YleinenKirjoittanut mirka kartano

Australian valta vaihtui dramaattisesti

Lukuaika: 2 minuuttia

Australian valta vaihtui dramaattisesti

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Julia Gillard nousi ensimmäisenä naisena maan pääministeriksi.

Australia on saanut maan historian ensimmäisen naispääministerin, kun entinen varapääministeri Julia Gillard syrjäytti torstaiaamuna istuvan pääministeri Kevin Ruddin. Hallituksen vallanvaihto tuli australialaisille täytenä yllätyksenä, eikä vähiten Kevin Ruddille, joka ehti johtaa maata lähes 2,5 vuotta.

Julia Gillard, joka on aiemmin tiukasti kiistänyt olevansa kiinnostunut pääministerin tittelistä, ilmoitti yllättäen varhain torstaiaamuna haastavansa pääministerin pestin. Yhdeksältä pidettyyn hätäkokoukseen saapunut Kevin Rudd vaikutti vielä ennen tapaamisen alkua hyväntuuliselta, vitsaillen televisiokameroille, mutta poistui suljettujen ovien takana käydystä keskustelusta murjottuna ja nöyryytettynä miehenä. Sooloilusta syytetty Rudd joutui väistymään pääministerin paikaltaan, työväenpuolueen johdon antaessa täyden tukensa Gillardille.

mainos

Tunteikkaassa jäähyväispuheessaan, selvästi vielä shokissa aamun tapahtumista ollut Kevin Rudd sanoi tehneensä parhaansa maan johtajana ja listasi liikuttuneena saavutuksiaan pääministerinä. Maan selviäminen finanssikriisistä, julkinen anteeksipyyntö Australian alkuperäiskansoilta, valtakunnallinen opetussuunnitelma sekä västikään hallituksessa läpimennyt perhevapaalaki kuuluivat Ruddin alleviivaamien asioiden joukkoon. Pitkä puhe keskeytyi useampaan otteeseen kyynelehtivän Ruddin pidätellessä itkua.

Julia Gillard sen sijaan esiintyi median edessä hyvin rauhallisena ja itsevarmana, vakuuttaen Ruddin syrjäyttämisen olevan Australian ja sen työväenpuolueen kannalta ainoa ja paras ratkaisu. Gillard painotti torstaipäivän aikana, että selvitäkseen seuraavista parlamenttivaaleista työväenpuolue tarvitsee uuden suunnan. Suunnan, joka Gillardin mukaan on viime aikoina ollut kadoksissa. Runsaasti kritiikkiä saaneen työväenpuolueen kannatus on kuluneen vuoden aikana rypenyt pohjamudissa, mikä on nostanut oppositiossa olevien liberaalien suosiota. Hallituksen Akilleen kantapääksi ovat nousseet muun muassa meriteitse saapuvien turvapaikanhakijoiden viisumien jäädytys, ilmastokysymykset sekä viimeisimpänä maan tärkeimpään tulolähteeseen, kaivosteollisuuteen kohdistuvat verokiristykset.

Ruddin johtaman hallituksen takkuilut ovat johtaneet oppositiojohtaja Tony Abbotin kansansuosion kasvuun. Abbot, jota ehdittiin jo povata maan seuraavaksi pääministeriksi, saa nyt Gillardista vakavan haastajan. Kaksikko ei tunnetusti ole toistensa ihailijoita ja Abbot painottikin omassa tiedotustilaisuudessaan varapääministerinä toimineen Gillardin olevan Kevin Ruddin tavoin syyllinen hallituksen politiikkaan. Abbotin puheet ovat torstaina kuitenkin jääneet lähes omaan arvoonsa, sillä kansalaisten huomio on vain ja ainoastaan uudessa pääministerissä. Julia-huuma on vallannut niin median kuin tavallisen kansan.

Australialaiset ovat erityisen ilahtuneita siitä, että uusi hallitsija on nainen, joka konservatiivisesta politiikastaan tunnetussa maassa koetaan merkittävänä brändinä Australian imagolle. Walesissa syntyneen, mutta Adelaidessa ja Melbournessa suurimman osan elämästään asuneen Julia Gillardin valinta maan johtoon ei vain naisena mutta myös maahanmuuttajana on saanut osakseen kiitosta.

48-vuotias Gillard on istunut maan hallituksessa vuodesta 1998 asti ja toiminut työväenpuolueen valtaan astumisen jälkeen varapääministerinä sekä opetus- ja työministerinä. Australian parlamenttivaalit tullaan todennäköisesti käymään loppuvuodesta. Gillard paljasti torstaina ilmoittavansa vaalien ajankohdan lähikuukausina. Sitä ennen uuden pääministerin on tehtävä hartiavoimin töitä, jotta äänestäjät saadaan takaisin työväenpuolueen tukijoiksi ja Gillard saa jatkaa maan ensimmäisenä naispääministerinä.

Mirka Kartano kirjoitti Ruddin tuottamista pettymyksistä vain päivää ennen vallanvaihtoa: Häpeä, Kevin Rudd!.