YhteiskuntaKirjoittanut Mikael Kallavuo

Ampukaa syytön!

Lukuaika: < 1 minuutti

Ampukaa syytön!

Teksti Mikael Kallavuo

Yhdysvaltalaisen poliitikon Sarah Palinin mukaan Wikileaksin Julian Assange pitäisi olla samanlainen kohde kuin Talibanin. Palin ei ole ainoa vihapuheiden pitäjä. Wikileaks on nyt kerännyt uudelle sivustolle kommentit, jotka yllyttävät Julian Assangen murhaamiseen.

Yhdysvalloissa jo moni vaikuttaja on julkisesti vaatinut länsimaisen siviilin Julian Assangen murhaamista. Wikileaks on julkaissut murhaan yllyttävistä poliitikoista, toimittajista, blogikirjoittajista ja upseereista uuden nettisivuston PeopleOKWithMurderingAssange.com.

Sivustolle selkeästi koottujen – brutaalin suorasukaisten – lainausten yhteydessä on nettilinkki alkuperäislähteeseen. Esimerkiksi näkyvä poliitikko Sarah Palin kommentoi, että ”Julian Assangen tulisi olla samanlainen kohde kuin Talibanin”.

Valkoisen talon entinen neuvonantaja G. Gordon Liddy sanoi talkshow-vieraana: ”Tämä tyyppi, [yhdysvaltalainen islamistisaarnaaja] Anwar al-Awlaki on ’tappolistalla’. Assangen tulisi olla samalla listalla.”

Wikileaks on lähettänyt Twitterin kautta lehdistötiedotteen, jossa todetaan, ettei yksikään muu organisaatio ole omistautuneempi sananvapaudelle kuin Wikileaks.

Wikileaks vetoaa amerikkalaisiin poliitikkoihin ja mediatahoihin toimimaan murhayllyttämisten lopettamiseksi. Lainmukaisessa yhteiskunnassa ei yhteisön johtavien jäsenten tulisi voida toistuvasti kehottaa salamurhaamaan toisia yksilöitä tai ryhmiä ilman että siitä seuraisi murhasyyte.

Suomessa ulkoministeri Aleksander Stubb on vedonnut jo toistamiseen Valko-Venäjällä presidenttiehdokkaina olleiden Nekljajevin ja Sannikovin vapauttamisen puolesta. Myös Yhdysvallat tarvitsisi nyt kipeästi tukea demokratialleen, kun demokraattista senaattoria ammuttiin ilmeisesti Teekutsuliikkeen vihaa puhkuvien yllytys- ja palopuheiden vuoksi, joihin Sarah Palinilla katsotaan olleen merkittävä osuus ja vastuu.

Monet Wikileaksin puolestapuhujat ovatkin kommentoineet, että murhaa kannattavat kommentit tuntuvat kummallisilta. Ihmetystä herättää erityisesti se, että terrorismi- ja tappolistapuheita pitävät Yhdysvalloissa nimekkäät poliitikot ja toimittajat.

Tällä hetkellä Assange on vapautettu takuita vastaan ja hän on kotiarestissa Britanniassa.

Lue lisää aiheesta Mikael Kallavuon blogista Wikileaks Suomen puhdistajaksi.