YleinenKirjoittanut mirka kartano

Julian Assangen koti-ikävä

Lukuaika: 2 minuuttia

Julian Assangen koti-ikävä

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Wikileaksin perustaja halajaa Australiaan, mutta hallitus ei auta.

Maailman seuratuin australialainen, Julian Assange on ja pysyy Euroopassa, vaikka mies ja hänen perheensä ovat vedonneet taukoamatta pääministeri Julia Gillardiin, jotta hän auttaisi Assangen takaisin kotimaahansa. Raiskausoikeudenkäynnin kanssa painiskelevan Wikileaksin keulahahmon anelut ovat kaikuneet kuuroille korville, sillä Gillard on ollut julkisuudessa varsin vastahakoinen Wikileaksia kohtaan.

Gillard totesi toistamiseen kuun alussa, ettei australialaishallitus ole aikeissa puuttua Australian rajojen ulkopuolella käytävään oikeudenkäyntiin. Pääministerin mukaan Assange on toki tervetullut kotiin Australiaan, kunhan hänen lainmukaiset velvoitteet niin vain sallivat. Mitään erikoiskohtelua Assange ei tule saamaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Julia Gillardin henkilökohtainen kanta Wikileaksiin ei ole jäänyt kenellekään epäselväksi. Pääministeri on kritisoinut Wikileaksia muun muassa vastuuttomuudesta ja todennut sivuston olevan lähinnä vain kasan aineistoa. Hänen mukaansa julkisuuteen päätyneitä asiakirjoja ei voi edes verrata Watergaten tapaisiin, ”välttämättömiin” poliittisiin paljastuksiin.

Australian päättäjistä vain ulkoministeri Kevin Rudd on osoittanut julkisuudessa ymmärrystä Wikileaksia ja Assangea kohtaan. Ruddin mukaan Assange on saanut Australialta kaiken vaadittavan tuen, mutta Assangen äiti on ollut eri mieltä. Christine Assange on kovin sanoin vaatinut ulkoministeriltä puheiden sijaan tekoja: joko järeämpiä aseita tai eroa virasta.

Christine Assange toimitti viime viikolla Ruddin Brisbanen toimistoon 8-sivuisen käsinkirjoitetun kirjeen, jossa hän syyttää ulkoministeriä poikansa tapauksen totaalisesta laiminlyönnistä. Aiemmin Christine Assange on hyökännyt voimakkaasti pääministeri Julia Gillardia kohtaan, jota hän syyttää Amerikan mielistelystä.

Näpit irti! Protestit Wikileaksin puolesta ovat jatkuneet ympäri Australiaa.

Wikileaks on paljastanut lukuisia Australiaa koskevia vuotoja, joista kovin meteli on syntynyt Australian Amerikkaa ja Kiinaa koskevista diplomaattiviesteistä. Siinä missä päättäjät ovat nostaneet diplomaattisuhteiden vesittymisen pelossa kätensä pystyyn, kansalaiset ovat seisseet vankasti Julian Assangen takana.

Wikileaksin rahalahjoitukset hoidetaan edelleen miehen entisen opinahjon, Melbournen yliopiston kautta ja Assangen hyväksi on järjestetty useampia Hands off Wikileaks – Free Julian Assange -mielenosoituksia. Osa australialaisista oli myös vaatimassa Assangen nimittämistä vuoden australialaiseksi, siinä kuitenkaan onnistumatta.