YhteiskuntaKirjoittanut Hanna Nikkanen

Groznyin enkeli hakee turvapaikkaa Suomesta

Lukuaika: < 1 minuutti

Groznyin enkeli hakee turvapaikkaa Suomesta

Teksti Hanna Nikkanen

Hadizhat Gatajeva ja Malik Gatajev pidätettiin keskiviikkona Helsingissä. Orpokoteja Tšetšeniassa ja Liettuassa pitänyt pariskunta pelkää karkotusta Liettuaan, jossa he ovat joutuneet turvallisuuspalvelun ahdistelun kohteeksi.

Suomen poliisi pidätti Hadizhat Gatajevan ja Malik Gatajevin keskiviikkona 6.1. eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella.

Gatajevit ovat pitäneet tshetsheenilasten orpokoteja Liettuan Kaunasissa vuodesta 2000 ja Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa vuodesta 1996. Suomessa heidän työnsä Tshetsheniassa tunnetaan Pirjo Honkasalon palkitusta dokumenttielokuvasta Melancholian 3 huonetta.

Heitä vastaan nostettiin Liettuassa lokakuussa 2008 oikeusprosessi, jota pariskunnan tukijat kutsuvat ”perusteettomaksi ja laittomaksi”. Tukijoiden mukaan puolustuksen kantoja ei otettu lainkaan huomioon, Gatajeveja painostettiin todistamaan itseään vastaan, ja heidän lapsiaan ja ystäviään uhkailtiin.

”Jos tämä on poliittinen trilleri, niin sen käsikirjoittaja on sadisti”, Hadizhat Gatajeva totesi syyskuussa Voiman haastattelussa.

”Olen seurannut tyrmistyneenä oikeusmurhaa, jonka uhreiksi Gatajevit ovat joutuneet”, kertoi perheen ystävä, elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki. ”Toivottavasti Suomessa heitä vihdoinkin kohdellaan oikeudenmukaisesti ja inhimillisesti. Nämä ihmiset ovat orpojen auttajia, sodan uhreja itsekin. He ansaitsevat tukea ja kunnioitusta.”

Pariskunnan tukijoiden mukaan Hadizhat Gatajevan, ”Groznyin enkelin”, terveydentila on heikko. Lääkärin ja psykologin lausunnot Gatajevan tilanteesta on toimitettu viranomaisille.

Tukijat vetosivat torstaina oikeusministeri Tuija Braxiin ja presidentti Tarja Haloseen, jotta Gatajeveille myönnettäisiin turvapaikka Suomesta.

Lue Fifistä aikaisempia juttuja Gatajevien tilanteesta: Anu Harju: Gatajevit vapaiksi odottamaan tuomiota, Oksana Tšelyševa: Tšetšenian enkeli vai Kaunasin vakooja?, Susanna Kuparinen: Kolme kohtaloa.