YleinenKirjoittanut mirka kartano

Julia vai Tony?

Lukuaika: 2 minuuttia

Julia vai Tony?

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Australian parlamenttivaaleista povataan tasaväkistä taistelua.

Lauantaina selviää, nouseeko oppositio Australian vallankahvaan vai onnistuuko pääministeri Julia Gillard uusimaan työväenpuolueen kolmen vuoden takaisen vaalivoiton. Kesäkuussa Kevin Ruddin syrjäyttänyt maan ensimmäinen naispääministeri johtaa tuoreimpien mielipidemittausten mukaan kilpaa, mutta vain niukasti. Gillardin niskaan puhaltaa konservatiivien ja liberaalien koalitiota johtava Tony Abbot, jonka suosio on vankkaa.

Australian parlamenttivaalien kuumimmaksi teemaksi on noussut maan talous. Työväenpuolueen luotsaaman maan onnistui välttämään globaalin finanssikriisin karikot, mutta oppositio syyttää hallitusta leväperäisyydestä sekä korkeista koroista. Keskeisimmäksi asiakysymyksiksi talouteen ja elämänlaatuun liittyvien teemojen ohella ovat nousseet muun muassa pakolaispolitiikka, samaa sukupuolta olevien parien oikeus avioliittoon sekä ilmaston lämpeneminen.

mainos

Pääpuolueiden johtajien energia on vaalikampanjoinnin aikana kulunut pääosin vastapuolen mustamaalaamiseen ja vaalilupausten kritisointiin. Ainoa keskeisimmistä vaalikysymyksistä, josta valtapuolueiden ei ole tarvinnut käydä kiivasta sananvaihtoa on samaa sukupuolta olevien parien oikeus avioliittoon. Kansalaisten aktiivisesta kampanjoinnista huolimatta kumpikaan puolueista ei ole aikeissa muuttaa avioliittolakia. Jopa hallituksen julkilesbo, ympäristöministeri Penny Wong asettui kannattamaan puolueensa tiukkaa ei-linjaa, mikä on närkästyttänyt homoseksuaalien oikeuksia puolustavia australialaisia.

Päivänpolitiikkaan turhautuneiden nuorten, koulutettujen kaupunkilaisten ennakoidaankin siirtyvän vihreiden leiriin. Suvaitsevaisuutta ja ekologisuutta korostavalle vihreille povataan suosiota etenkin Melbournessa, joka on tunnetusti puolueen vahvinta kannattaja-aluetta. This time, I’m voting Greens -kampanjan sloganit koristavatkin Melbournen kantakaupungin talojen ikkunoita ja pihoja. Australialaiset ottavat rohkeasti kantaa politiikkaan ja oman kodin julkisivu on mitä parhainta mainostilaa omalle ideologialle. Kaikki eivät kuitenkaan lämpene pienelle puolueelle. Osa melbournelaisista pelkää, etteivät vihreät pysty viemään lupauksiaan läpi australialaisparlamentissa, jonka edustajista iso osa kannattaa edelleen varsin konservatiivisia arvoja.

Australian parlamenttivaalit käydään lauantaina 21. elokuuta. Äänestäminen on 18-vuotta täyttäneille kansalaisille pakollista.

Vihreät ovat vahvoilla Melbournessa, jossa puoluetta tuetaan myös näkyvästi. Kuvassa kosmetiikkakaupan näyteikkuna, jota koristaa melbournelaisehdokas Adam Bandtin vaalimainos.