Taide

Jammaileva kromipiissi liekeissä

Lukuaika: 2 minuuttia

Jammaileva kromipiissi liekeissä

Teksti Kukka Ranta

Talvisen kromipiissin sattumanvaraisuus sytyttää töhryraadin liekkeihin. Kirjaimet suorastaan jammailevat ja lähtevät lentoon. Niin myös svengin tunnelmissa oleva raatikin. Nopeasti suhattu jälki, sekä seinän ja taustavärin yhdistelmä lämmittää talvista raatia.

”KMO… KMOGIIT… KINO IIT, KMGOT, KISOTH, KIZOHT. Se on tosi skitso!” Töhryraati haluaisi tehdä kizohtavan piissin kizohtavalle mestalle.

Ludvig: ”Aijaijaijai… KIZOCHT on tällaista tämän hetken hyvää antia. Hienosti on kyllä toteutettu ja mielenkiintoisin kirjaimin. KIZOCHT:ssa on käytetty kaikista eniten mielikuvitusta I- ja Z-kirjainten yhdistämisessä, lisäksi H ja T yhdistyvät hauskalla tavalla. IZ on enemmän tekninen, H:n ja T:n yhdistelmässä on taas enemmän sellaista svengin tunnetta, jota Ludvigillakin on kun on jammailutuulella.”

”Koko piissi jammailee tosiaan mukavasti, KIZO osuus on siirtymässä elektrotanssiaisista fankahtavampaan meininkiin. Koko setti on kaiken lisäksi tulessa ja siinä on pieniä mustia häkäpöllähdyksiä ympärillä. Töhrystä näkee, että se on nopeasti tehty. On hienoa, että välillä tehdään nopsemminkin.”

”Ja lopuksi vielä vasemman silmän monokkelihuomautus; K:n vasemmassa kyljessä on ruttaantunut nuoli, se on ihan bonusnuoliantia!” Ludvig antaa tyytyväisen kasin.

Jartsa: ”Aika mukava graffiti ja kivassa paikassa”, tuumii Jartsa.

”Tuo oli nyt aika sunnuntaikävelijän lause”, Arnold napauttaa.

”Ensimmäiseksi tuli mieleen, että olen eri mieltä. Piissi ei ole tulessa, vaan piissin takana palaa! Kromi materiaalina ei ole kovin paloherkkää. Toi on vähän niin kuin se lähtisi liikkeelle vasemmalta oikealle, töhryssä on nähtävissä hieno siirtymä.”

”Takana olevat liekit ovat päässeet vähän mustuttamaan osia kromisista kirjaimista ja se on hyvännäköistä. Näyttää rennolla otteella tehdyltä ja tehdessä ideoidulta, kyseessä on selvästi ollut hauskan pito.”

”Mun mielestä tämä on aika huippusuoritus. Joudun nyt kyllä antamaan yhdeksän pistettä.”

Karita Pio: ”Pintavalintana hieno. Tuo voisi olla myös kahden tyypin tekemä. Äärettömän mielenkiintoista lainien piirtoa. On mahtavaa nähdä maalari, joka pystyy peinttaamaan kahden eri stailin samaan piissiin ja vielä niin että ne sopii yhteen.”

”Tykkään ajatuksena noesta, joka nousee tulesta. Seinän ja taustan värivalinta on oivallinen yhdistelmä. Suosikki letterini on Z, ja tästä irtoaa nyt ysi!”

Pena: ”Maalaus lähtee etenemään lennokkaasti, kuin juoksujalkaa. Vauhti tasoittuu viimein, se on kronologinen. K-kirjain antaa lennokkuutta, T tulee ja tasoittaa tilanteen, kruunaa pisteen i:n päälle.”

”Kuten täydellisessä sävellyksessä ovat nuotit kohdallaan, on KIZOCHT:n nuottipaperilla täyteläistä tavaraa. Maalauksessa ei ole luultavammin sketsailtu, vaan siinä on sävelletty, vedetty inspiraatiolla ja letkeällä fiiliksellä. Ja hyvin onkin sävelletty. Sävellyksen kromit tulee hyvin edukseen kontilla ja kaikki on muutenkin hyvin kohdallaan. Teos ansaitsee yhdeksän pistettä, ja se on miltei täydellinen. KIZOCHT lämmittää mieltä talvipakkasella.”

Arnold: ”Kyllä! Näissä piisseissä vallitsee kaaoksen tasapaino”, Arnold innostuu. ”Siis mä puhun näistä kirjaimista. Ne ovat sopivan spontaanit, mutta kokonaisuus kuitenkin pysyy kasassa. Mä pidän tässä piississä sen tietynlaisesta sattumanvaraisuudesta.”

”Sisäkuvioiden eroavaisuus on onnistunut. Ainoa negatiivinen puoli, missä kaaoksen tasapaino on laskelmoitua, on pisteet taustassa, ne ovat liian tasaisia muuhun verrattuna.”

”Taustan värivalinta on erinomainen tuohon alkuperäiseen taustaan nähden. Teko on joko äärimmäisen harkittu tai sitten kyseessä on juopon tuuri. Just siitä mä tykkään näissä piisseissä, että niissä on juopon tuuria. Yksityiskohtien sattumanvaraisuus pitää maalauksen mielenkiintoisena. Tämä töhry on iloa Arnoldin silmille. KIZOCHT:lle yhdeksän .”

Töhryraadin jäsenet ovat kaikki maalanneet yli kymmenen vuotta ja toimivat taidealalla. Kuvat on valittu Suomen suurimman graffititaidetta dokumentoivan verkkosivuston Kromin arkistosta.

  • 8.5.2011