Teksti Sami Lindfors
Vastustan kokoomuksen suunnitelmia muuttaa opiskelu maksulliseksi! -ryhmä on kerännyt tähän päivään mennessä yli 35 000 jäsentä Facebookissa. Pelko ei ole aiheeton, sillä tänään otsikoihin nousi opetusministeriön työryhmän ehdotus 1 000 euron lukuvuosimaksusta kaikille. Ehdotus luovutetaan opetusministerille 18. maaliskuuta.
Facebookissa kohistaan kokoomuksen suunnitelmista muuttaa opiskelu maksulliseksi. Vastustan kokoomuksen suunnitelmia muuttaa opiskelu maksulliseksi! -ryhmä on kerännyt tähän päivään mennessä yli 34 000 jäsentä. Kokoomuksen leirissä ryhmään suhtaudutaan Henna Virkkusen sanoin ”viharyhmänä”. Ryhmän seinällä aiheesta keskustellaan kiivaasti.
Tiedotusvälineissä ryhmää on riepoteltu voimakkaasti. Esimerkiksi Iltalehti kertoi 23. helmikuuta asiasta otsikolla ”Vasemmisto heittää lokaa Facebookissa”. Juttua varten on haastateltu vain kokoomuslaisia, jotka osoittavat syyttävän sormensa vuorostaan vasemmistoa kohti. Ryhmän perustajalta Jukka Liukkoselta ei kuitenkaan ole kysytty yhtään mitään. Annetaan siis hänellekin suunvuoro.
Osa ryhmän kommentoijista on kokoomusnuoria ja puolueen kannattajia, jotka vakuuttavat kokoomuksen kannattavan maksutonta opiskelua. Liukkonen ei ole mielestään perustanut ryhmää valheellisen tiedon pohjalta.
”Ryhmä lähti liikkeelle opetusministerin tiedotteesta, jossa viimeisessä lauseessa sanotaan seuraavaa: ’Kysymys korkeakoulujen maksullisuudesta esitetään otettavaksi osaksi seuraavan hallitusohjelman valmistelua.'”
Kokoomuspoliitikot ovat myös tiedotteissaan vakuuttaneet, että yksikään kokoomuslainen ei kannata maksullista opiskelua.
”Kokoomus ei tietenkään sano suoraan kannattavansa lukukausimaksuja. Kuten eräs varomaton kokoomusnuori sanoi osuvasti seinällä ’se ei ole kokoomuksen imagon edun mukaista’. Vaikka kyse olisikin vain koulutusvientimateriaaleista, en usko että tämä on vahingoissa jäänyt auki – koska sitä ei ole täsmennetty itse varsinaisissa materiaaleissakaan vaan sisältö on yhtä epämääräinen”, Liukkonen kommentoi.
”Työryhmän mielestä korkeakoulujen lukukausimaksut lisäisivät koulutusviennin mahdollisuuksia. Kysymys korkeakoulujen maksullisuudesta esitetään otettavaksi osaksi seuraavan hallitusohjelman valmistelua”, lukee Valtioneuvoston 16. helmikuuta julkaisemassa tiedotteessa. Ryhmän seinällä on ollut keskustelua siitä, että aluksi lukukausimaksuja kokeiltaisiin EU:n ulkopuolelta saapuville opiskelijoille. Tätä kautta siirryttäisiin kaikille maksulliseen korkeakoulutukseen.
”Opiskelijajärjestöjen puolella on puhuttu vuosia niin sanotusta porttiteoriasta. Tämän ajatuksen mukaan opintojen maksullisuus ujutetaan sisälle pienillä muutoksilla vähitellen. Aluksi hyväksyttiin tilauskoulutus, nyt käynnistettiin vähän aikaa sitten EU/ETA-maiden ulkopuolisia opiskelijoita koskettava viisivuotinen lukukausimaksukokeilu”, Liukkonen selventää.
”Itse näkisin että kaikilla opiskelijoilla syntyperästä riippumatta tulisi olla samat mahdollisuudet opiskella. Tämä on myös YK:n sosiaalisten ja taloudellisten oikeuksien julistuksen mukaista, johon Suomikin on sitoutunut”, Liukkonen kertoo omista näkemyksistään.
