En minä vaan markkinavoimat

Teksti Jari Hanska & Susanna Kuparinen

Kohta poliitikot ja virkamiehet voivat omistaa yrityksiä ja niiden osia ilman, että kukaan saa tietää. Jos suunniteltu lakiuudistus toteutuu, myös Suomen kansalaiset voivat jatkossa piilottaa omistuksensa hallintarekisteriin.

Suomessa valmistellaan lakiuudistusta, joka mahdollistaisi osakkeiden omistamisen anonyymisti.

Anonyymi omistaminen tapahtuisi hallintarekisterin avulla. Tähän asti vain ulkomaiset sijoittajat ovat voineet omistaa suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeita hallintarekisterien takaa.

Jos uudistus toteutuu, poliitikkojen ja virkamiesten omistusosuuksia osakeyhtiöistä on jatkossa mahdotonta selvittää, mikäli he ovat ostaneet osakkeensa rekisterin kautta.

Hallintarekisterin avaamista valmistelleen työryhmän asetti vuonna 2009 silloinen kunta- ja hallintoministeri Mari Kiviniemi. Työryhmä sai esityksensä valmiiksi kuluvan vuoden helmikuussa. Asiasta päättäminen jää eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen tehtäväksi.

Asiasta kerrottiin Voiman tuoreessa numerossa. Fifi julkaisee tänään videoidun tallenteen, jolla toimittajat Susanna Kuparinen ja Jari Hanska haastattelevat valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Ilkka Harjua maaliskuussa 2011. Harju istui hallintarekisteröinnin avaamista ehdottaneessa työryhmässä.

Hiostavassa haastattelussa Harju oli teflonia ja ajautui puolustuskannalle. Tunnin mittaisen haastattelun loputtua ja kameroiden ”sammuttua” Harju totesi hallintarekisteriin siirtymisen olevan ”sijoittajan oma valinta”. Samalla selvisi, ettei työryhmä ollut tietoinen lain vaikutuksista median mahdollisuuksiin valvoa päättäjien omistuksia. Tai sitten sitä ei haluttu myöntää.

Jari Hanska ja Susanna Kuparinen alkoivat tutkia hallintarekisterin muutosta valmistellessaan Ryhmäteatterin Eduskunta-näytelmää. Haastattelun taltioi Konsta Väänänen.

Ilkka Harju luennoi Arvopaperimarkkinoiden kokonaisuudistuksesta Sijoitusakatemian seminaarissa 25.5. Helsingissä. Liput tilaisuuteen 790 euroa.

Kommentoi Facebookissa
Route Couture
Migration Comics