Kirjoittanut Maria Haanpää

Aimo annos arktista sulamista

Lukuaika: < 1 minuutti

Aimo annos arktista sulamista

Ilmastouutisia kesä–elokuussa 2012.

Arktinen merijää on sulanut ennätyksellisen pieneksi, tiedotti Yhdysvaltain kansallinen lumi- ja jäätietokeskus NSIDC elokuun lopussa. Ennätys koskee vuonna 1979 alkanutta satelliittimittausten aikakautta. Jäisen meren pinta-alaksi mitattiin elokuun 26. päivänä 2012 noin 4,1 miljoonaa neliökilometriä. Se on 70 tuhatta neliökilometriä vähemmän kuin aiempi ennätyksellinen minimi, joka mitattiin 18.9.2007.

Elokuun alkupuolella pohjoisella Jäämerellä muodostui mittava myrsky, joka saattoi kiihdyttää merijään murtumista ja sulamista. Oli miten oli, myrsky ei yksinään riitä selittämään arktisen merijään tämänhetkistä vähyyttä, vaan jääkato on osa suurempaa ilmiötä. Kuusi viimeisintä merijään kesäminimiä ovat mittaushistorian suppeimmat kesäminimit. Jää sulaa kesällä erityisen herkästi, koska se ei ole enää yhtä paksua kuin vanhoina hyvinä aikoina. NSIDC:n Mark Serreze on sitä mieltä, että tänä vuonna olisi todennäköisesti syntynyt uusi ennätysminimi, vaikka myrskyä ei olisi ollutkaan.

Myös kesäaikaisessa lumipeitteessä on havaittu muutoksia: pohjoisen pallonpuoliskon maa-alueilla oli tämän vuoden kesäkuussa ja heinäkuussa vähemmän lunta kuin aiempina vuosina samaan aikaan. Lumihavaintoja on tehty vuodesta 1967 alkaen.

Maria Haanpää