Lesboksen saarella sijaitsevasta pakolaisleiristä kertova Humanity on Trial saa Suomen ensi-iltansa festivaalien yhteydessä.

Elokuva

Refugee Film Festival nostaa pakolaisten äänen kuuluviin

33 elokuvaa, 14 eri kieltä. Helsingissä loka-marraskuun vaihteessa toista kertaa järjestettävä Refugee Film Festival tuo pakolaisuuden, ihmiskaupan ja hyväntekijät tapetille kansainvälisellä otteella.

Lukuaika: < 1 minuutti

Refugee Film Festival nostaa pakolaisten äänen kuuluviin

Lesboksen saarella sijaitsevasta pakolaisleiristä kertova Humanity on Trial saa Suomen ensi-iltansa festivaalien yhteydessä.

Viime vuosien kriisit ja sodat ovat aiheuttaneet valtavia pakolaiskriisejä.  Median raportoinnin sävy on vaihdellut sensaatiomaisesta hyssyttelyyn, mutta näkökulmat ovat pysyneet samoina. Pakolaisuudesta puhuttaessa itse pakolaiset ovat jääneet usein vaille mahdollisuutta saada äänensä kuuluviin. Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n järjestämä Refugee Film Festival haluaa muuttaa asian.

“Idea Refugee Film Festivalin perustamisesta lähti Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n ruohonjuuritason toiminnassa havaitusta tarpeesta”, kertoo festivaalin ohjaaja Anna Korhonen.

Festivaali luo mahdollisuuden kunnioittavaan ja faktavetoiseen keskusteluun vaikeasta ja monimutkaisesta aiheesta.

“Huomattiin ensinnäkin, että turvapaikanhakijana Suomeen tulleiden ihmisten joukossa oli paljon elokuva- ja tv-alan ammattilaisia, opiskelijoita ja sellaiseksi pyrkiviä. Tuli ajatus, että olisi hienoa järjestää oma festivaali, jossa uudet tekijät voisivat näyttää töitään. Samalla oivallettiin, että tällaista teemallista festivaalia ei Suomessa tällä hetkellä ole. Tästä perusideasta festivaali alkoi kehittyä kunnianhimoiseksi ja kansainväliseksi elokuvatapahtumaksi, jolla on laajat sosiaaliset ja kulttuuriset ulottuvuudet.”

Festivaalit järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018, ja kokemus oli hyvin positiivinen. Monisataisen yleisön vetänyt tapahtuma onnistui eri näkökulmien esille tuomisessa ja vuorovaikutuksen rikastamisessa. Samalla radalla jatketaan Korhosen mukaan tänäkin vuonna.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

“RFF:lla järjestetään useita keskusteluja elokuvien yhteydessä ja heti aloituspäivänä torstaina ihmiskauppaa käsittelevä paneeli. Festivaali luo mahdollisuuden kunnioittavaan ja faktavetoiseen keskusteluun vaikeasta ja monimutkaisesta aiheesta.”

Pakolaistaustaisten elokuvantekijöiden omia töitä esitetään Omin Sanoin -lyhytelokuvasarjassa. Myös festivaalikokonaisuuden tuotannossa on ollut keskeisesti mukana pakolaiselämän kokeneita ihmisiä, jotka ovat osaltaan auttaneet elokuvatarjonnan monipuolistamisessa. Samaan pyritään jatkossakin.

“Tavoitteemme on, että festivaali vakiintuisi ja että meillä jatkossa olisi mahdollisuus luoda entistäkin monipuolisempi ohjelmisto, tuoda nähtäville tarinoita, joita muualla ei nähdä ja nostaa esiin niitä ääniä, joita muuten ei kuulla.”

Festivaalin avaa 31. lokakuuta kulttuurikeskus Caisassa esitettävä, avustustyön kriminalisointia Euroopassa kuvaava Humanity On Trial -elokuva. Nordisk Panoraman yleisöpalkinnon voittaneen teoksen päähenkilö Salam Aldeen on paikalla. Kolme päivää kestävä tapahtuma päättyy 2. marraskuuta jordanialaisen Dina Naserin Tiny Souls -elokuvan näytökseen.

Refugee Film Festival 31.10-2.11. Kulttuurikeskus Caisassa. Lisätietoa festivaalin verkkosivuilta

  • 30.10.2019