.
Taiteessa voidaan haastaa perinteisiä näkemyksiä ihmisen ja eläimen suhteesta, mutta poliittisen rakenteen epäkohtiin puututaan harvoin.”
Puolue ja näyttely. Kummasta Toisten puolueessa lopulta on kyse, taiteesta vai politiikasta?
Molemmista, sanoo Haapoja.
”Me ja muut -tematiikka radikalisoituu eläinkysymyksessä, joka vihjaa että koko ajattelupaletti pitäisi panna uusiksi.”
Eläimillä ei edes teoriassa ole pääsyä kielen kautta tapahtuvaan päätöksentekoon. Täten toisten huomioiminen jää täysin puolestapuhujien vastuulle. Asiaa pohditaan yhä vakavammin eri tieteenaloilla, ja ainakin Hollannista löytyy jo Eläinten puolue.
Kuinka tosissaan Toisten puolue sitten on?
”Olen raivannut tilaa ja luonut alustan. Jos näkökulma saa kannatusta, pidämme keväällä avoimen kokouksen, jossa halukkaat voivat liittyä yhdistyksen jäseniksi”, Haapoja kertoo.
Mikäli puoluetta kannattaa yli 5 000 äänioikeutettua, se on tarkoitus rekisteröidä puoluerekisteriin. Jatko on kiinni utopiaan osallistuvista ihmisistä.
”Tässä vaiheessa tavoitteena on haastaa muita puolueita ottamaan kantaa eläin- ja luonnonoikeuskysymyksiin, ei niinkään reaalipolitiikkaan osallistuminen.”