Yhteiskunta

Ei mitään uutta reservaateissa

Lukuaika: < 1 minuutti

Ei mitään uutta reservaateissa

Teksti Valtteri Närhi

Vuosi sitten Yhdysvaltain keskilännen lakotaintiaanit julistivat alueensa itsenäiseksi. Lakotahin valtiota koetteleva köyhyys ei ole sittemmin hellittänyt. Talven tulo on katkonut sähköjä ja saartanut vanhuksia koteihinsa reservaateissa, joissa eletään äärimmäisessä köyhyydessä. Lakotojen suhde liittovaltioon kiristyy.

Useat sadat Yhdysvaltain keskilännen lakotaintiaanit ovat olleet lumen saartamina asunnoissaan jo yli kaksi viikkoa. Pine Ridge -reservaattia koetelleet lumimyrskyt ovat katkoneet tuhansia sähkötolppia ja sulkeneet teitä. Sadat ihmiset ovat ilman sähköä tai vettä.

Voima kirjoitti siouxeihin kuuluvista lakotaintiaaneista tammikuussa heidän julistettua asuinalueensa Lakotahin itsenäiseksi valtioksi.

Lakotaintiaanit ilmoittivat viime vuoden joulukuussa sanoutuvansa irti kaikista sopimuksista Yhdysvaltain hallituksen kanssa ja luopuvansa Yhdysvaltain kansalaisuudesta. Aluetta koettelevat ongelmat eivät ole sen jälkeen helpottaneet.

”Meiltä on petoksella viety maamme, joten sopimukset raukeavat”, kommentoi Lakota-aktivisti Phyllis Young Voimalle lähettämässään sähköpostissa.

Lakotahin itsenäinen valtio sijoittuu Etelä- ja Pohjois-Dakotan, Nebraskan, Montanan ja Wyomingin alueelle. Kaikki näiden osavaltioiden asukkaat ovat vapaita liittymään halutessaan Lakotahiin.

Lakotaintiaaneja on nykyisin noin 70 tuhatta. He asuvat pääasiassa Pohjois- ja Etelä-Dakotan osavaltiossa.

Aikoinaan lakotat elivät Dakotan tasangoilla selviytyen paimentamalla ja metsästämällä biisoneita. Kun Dakotan Black Hills-vuorilta löytyi kultaa vuonna 1874, kullanetsijät Yhdysvaltojen armeijan komentajien johdatuksella tunkeutuivat siouxien maille. Pitkien taistelujen jälkeen siouxit lopulta hävisivät ja heidät asutettiin reservaatteihin.

Nykyään lakotat asuvat viidessä eri reservaatissa köyhyyden partaalla. Keskimääräinen vuositulo lakotoilla on vain noin 3 000 dollaria. Työttömyysaste on yli 80 prosenttia. Lakotamiesten odotettavissa oleva elinikä on alle 44 vuotta.

Reservaateilla yhdessä taloudessa elää keskimäärin seitsemäntoista ihmistä, usein kahden tai kolmen huoneen asunnoissa. Seitsemälle hengelle tarkoitetuissa asunnoissa saattaa asua jopa kolmekymmentä ihmistä.

Myös sairauksia reservaateissa esiintyy paljon: esimerkiksi tuberkuloosia esiintyy Lakotahin reservaateissa kahdeksan kertaa enemmän kuin muualla maassa.

Vaikka vain kaksi prosenttia Etelä-Dakotan asukkaista kuuluu alkuperäiskansoihin, 21 prosenttia osavaltion vangeista on intiaaneja. Intiaaninuoren todennäköisyys joutua vankilaan on 40 prosenttia korkeampi kuin valkoihoisen ikätoverin.

  • 8.5.2011