YleinenKirjoittanut mirka kartano

Ei kiitos venepakolaisille!

Lukuaika: 2 minuuttia

Ei kiitos venepakolaisille!

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Australia pisti stopin meriteitse saapuville turvapaikanhakijoille.

Australian hallitus on päättänyt toistaiseksi lopettaa srilankalaisten ja afganistanilaisten turvapaikkahakemusten käsittelyn. Pakolaiskysymysten kanssa pitkään paininut hallitus kovensi linjaansa viime perjantaina, nostattaen maassa poliittisen kohun. Australian rannikolle on kuluneen vuoden aikana seilannut yli 30 turvapaikanhakijoita kuljettavaa alusta Sri Lankan ja Afganistanin kriisialueilta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Australian osasto tuomitsee jäädytyspäätöksen jyrkästi, painottaen hallituksen rikkovan toimillaan YK:n pakolaisten oikeusasemaa koskevaa yleissopimusta. Australian Amnesty on erityisen huolissaan siitä, että poliittisen agendan kohteeksi on valikoitunut yksi kaikkein haavoittuvimmista ihmisryhmistä. Amnestyn ohella myös australialaismedia syyttää hallitusta alhaisesta vaalitempusta, sillä lähestyvät parlamenttivaalit ovat lisänneet pääministeri Kevin Ruddin johtaman työväenpuolueen ahdinkoa.

mainos

Syy paineeseen löytyy oppositiosta, jonka äärikonservatiivina tunnettu johtaja Tony Abbot on julkisuudessa parjannut hallitusta useaan otteeseen lepsuilusta. Vain muutaman kuukauden vallassa ollut, poliittisten meriittien ohella toimittajana, pappina ja triathlonistina tunnettu oikeistojohtaja, on onnistunut lyhyessä ajassa vakuuttamaan maan konservatiivit populistisilla puheenvuoroillaan. Mielipiteitä on median iloksi satanut niin homoseksuaaleista, esiaviollisesta seksistä kuin vanhempainvapaastakin.

Vain muutamaa päivää ennen hallituksen uutta pakolaislinjausta Abbot esiintyi suositussa Q&A -keskusteluohjelmassa perustellen venepakolaisvastaisuuttaan sillä, ettei ”Jeesuskaan sanoisi kaikille tulijoille kyllä”. Koti, uskonto ja isänmaa -mantrallaan vankkaa ihailijakuntaa kasvattanut Abbot on ollut viime vaalit hävinneelle liberaalipuolueelle balsamia haavoille. Samanaikaisesti maan vasemmistoleirissä ärtymys ja vitsailu on alkanut muuttua pikkuhiljaa paniikiksi – onko tässä maan seuraava pääministeri?

Pakolaispolitiikka on jo pitkään ollut Australian Akilleen kantapää ja kuluneen viikon mediasirkus on ollut monelle australialaiselle tuskaisan häpeällistä katsottavaa. Vain muutama tunti Ruddin tiedonannon jälkeen muun muassa Melbournen kadut täyttyivät turhautuneista mielenosoittajista, jotka kritisoivat hallituksen punaniskapolitiikkaa ja vaativat srilankalaisten ja afganilaisten pääsyä maahan.

Valtamedia on myös peräänkuuluttanut hallituksen vastuuta täydellisesti epäonnistuneesta pakolaispolitiikasta ja ihmettelee, miksi muutenkin häviävän vähän pakolaisia vastaanottava valtio on kehittänyt fobian juuri merireittejä pitkin saapuvia turvapaikanhakijoita kohtaan. Yhtä epäinhimillisen kohtelun uhreiksi eivät esimerkiksi joudu ne pakolaiset, jotka saapuvat maahan lentoteitse. Australian vesille seilaavat srilankalaiset ja afganilaiset venepakolaiset ovat The Agen mukaan vain ”pisara meressä” verrattuna vuosittaiseen 200 000 maahanmuuttajaan tai 50 000 viisuminsa ylittävään ulkomaalaiseen.

Nyt Australiassa odotetaan mielenkiinnolla miten YK tulee reagoimaan hallituksen toimiin. Sillä välin ylikuormitettuna jo kuukausia olleen Joulusaaren vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat saavat varautua pitkään ja tuskaisaan odotukseen.