TaideKirjoittanut Jari Tamminen

Bonobo, ihmisen paras ystävä

Lukuaika: 2 minuuttia

Bonobo, ihmisen paras ystävä

Teksti Jari Tamminen

Bonobo-apinat tiedetään lemmekkäiksi olennoiksi. Perjantaina Helsingissä soittava Simon Green lainasi artistinimen apinoilta. Lähimpiä sukulaisiamme ja maailman parasta yhtyettä yhdistää muukin kuin nimi: Jari Tammisen oman rakkauselämän kautta chill out -dj:n ja veikeiden apinoiden ympyrä sulkeutuu kauniisti.

Bonobo-apinoiden DNA on 98,4 prosenttisesti samaa tavaraa kuin meillä ihmisilläkin. Se antaa hieman toivoa ihmiskunnalle. Kun pähkäilemme väkivaltaisen luontomme kanssa, bonoboyhteisöt ratkovat erimielisyytensä lähinnä aktiivisen sukupuolielämän avulla. Sitä on hieman hankala riidellä ja kinastella samalla kun vehtailee.

Musiikkipuolella nimi Bonobo puolestaan viittaa englantilaisen multi-instrumentalisti Simon Greenin projektiin. Hän ponnahti musiikkimaailman tietoisuuteen vuosituhannen vaihteessa chill out -buumin aallonharjalla. Rumpu-basso-vetoinen ja jazzahtava musiikki syntyi osin perinteisin instrumentein, osin syntetisaattorein ja samplerein.

Pian Green kiersi maailmaa dj-keikkoja tehden, koska yksi ihminen ei juurikaan pysty multiploitumaan täysmittaiseksi lavakokoonpanoksi. Joitain vuosia maailman klubeja kierreltyään levylaukun ja läppärin kera Green kuitenkin hieman leipiintyi hommaan ja päätti kasata ympärilleen ryhmän muusikoita jeesaamaan konserttien kanssa. Nykyään hän sitten kiertää maailmaa vuorotellen soolona ja yhtyeenä.

Kaksi vuotta sitten Simon Green vieraili Helsingissä Funky Elephant -festivaaleilla dj-ominaisuudessaan. Kertakaikkisen menevä setti jätti kuitenkin vähän odottavan tunnelman ilmaan: voisiko jotain parempaakin olla tarjolla?

Ja todellakin voi. Tämän vuoden Elephantiin Green tuo muassaan koko orkesterin soittajineen ja laulajineen. Green itse viihtyy keikoilla pääasiassa basson varressa. Bonobon dj-settien ollessa hieman enemmän tamppaus-osaston tapahtumia, muuttuu levyilta tutut biisit live-bändin käsissä jazzahtavan rennoiksi ja improvisaatiolla maustetuiksi.

No onkos bonoboilla ja Bonobolla sitten jotain muuta yhteistä kuin nimi? Selvästikin on. Minä tapasin tulevan avovaimoni vuoden 2007 Bonobo-keikkaa seuraavana päivänä Elefantti-bileissä Tavastialla. Tämän vuoden keikkaa keikkaa käymme katsomassa silläkin uhalla, että samainen avovaimo on viimeisillään raskaana. Jos synnytys käynnistyy keikalla tai seuraavana päivänä, on Bonobon mahti viimeistään tullut todistetuksi.

Ja vaikka synnytys ei nyt Tavastialla käynnistyisikään, on odotettavissa dramaattisen hyvä keikka.

Funky Elephant 28.–30.5. Tavastia, Semifinaali ja mbar Helsingissä. Bonobo esiintyy perjantaina 29.5. Muita esiintyjiä mm. Alice Russel Band, DJ Food, Miss Saana & The Missionaries, Ceebrolistics, Auteur Jazz.