YhteiskuntaKirjoittanut Kristiina Koivunen

Naton terroristit

Lukuaika: 2 minuuttia

Naton terroristit

Teksti Kristiina Koivunen

Joskus terrori-iskun takana ei olekaan terroristi. Daniele Ganserin kirja Naton salaiset armeijat kertoo Operaatio Gladiosta, joka räjäytti 1970-luvulla pommeja Italiassa ja sekaantui myös Greenpeacen Rainbow Warrior -aluksen upottamiseen. Missä Gladio on nyt?

Pommi-isku rautatieasemalla ruuhka-aikaan, pääministerin sieppaus ja murha. Näyttää terrorismilta.

Jotkut Euroopassa tehdyt iskut kuitenkin vain näyttävät terroristien tekemiltä. Ne on lavastettu. Oikea syyllinen on Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun CIA:n johtama Naton maanalainen armeija.

Gladion nimellä tunnettu salainen armeija perustettiin toisen maailmansodan jälkeen Länsi-Eurooppaan Neuvostoliiton miehityksen varalta. Nato loi Ranskan vastarintaliikkeen mukaisen järjestelmän, joka aktivoituisi Puna-armeijan hyökätessä.

Puna-armeijaa ei kuulunut, mutta kommunistit lisäsivät kannatustaan vaaleissa ja muilla laillisilla areenoilla. Pariisin kevään 1968 jälkeen CIA pelkäsi kommunismia entistä enemmän. Neuvostoarmeijan sijasta salainen armeija otti vihollisekseen vasemmistojärjestöt.

CIAn seikkailuista kolmannessa maailmassa tiedetään paljon: mielikuvituksellisista murhasuunnitelmista huolimatta Fidel Castro on edelleen elossa. Mutta Chilen presidentin Salvador Allenden ja Che Guevaran CIA sai hengiltä.

Sen sijaan CIA:n toiminnasta Euroopassa on vaiettu. Olisi naiivia uskoa, että kommunismia vastaan taisteleva järjestö olisi ollut toimeton Neuvostoliiton rajalla. Daniele Ganserin vasta suomennettu kirja kertoo oman maanosamme lähihistoriasta.

Italian entisen pääministerin Aldo Moron sieppausta ja murhaa 1973 pidettiin äärivasemmistolaisen Punaiset prikaatit -järjestön työnä, samoin Bolognan rautatieasemalla vuonna 1980 sattunutta pommiräjähdystä. Siinä kuoli 85 ihmistä. Järjestö kiisti osuutensa iskuihin. Vuonna 1990 tuomari Felice Casson löysi todisteita Gladion syyllisyydestä. CIA ei suostu tekemään Italian parlamentin kanssa yhteistyötä rikosten selvittämiseksi.

Toinen kuuluisa tapaus on Ranskan salaisen palvelun vuonna 1985 Uudessa-Seelannissa upottama Greenpeacen Rainbow Warrior -alus.

Onko kyse pelkästään historiasta? Kun Gladio-verkosto alkoi paljastua Nato-maissa vuonna 1990, sen toiminnan vakuutettiin päättyneen. Mutta Ganser sai selville Gladion toimivan edelleen monessa maassa.

Gladion toimintaperiaate on yksinkertainen: se luo pelon ilmapiiriä lavastetuilla terrori-iskuilla. Ihmisten huolestuessa turvallisuudesta poliisille ja armeijalle myönnetään lisää rahaa. Näin tapahtui pari vuosikymmentä sitten – samalla, kun eurooppalaisen hallinnon virallinen tavoite oli avoimuus.

Nykyään vihollisena pidetään ääri-islamisteja. Terrorismin vastaisessa sodassa avoimuuteen ei edes pyritä. Gladion logiikan mukaisesti CIA lavastaisi pommi-iskuja al-Qaidan tekemiksi. Ja terrorismin vastaisen sodan budjetit pysyisivät CIAn ja Naton toivomalla tasolla.

Suomessakin harkitaan tämän sotilasliiton jäsenyyttä, jonka ”muodollinen päämaja on Brysselissä, mutta todellinen päämaja Pentagonissa”. Kirja on ajankohtainen: on tunnettava Naton historia, jotta ymmärtäisi sen nykyistä toimintaa.

Naton pääarkkitehti Yhdysvallat on nyt sotilaallisesti samassa tilanteessa kuin Vietnamin sodan aikoihin. Se on kaulaansa myöten liemessä Irakissa, josta amerikkalaiset haluavat sotilaansa kotiin. Valkoisessa talossa on jälleen sodan vastainen isäntä.

1960-luvulla sotaa vastustavat amerikkalaiset poliitikot saivat rajoitettua armeijansa toimintaa. Tämä johti avoimen sodankäynnin sijasta CIAn salaisiin operaatioihin. Onko vaara, että nyt käy samoin?

Daniele Ganser käy läpi kaikki Nato-maat ja myös sotilasliittoon kuulumattomia maita, kuten Suomen. Sen sijaan CIA:n ja Naton salaisia operaatioita Ruotsissa ei käsitellä. Luin kirjan Ruotsissa, jossa on selvittämätön pääministerimurha.

Ainoa, mikä kirjassa nyppii, on sanan contraguerrilla suomentaminen vastasissiksi. Kääntäjällä on ollut haastava tehtävä keksiessään sanoja, joille ei ole vakiintuneita suomennoksia. Olisi ollut parempi vaikka käyttää englanninkielistä sanaa.

Vastasissistä tulee mieleen taistelu sissejä vastaan. Siitähän ei ole kyse. Valtiolliset palkkamurhaajat eivät ota taistelukontaktia sissejä vastaan, vaan lavastavat iskuja sissiliikkeiden tekemiksi. Valesissi olisi oikeampi ilmaisu.

Daniele Ganser: Naton salaiset armeijat. Operaatio Gladio ja terrorismi Länsi-Euroopassa. Like 2009.