Vaikka ryhmä on herättänyt jopa asiatonta keskustelua, Liukkonen näkee kaiken huomion olevan positiivinen asia. ”Ryhmä on minusta arvokas jo sinänsä, sillä se on saanut aikaan keskustelua yhteiskunnassa sekä ministerin vakuuttamaan maksuttomuutta. Ryhmä toimii siis osittain myös ennaltaehkäisevänä, koska se pakottaa puolueet toimimaan ja puolustamaan maksutonta koulutusta. Ja itse ryhmän nimessä ja kuvauksessa ei ole missään välissä sanottu, että puhutaan suomalaisten koulutuksen maksullisuudesta, vaan ylipäänsä opiskelun maksullisuudesta.”
Ryhmä ei kuitenkaan ole missään nimessä pelkkää suunsoittoa. Liukkosen mukaan se on saattanut ratkaisevasti muuttaa lukukausimaksukehitystä.
”Tämä on kuitenkin näkymätöntä kehitystä, joten asiasta on mahdotonta puhua konkreettisella tasolla. Tällaisen poliittisen ilmapiirin muutoksen vaikutuksen pysyvyyttä on kuitenkin hankalaa arvioida. Ainakaan tällä kertaa kokoomusta ei auttanut sen aikaisemmin vastustamien hyvien juttujen tuominen mediaan samaan aikaan, vaan se joutui kohtaamaan omat tekonsa.”
Osa ryhmän seinälle kommentoineista puhuvat ryhmästä vasemmiston vaalimainoksena, kuten Iltalehden artikkelissakin väitetään. Myös syytöksiä Vasemmistonuorten osallistumisesta ryhmän perustamiseen on esitetty. Kenen joukoissa Liukkonen sitten seisoo?
”En ole koskaan kuulunut Vasemmistonuoriin, enkä kuulu nytkään. Arvelen, että kyseessä on politiikan tekoa, jolla yritetään mitätöidä asian merkitys. Yhteistä näille poliittisille peleille on, että väitetään jonkun muun epämääräisen tai mielikuvituksellisen tahon tekevän asiat väärin, eikä katsota peiliin tai puhuta itse ongelmasta.”
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitolla alkoi myös kampanja maksuttoman opiskelun puolesta vuonna 2009. Vaara uhkaa -nimeä kantava kampanja on koonnut kuitenkin huomattavasti vähemmän kannattajia, hieman yli 2 500. Mitä mieltä Liukkonen on Vihreiden kampanjasta, joiden leiriin hänen myös väitetään kuuluvan?
”Vaara uhkaa… Näitä maksuttomuutta vastustavia kampanjoita ja tempauksia on ollut suuria määriä ja monelta eri taholta. Koska opiskelijajärjestöt eivät ole voineet tabun vuoksi ottaa kantaa mitään yksittäistä puoluetta vastaan on kampanjat tulleet mitäänsanomattomiksi ’ne poliitikot tekee sitä tai tätä’ -höpinäksi, joka ei merkitse enää mitään kenellekään eikä kukaan ole vastuussa mistään. Tässä ryhmässä kuitenkin sanotaan että tekojen takana on joku ja sillä on merkitystä.”
Liukkosesta on hyvä asia, että tämä keskustelu käydään kansan parissa eikä pelkästään eduskunnassa.
”Tällaiset koulutusasiat eivät ole olleet kovin kiinnostavia ihmisten mielissä vaikka asia nähdäänkin tärkeänä. Halusin ryhmän kautta puhua tavallisten ihmisten kielellä enkä kierrellä ja kaarrella puhumalla koulutuspoliittista jargonia. Päätökset eivät tapahdu epämääräisessä poliittisessa pilvessä vaan niillä on tekijä. Ja tekijän kanssa voi keskustella toisin kuin abstraktin valtionhallinnon prosessin kanssa. Ei tarvitse tyytyä siis sanomaan, että asiat tehdään väärin, vaan voi sanoa, että Sinä siellä teet asiat väärin. Uskon että ihmiset ovat kyllästyneitä siihen, ettei Suomessa kukaan ota poliittista vastuuta mistään ja samanaikaisesti vain asiat menevät monella yhteiskunnan osa-alueella heikompaan suuntaan.”
Liukkosen mukaan hyvinvointiyhteiskunnan heikentäminen näkyy, mutta se tapahtuu kuin itsestään ilman että kukaan sanoo haluavansa tätä.
”Oikeastaan asia on juuri päinvastoin: kaikki sanovat olevansa hyvinvointiyhteiskunnan puolella. Vaikka kaikki päätökset on suuren ideologisen taistelun tuloksia, jossa joku on aina hävinnyt ja joku voittanut, tapahtuu taistelu hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta nukketeatterin fondin takana piilossa. Näemme vain liikkuvat nuket emmekä sitä, kuka päätökset tekee ja kuka asettaa yhteiskunnan suuntaviivat.”