Lukuaika: < 1 minuutti

Jalkapallon maailmanmestaruudesta tuli kamppailu syrjiviä rakenteita vastaan

Silvia Modig

Instagram: @silviamodig

Facebook: @silviamodig

Twitter: @silviamodig

silviamodig.fi

Jalkapallosta tuli minulle yhteisö ja koti, kun rakastuin lajiin seuratessani Maradonaa vuoden 1986 maailmanmestaruuskilpailuissa. Siitä alkoi peli­urani, ja suhtauduin jalkapalloon paitsi intohimoisesti myös tosissani.

Siihen aikaan jalkapalloa ei pidetty tyttöjen juttuna, ja ­uuteen harrastukseen reagoitiin kulmakarvoja kohottelemalla. Sittemmin naisten jalkapallon suosio on kasvanut. Lajiliitot ovat panostaneet brändin kehittämiseen, ja kisakatsomot täyttyvät faneista.
Ongelmat eivät kuitenkaan ole hävinneet.

Espanja voitti elokuussa ensimmäisen maailmanmestaruutensa naisten jalkapallossa. Iloista hetkeä varjosti palkintojenjakotilanteessa nähty tilanne, jossa Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Luis Rubiales suuteli ilman suostumusta maajoukkuepelaajaa Jennifer Hermosoa. Pelin aikana hän käyttäytyi muillakin tavoin asiattomasti.

Tilannetta todistivat miljoonat katsojat ympäri maailmaa. Tästä huolimatta Rubiales kiisti tehneensä mitään väärää ja julisti itsensä tilanteen uhriksi. Hän kieltäytyi jättämästä tehtäväänsä ja taipui eroon vasta viikkoja kestäneen kohun päätteeksi. Yhteensä 39 espanjalaista jalkapalloilijaa on kuitenkin allekirjoittanut lausunnon, jossa he kieltäytyivät pelaamasta ennen laajempaa muutosta espanjalaisen jalkapallon huipulla. Maan hallitus on uhannut heitä sanktioilla. Hermoso taas ei saanut syyskuun puolivälissä lainkaan uutta kutsua maajoukkueeseen.

Rubialesin teot puidaan aikoinaan oikeudessa, mutta tapaus on jo nyt alleviivannut naisiin edelleen kohdistuvia uhkia. Espanjan suostumuslainsäädäntö on viety Suomeakin pidemmälle, mutta se ei yksinään riitä estämään häirintää tai asiatonta käytöstä. Asenteet kulkevat lainsäädännön perässä. Lait ovat yksi keino ohjata yhteiskunnallisia normeja, ja tapaus paljastaa, että niin yhteiskunnalla kuin urheilumaailmallakin on vielä runsaasti parantamisen varaa.

On uskomatonta, että naista väkisin suorassa TV-lähetyksessä suuteleva mies ei ymmärrä toimineensa väärin. On nurin­kurista, että pelaajat joutuvat vakuuttelemaan epäilijöitä ja kärsimään seurauksista miljoonista todistajista huolimatta.

Se sattuu. Hetkestä, jonka piti olla Espanjan naisten suuri voitto pitkien vastoinkäymisten jälkeen, on tullut jotain aivan muuta. Pelaajat kamppailivat ensin itselleen maailmanmestaruuden, mutta nyt vastassa on vielä viheliäämpi taistelu: rakenteellinen syrjintä. Siihen toivon heille kaiken voiman ja tuen.

  • 16.10.2023
  • Kirjoittanut voima