Lukuaika: < 1 minuutti

Köyhää kiritetään pakolla ja kepillä, rikasta porkkanalla

Kansanperinteemme mukaan kannustamisen tapoja on kaksi. Keppi ja porkkana. Petteri Orpon ja Riikka Purran hallitus on valinnut välineensä tästä tutusta repertuaarista. Se antaa pienituloisille keppiä ja suurempituloisille porkkanaa. Molempia ryhmiä hallitus kannustaa nykyistä enemmän. Köyhät saavat enemmän keppiä, suurituloisemmat enemmän porkkanaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö laski, miten hallitukset toimet vaikuttavat eri tuloryhmiin. Kun suomalaiset jaetaan tulojen mukaan 10 ryhmään eli tulodesiiliin, kolmen pienituloisimman desiilin tulot pienevät hallituskauden aikana ja kolmen suurituloisimman kasvavat. Pienituloisilta leikataan sosiaalietuuksia, ja muut saavat veronkevennyksiä. Suurituloisimmat eniten.

Hallituksen suunnittelemat leikkaukset kohdistuvat erityisesti osa-aikatyötä tekeviin, opiskelijoihin, lapsiperheisiin, nuoriin ja naisiin. Tasa-arvovaltuutettu esitti juuri erittäin vakavan huolensa, koska hallituksen ehdotukset esimerkiksi työttömyysturvalakiin heikentävät naisten asemaa ja vaikuttavat negatiivisesti sukupuolten tasa-arvoon.

Pieniä työkeikkoja ei kannata jatkossa ottaa vastaan, jos saa asumistukea tai työttömyysturvaa. Hallituksen ohje umpikujalta tuntuvaan osa-aikatyöntekijän tilanteeseen on: Mene kokoaikatyöhön. Tämä siitä huolimatta, että Suomessa on jo 110 000 muuta osa-aikatyötä tekevää, jotka haluavat kokoaikatyön. Leikkausten lisäksi hallitus on lisäämässä ihmisten huolta helpottamalla työsuhteen irtisanomista ja määräaikaisten työsuhteiden tekoa.

Me Palvelualojen ammattiliitossa olemme yhdessä muun ay-liikkeen koko syksyn ajan yrittäneet vaikuttaa hallitukseen ja saada se kuuntelemaan meidän näkemyksiämme. Ei ole onnistunut. Lokakuun lopussa ilmoitimme, että ryhdymme aiempaa kovempiin työtaistelutoimiin, jotta mielipiteemme kuuluisi.

Liitto on sen jäsenet ja kysymys on myyjien, tarjoilijoiden, kokkien, siivoojien ja muiden palvelualojen työntekijöiden toimeentulosta. Työpaikoilla voi olla työnseisauksia ja muita mielenilmauksia. Jokaista tarvitaan, varsinkin jos on töissä palvelualoilla tai käyttää palveluita, sillä toimilla on sitä enemmän vaikutusta, mitä useampi niihin osallistuu.

Annika Rönni-Sällinen

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja

X: @pamliitto

IG: @pamliitto

www.pam.fi

  • 6.11.2023
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Eeva Anundi