Taide

Lokakuun kuvia

Lukuaika: < 1 minuutti

Lokakuun kuvia

Teksti Timo Kalevi Forss

Venäläisen nykyelokuvan festivaali Kino Lokakuu alkoi romanttisesti neuvostotunnelmissa. Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen juhlasalissa tulee vilu, mutta synkkyys ja lohduttomuus kuuluvatkin tälle festivaalille.

Venäläistä nykyelokuvaa tarjoava Kino Lokakuu -festivaali alkoi tiistaina 14. lokakuuta raikkaissa merkeissä. Helsingin Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa oli tarkoitus näyttää Andrei Konthashalovskin venäläiseen muotimaailmaan sijoittuva Gloss. Järjestäjien avatessa heille lähetettyä kopiota tilalla olikin espanjalainen animaatio.

Avajaiselokuvaksi vaihtui Aleksander Sokurovin unettava Tshetshenia-kuvaus Aleksandra, joka katsottiin jääkylmässä, täysin elokuvien katseluun soveltumattomassa juhlasalissa. Elokuvan ääniraita kuului hieman kopiosta kuuluvaa rahinaa hiljempaa. Englanninkielisen tekstityksen kurkkiminen edessä istuvan katsojan selän takaa vaati hyviä niskalihaksia ja kovia hermoja. Tunnelmaa neuvostohenkisti entisestään kutsuvierastilaisuudessa tarjotun viinin loppuminen kesken heti kättelyssä.

Mitäs pienistä, romantiikkaa ei voi koskaan olla liikaa. Nyt kolmannen kerran järjestettävä Kino Lokakuu on sen taiteellisen johtajan Kari Pirhosen mukaan ”aina tunnettu synkistä ja lohduttomista elokuvista, vailla valoa ja toivoa”.

Tällä kertaa valkokankaalle heijastetaan 11 uutta venäläistä elokuvaa, joiden skaala ulottuu rakkaudesta kuolemaan ja venäläisestä metafysiikasta megabudjetilla toteutettuun antiutopiaan. Ohjaajanimistä mainittakoon Karen Oganesian, Kira Muratova, Vera Storozheva ja Marina Razbezhkina. Venäläiset naisohjaajat ovat siis näyttävästi esillä.

Kino Lokakuun elokuvia näytetään Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen lisäksi Andorrassa, joka on ihan oikea elokuvateatteri. Lauantaina 18.10. on ravintola Dubrovnikissa tarjolla seminaari Venäjä – rappiosta ylösnousemukseen?, jossa Venäjän-tuntijat Ilmari Susiluoto ja Jukka Mallinen ovat luvanneet vertailla objektiivisia totuuskäsityksiään itäisestä naapuristamme. Tämän jälkeen samassa paikassa järjestetään Klub Lokakuu, jossa musiikista vastaavat bändi Juri ja dj Gagarin.

Kino Lokakuu 14.–19.10. Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa sekä Andorrassa. Kaikki elokuvat ovat tekstitetty englanniksi ja liput niihin maksavat viisi euroa.

  • 8.5.2011