Aleksei Gaskarov & Maksim Solopov vapaaksi!

Teksti Ronja Pitkäranta

Moskovan esikaupunkialueen Himkin metsää puolustaneiden kansalaisaktivistien vapauttamiseksi julistettiin kansainväliset toimintapäivät 17.–20. syyskuuta 2010.

28. heinäkuuta 2010 Moskovan esikaupunkialueella sijaitsevan Himkin kaupunginvaltuuston edessä noin 200 anarkistia ja antifasistia osoitti spontaanisti mieltään Himkin metsän puolesta. Samaan aikaan metsää jo hakattiin Venäjän ensimmäisen maksullisen moottoritien alta pois. Mielenosoitus, jonka aikana rikottiin muutama ikkunaa, sai suuren huomion venäläisissä tiedotusvälineissä. Vallanpitäjät vastasivat jyrkillä painostustoimenpiteillä.

Mielenosoitusta seuravana päivänä pidätettiin kaksi tunnettua kansalaisaktivistia: Aleksei Gaskarov ja Maksim Solopov. Heitä uhkaa seitsemän vuotta vankeutta huliganismista, vaikka heidän osallisuudestaan laittomaan toimintaan ei ole mitään todisteita. Moskovan turvallisuuspalvelu yrittää saada kiinni myös muita kansalaisaktivisteja, erityisesti antifasisteja.

Aleksei Gaskarov ja Maksim Solopov kuuluvat niihin harvoihin kansalaisaktivisteihin, jotka ovat julkisuudessa edustaneet omilla nimillään ja kasvojaan peittämättä Moskovan Antifa-liikettä. Nuoret kansalaisaktivistit ovat osallistuneet aktiivisesti Moskovan esikaupunkialueen Himkin metsän puolustamiseen. (Lue Himkin metsästä Veli Itäläisen blogeista Metsää & mellakoita, Voitto tulee vaivihkaa & Planeetan viileimmät.)

Kampanja Himkin metsän puolesta jatkuu jo kolmatta vuotta. Vallanpitäjien suunnitelman mukaan uuden Moskovasta Pietariin menevän moottoritien tulee kulkea juuri Himkin metsän läpi. Tämän takia alueen ekologinen tilanne huononee, ja paikalliset asukkaat ja moskovalaiset menettävät jälleen yhden ulkoilualueen. Paikalliset aktivistit ja ympäristöaktivistit vastustavat Himkin metsän läpi kaavoitettua moottoritietä, ja tuovat esille jo olemassaolevia vaihtoehtoisia kartoitusmalleja, joissa ei edellytetä metsän hakkaamista.

Vallanpitäjät ja rakennusyhtiöt eivät ole huomioineet kansalaisten mielipidettä, päin vastoin, kritiikkiä on yritetty vaientaa kaikin keinoin. Yleinen mielipide on jätetty huomiotta, mielenosoituksien järjestäminen on kielletty, rauhanomaisia mielenosoituksia on hajoitettu äärioikeiston edustajien avulla, toimittajia on otettu kiinni laittomasti, painostettu ja hakattu. Tuntemattomien toimesta on otettu kiinni ja hakattu paikallishallintoa kritisoinut Himkinskaja pravda -lehden päätoimittaja Mihail Beketov, toisen oppositiolehden taittaja Sergei Protazanov on saanut surmansa epämääräisissä olosuhteissa kampanjan aikana.

28. elokuuta tapahtuneen mielenosoituksen jälkeen venäläinen turvallisuuspalvelu ja vuonna 2008 perustettu Ekstremismin vastainen keskus ovat aloittanut ennenkuulumattoman antifasistien metsästyksen.

”Virkavallan edustajat keskeyttävät keikkoja ja muita oletettavasti antifasistien järjestämiä tapahtumia pidättääkseen kaikki paikalla olijat kuulusteluja ja laitointa sormenjälkien tallentamista varten”, kertoo Olga Mirjasova, Himkin panttivankien vapautuskampanjan aktivisti.

”Antifasisteja, jotka ovat olleet edes kerran tekemisissä virkavallan kanssa, haetaan kuulusteluihin kodeistaan kaikki oikeudelliset normit rikkovin menettelyin. Heidän asunnoissaan tehdään kotietsintöjä. Joissain tapauksissa väkivallan keinon painostetaan kuulusteltuja todistamaan esitutkinnan vaatimia valheellisia lausuntoja”.

Pelästyttyään lukuisia mielenosoituksia ja jatkuvasti kasvavaa Himkin metsän hakkaamisen vastustamista, vallanpitäjät ovat vihdoinkin antaneet periksi ja osoittaneet olevansa valmiita muuttamaan moottoritielle aiemmin valittua reittiä. Himkin metsän puolustuskampanja on saavuttanut erävoiton. Mutta tämä ei vielä tarkoita koko kampanjan voittoa. Aleksei Gaskarov ja Maksin Solopov ovat edelleen syyttä pidätettyinä – kuin vallanpitäjien panttivangit. Syyskuun lopulle on määrätty seuraava oikeudenkäynti, jossa päätetään heitä koskevasta rajoituksesta ennen varsinaista oikeudenkäyntiä. Erittäin todennäköisenä pidetään, että tutkintavankeutta jatketaan edelleen.

Moskovalaiset kansalaisaktivistit ovat aloittaneet laajamittaisen kampanjan Aleksei Gaskarovin ja Maksim Solopanovin vapauttamiseksi. 17.–20. syyskuuta on julistettu kansainvälisiksi toimintapäiviksi Himkin panttivankien vapauttamiseksi.

”Järjestämme Moskovassa mielenilmauksen, sillä liikkuva mielenosoitus tullaan mitä todennäköisimmin kieltämään. Mielenilmauksesta on ilmoitettu etukäteen virkavallalle kokoontumislain mukaisesti. Mielenosoituksen estäminen on laitointa, mutta silti mahdollista”, Mirjasova kertoo Moskovan suunnitelmista.

Tukimielenosoituksia järjestetään myös ainakin Pietarissa, Irkutskissa ja Nižni Novgorodissa. Mirjasova arvelee, että ainakin Saksassa ja Ukrainassa tullaan osoittamaan mieltä Venäjän federaation suurlähetystöjen edessä.

”Myös näiden kaupunkien ulkopuolella voi osoittaa tukensa”, Mirjasova sanoo. ”Kansainvälisellä painostuksella on suuri merkitys ihmisoikeuskysymyksissä. Pyydämme kaikkia kampanjan tukijoita lähettämään vaatimuksen Aleksei Gaskarovin ja Maksin Solopovin vapauttamisesta faksilla tai sähköpostilla Venäjän korkeimpaan oikeuteen, syyttäjävirastoon ja valtion johdolle.”

Lisää tietoa kampanjasta, sekä sähköpostiosoitteet ja faksinumerot faksikampanjaa varten löytyvät Himkin panttivankien vapautuskampanjan sivuilta.

Kommentoi Facebookissa
Route Couture
Migration Comics